Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan βρίσκονται οι δυο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι αντιρρήσεις και κάποιες πρόσθετες απαιτήσεις του ιδρυτή της Viva, Χάρη Καρώνη ξεπεράστηκαν, και απομένουν κάποιες δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία Viva – JP Morgan ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό λόγω της μεγάλης σημασίας της όσο μόνο για την Viva αλλά ευρύτερα για τη χώρα και την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ωστόσο, στην πορεία υλοποίησης εμφανίστηκαν δυσκολίες και προβλήματα ενώ τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και ολοκληρώνονταν η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των δυο πλευρών υπήρξαν πληροφορίες για αδιέξοδο καθώς και πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις από την πλευρά το Χάρη Καρώνη.
Τελικώς και μετά από πολλές συζητήσεις τα προβλήματα και οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα τα δύσκολα ζητήματα και απομένουν μικρές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν προκειμένου να ακολουθήσουν οι τελικές ανακοινώσεις.
To Βusiness Daily είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη μετά τη συμφωνία που επήλθε στην πρόσφατη συνέλευση της εταιρείας μεταξύ της DECA και των βασικών μετόχων (Καρώνης - Αντύπας) για τα stock options στο προσωπικό.
Με την συναλλαγή η αμερικανική τράπεζα θα αποκτήσει αρχικά το 48,5% της Viva Wallet ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και η απόκτηση του 51,5%.
To 100% έχει αποτιμηθεί στο 1,6 δισ ευρώ και το 48,5% (776 εκατ. ευρώ) θα το μοιραστούν οι μέτοχοι μειοψηφίας, δηλαδή το Ηedosophia Fund (25%), το Family Office της Μαριάννας Λάτση (13,5%) και η επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (10%).
Πρόκειται αναμφίβολα για το deal του 2022 και θα αποτελέσει ακόμη μια διαφήμιση για την Ελλάδα και τις δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων.
Η Viva Wallet Ιδρύθηκε το 2000 ως εταιρεία πληρωμών και σήμερα, 22 χρόνια μετά, έχει παρoυσία σε 23 χώρες και κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική -τον Αύγουστο του 2020 εξαγόρασε την Praxia Bank- και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα και την Αγγλία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.
H JP Morgan θέλει την Viva Wallet επειδή επιθυμεί μέσω αυτής να διεισδύσει στις πληρωμές ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η «δεξαμενή» αφορά σε 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών.