ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο Φλωρίδης και οι τραπεζίτες, τα καουμποϊλίκια Καρώνη, η Εγνατία και τα διόδια

Οι νομικές περιπέτειες των τραπεζικών στελεχών, τα δύσκολα της Εγνατίας Οδού, ο Χάρης Καρώνης προκαλεί την JPMorgan και την ΤτΕ και η αόρατη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στον κίνδυνο να «κατεβάσουν τα μολύβια» τα στελέχη των τραπεζών, σε μια εποχή μάλιστα όπου είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων πολλών δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση κάνει ελιγμούς, σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της λεγόμενης «ασυλίας». Ως γνωστόν, από το 2019 η κυβέρνηση είχε αλλάξει τους κανόνες για τα αδικήματα του τραπεζικού τομέα, ορίζοντας ότι θα διώκονται μόνο κατ’ έγκληση από όσους έχουν έννομο συμφέρον και όχι αυτεπάγγελτα. Δηλαδή, ότι δεν θα αντιμετωπίζουν καθημερινά τα στελέχη των τραπεζών την απειλή δικαστικών διώξεων, επειδή κάτι διάβασε ένας εισαγγελέας σε μια εφημερίδα, ή κάποια καταγγελία, ενυπόγραφη ή ανώνυμη, έφθασε στο γραφείο του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, είχε προαναγγείλει ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν τώρα στον Ποινικό Κώδικα θα επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς, κάτι που είχε προκαλέσει αναβρασμό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα επανερχόταν ο κίνδυνος ποινικοποίησης βασικών λειτουργιών, όπως οι χορηγήσεις και οι ρυθμίσεις δανείων, οι τιτλοποιήσεις κ.ο.κ. Μπροστά σε αυτόν τον αναβρασμό και στις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν ακόμη και εντός της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ένα βήμα πίσω και δεν περιέλαβε τη σχετική διάταξη στην πρότασή του για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Έτσι, τουλάχιστον ως το τέλος του Ιουνίου θα παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο ως έχει και μένει να δούμε αν, στη συνέχεια, θα υπάρξει αλλαγή. Τα στελέχη των τραπεζών φοβούνται ότι η αλλαγή τελικά θα γίνει και πολλά θα δυσκολέψουν στη λειτουργία των τραπεζών, με αποτέλεσμα, αντί να κοιτάζουν πώς θα ενισχύουν την ανάπτυξη με νέα δάνεια, να ασχολούνται με το πώς μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις τους κάποιος εισαγγελέας, ή τι μπορεί να καταγγείλει κάποιος ανώνυμος καλοθελητής…

-- Σημειώνουμε ότι η ανησυχία των τραπεζών και των στελεχών τους δεν είναι το φάσμα μιας καταδίκης αλλά αυτό της ταλαιπωρίας. Το 2019, όταν τις τύχες της χώρας ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρχαν ανοιχτές 32 υποθέσεις κατά τραπεζών στις οποίες εξετάζονταν περίπου 450 τραπεζικά στελέχη. Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα, σε πολλές περιπτώσεις με απίθανες κατηγορίες, απίθανων ανθρώπων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ.

-- Επαναλαμβάνουμε παλαιότερο σημείωμα της στήλης για την αποκαλούμενη «ασυλία» των τραπεζών: Ο νόμος για τη δίωξη των στελεχών μόνο κατ’ έγκληση έχει κριθεί συνταγματικός με αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Ο ΑΠ στην απόφασή του το 2022 υπογράμμιζε τα αυτονόητα: ότι οι τράπεζες έχουν έναν ευρύτερο, κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, δεν αποτελούν τυπική επιχείρηση και διέπονται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο «πολλαπλών επιπέδων εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων και της εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές (εθνικές και ευρωπαϊκές)... Ως προς το ενδεχόμενο της καταχρηστικής μη υποβολής εγκλήσεων, για την εν λόγω αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας, από τα όργανα της διοίκησης των ως άνω ιδρυμάτων, πρέπει να λεχθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων λειτουργούν, όπως προαναφέρθηκε, σε ένα αυστηρό ελεγκτικό και εποπτικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ελαχιστοποιεί τα περιθώρια αυθαίρετων αποφάσεων για τη συγκάλυψη αξιόποινων προσβολών της τραπεζικής περιουσίας. Έτσι, στα τραπεζικά ιδρύματα τα περιθώρια αυτοϋπόθαλψης είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σύγκριση με τις λοιπές ανώνυμες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες ισχύουν χαλαρότερες προϋποθέσεις ως προς τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων, τον έλεγχο των αποφάσεών τους και την εν γένει παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους».


Γλιτώνουν το «χαράτσι» οι τράπεζες

Ανάσες παίρνουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς δεν θα χρειαστεί να εισφέρουν φέτος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), το οποίο έχει συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια στο «οπλοστάσιό» του για να επιτελέσει το ρόλο του σε ενδεχόμενες διασώσεις τραπεζών. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Ντομινίκ Λαμπουρέ, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, «το SRB δεν θα εκδώσει αίτημα για εισφορές για τη φετινή χρονιά». Σημείωσε πως το ταμείο έχει καλύψει τον στόχο του, αφού έχει συγκεντρώσει ήδη 78 δισ. ευρώ και συνολικά μπορεί να κινητοποιήσει 145 δισ. ευρώ. Το ταμείο εξυγίανσης δημιουργήθηκε μετά τη μεγάλη κρίση του 2008 – 2009, με σκοπό να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις ίδιες τις τράπεζες, ώστε οι ενδεχόμενες διασώσεις τραπεζών να μην επιβαρύνουν στο μέλλον τους φορολογούμενους. Ο Λαμπουρέ τόνισε ότι με τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί μπορούν να καλυφθούν ενδεχόμενες ανάγκες των περισσότερων τραπεζών, εκτός ίσως από πολύ μεγάλες, όπως η Deutsche Bank ή η Santander. Υπενθύμισε, μάλιστα, ως ένα παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας του ταμείου, την περίπτωση της ισπανικής Banco Popular, που είχε διασωθεί το 2017, ενώ είχε υποχρεώσεις 150 δισ. ευρώ.

-- Οι τράπεζες δεν είναι πολύ ευχαριστημένες με την υποχρέωση που έχουν για εισφορές στο SRF και μάλιστα έγιναν προσφυγές κατά του… χαρατσιού, που κρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο. Ο Λαμπουρέ φάνηκε ευχαριστημένος από την απόφαση, λέγοντας ότι το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να αλλάξει η αιτιολόγηση των εισφορών, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα επιστροφής κεφαλαίων στις τράπεζες.


Όλα της Εγνατίας δύσκολα

Τα γρανάζια για την υπογραφή της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού έχουν αρχίσει, όπως μαθαίνουμε, να κινούνται, αλλά θέλουν μάλλον λάδωμα… πολιτικό. Ένα από τα μεγάλα αγκάθια, που βάσει του διαγωνισμού αποτελεί και προαπαιτούμενο για να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-Egis, είναι η ΚΥΑ που θα αυξάνει το ύψος των διοδίων στα 0,04 ευρώ/χλμ. από τα 0,03 ευρώ/χλμ. που είναι σήμερα. Και ποιος είπε ότι αυτό είναι μια εύκολη υπόθεση; Ειδικά σε μια -ακόμα- εκλογική χρονιά, ενόψει ευρωεκλογών του Ιουνίου. Χθες, ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ενημέρωσε τη γενική συνέλευση των μετόχων ότι απέχουμε λίγες εβδομάδες από την υπογραφή. Αν σκεφτούμε ότι το απώτατο όριο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα είναι ως 15 ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, αυτό μάλλον δεν είναι μακριά. Ή μήπως είναι; Δεδομένης της άβολης εκλογικής συγκυρίας, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε αναδιπλώσεις. Πάντως, οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν αφού πέσουν οι υπογραφές και μέχρι να γίνει η παράδοση – παραλαβή του άξονα, δεν είναι και παιχνιδάκι. Αντιθέτως, αρχίζουν νέα ζόρια, γιατί θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τις κάρτες free pass από τα σημερινά διόδια, που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά οι τοπικοί άρχοντες για κατοίκους των περιοχών γύρω από την Εγνατία, αλλά γίνονται σήμερα μπαλάκι και μια κάρτα μπορεί να καλύπτει τρία αυτοκίνητα. Παράλληλα, το Δημόσιο πέρα από την αδειοδότηση των σηράγγων, που έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να έχει χαρτογραφήσει χιλιόμετρο-χιλιόμετρο τον δρόμο, για να ξέρει τι παραδίδει, αλλά και ο παραχωρησιούχος τι παραλαμβάνει. Όλα του 35ετούς γάμου δύσκολα δηλαδή.

-- Πάντως, όσο αυτές οι εκκρεμότητες δεν λύνονται, τραβώντας προς τα πίσω την παράδοση του αυτοκινητόδρομου, τόσο αργότερα θα μπουν στο ταμείο τα 1,35 δισ. ευρώ. Η απώλεια 146 εκατ. ευρώ, για όποιον θυμάται το προσφερθέν το 2021 τίμημα των 1,496 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στον επιτοκιακό κίνδυνο που αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο. Το ύψος του ρίσκου «κλειδώνει» με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.


Τα καουμποϊλίκια Καρώνη

Το ότι η συμφωνία της Viva Wallet με τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, την JPMorgan, έχει κακοφορμίσει είναι γνωστό εδώ και καιρό. Η συμφωνία που είχε προβληθεί ως εθνική επιτυχία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εδώ και μήνες, με ορισμένους να εκτιμούν ότι ο δημιουργός της Viva, Χάρης Καρώνης, προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιό του σε πολύ υψηλότερη αποτίμηση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι γενικώς το μετάνιωσε και θέλει να πάρει πίσω την εταιρία του.

-- Οι περισσότεροι βέβαια έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια κάθε προσπάθεια να καταλάβουν τι θέλει και τι επιδιώκει ο Χ. Καρώνης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

-- Οι Αμερικανοί φυσικά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την εξέλιξη της ιστορίας και ακούγεται ότι υπάρχουν γκρίνιες για τα στελέχη της JPMorgan που «έτρεξαν» το deal για το ότι δεν κατάλαβαν που έμπλεκαν. Επισήμως πάντως τηρούν σιγήν ιχθύος και φαίνεται ότι αφήνουν το χρόνο να περνά, προσβλέποντας προφανώς στην επίλυση των προβλημάτων μέσω της σύμβασης: υπάρχει call option για την εξαγορά των μετοχών της πλευράς Καρώνη από την JPMorgan το 2025.

-- Αυτό προφανώς δεν αρέσει καθόλου στον κ. Καρώνη, ο οποίος υιοθετεί ακραίες τακτικές για να εκβιάσει τις καταστάσεις. Έτσι, προωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ με όρους που παραπέμπουν σε αποτίμηση της Viva Wallet ύψους 3 δισ. ευρώ. Τα περί ΑΜΚ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεδομένου μάλιστα ότι προ λίγων ημερών ο κ. Καρώνη σε άτυπη ενημέρωση της ΤτΕ είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.

-- Πηγές της ΤτΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει τέτοια αύξηση, με σκοπό εξαγορές και άλλες ωραίες αναπτυξιακές κινήσεις, τι στιγμή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των δύο μετόχων.


Η αόρατη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 Πολλές συζητήσεις και θόρυβο έχει προκαλέσει εδώ και πολλές ημέρες η εκδήλωση «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων», εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με γκεστ σταρ τον Στέφανο Κασσελάκη. Πέραν του όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένου, αμήχανου, τίτλου της εκδήλωσης, τον μεγαλύτερο θόρυβο τροφοδότησε η σύνθεση των ομιλητών της εκδήλωσης: Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά). Η σύνθεση της εκδήλωσης, που παρέπεμπε σε ενιαίο μέτωπο, ενόχλησε αρκετούς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά οι αποδοκιμασίες ήταν χλιαρές και κυρίως από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

-- Και οι όποιες αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν ήταν περισσότερο για την τιμή των όπλων παρά ουσιαστικές. Άλλωστε, όσοι παρακολουθούν λίγο πιο στενά τα κοινοβουλευτικά δρώμενα γνωρίζουν ότι εδώ και αρκετό καιρό εκδηλώνεται στα έδρανα της Βουλής μια αυθόρμητη σύμπλευση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν ομιλίες και παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούν ομιλίες και παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας. Υπογραμμίζουμε ότι δεν πρόκειται για κάτι οργανωμένο, ούτε υπάρχουν υποκινητές: πρόκειται μάλλον για μια ενστικτώδη αντίδραση σε αυτό που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση: την πολιτική παντοκρατορία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «ασυλία» τραπεζιτών, το τζάκποτ της ΑΑΔΕ και ο Μυτιληναίος για Μητσοτάκη

Tο σχέδιο Φλωρίδη να επαναφέρει τις αυτεπάγγελτες διώξεις για τραπεζικά στελέχη, οι έπαινοι Μυτιληναίου για τον πρωθυπουργό, η υπερκάλυψη του ομολόγου της Ideal, η πρόταση των Public στη Vodafone και η κλήρωση των 100.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
Patelis, ND, Nea Dymokratia, Nea Dimokratia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

False alarm στις τράπεζες, «κούρεμα» στην Εγνατία και το φαινόμενο Panik

Η αναφορά του Αλ. Πατέλη στην κερδοφορία των τραπεζών που προκάλεσε συζητήσεις, τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Εγνατία, πόλεμος για το πράσινο τιμολόγιο και η Σεισάχθεια του ΚΚΕ.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «βιασύνη» της Alpha, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και το deal της Carlsberg

Τι συμβαίνει με το 9% της Alpha και το ΤΧΣ, ο κακός οιωνός για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, η ελληνική μπύρα και η Carlsberg, το restart της Frigoglass στη Ρουμανία και ο Δήμος Αθηναίων κοντά στο investment grade.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας…«συριζαίος» στο Μαξίμου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου και η απόφαση του ΑΠ

Ο Δ. Λιάκος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανακούφισε τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις στην Παγκρήτια, οι περιπέτειες της PWC και το ρεκόρ εξαγωγών στην Ιταλία.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.