Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ ως τις αρχές του 2024 και περιορισμένου ύψους ανατιμήσεις, που υπολείπονται σημαντικά των κοστολογικών επιβαρύνσεων του 2022, η Agrino ΑΕ της οικογένειας Πιστιόλα, επιχειρεί να διαχειριστεί το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει πρωτίστως η πανδημία και ακολούθως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μιλώντας προς το Business Daily, ο κ. Αναστάσιος Πιστιόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αναφέρει πως φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας θα διαμορφωθούν περί τα 37 – 38 εκατ. ευρώ, έναντι 34,6 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2021, ενώ ο όγκος των πωλήσεων θα εμφανίζει μικρή κάμψη, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εύλογο, δεδομένου ότι η σύγκριση γίνεται με το 2021 που ακόμη υπήρχε η πανδημία κι η καραντίνα και η κατανάλωση ήταν σε επίπεδα υψηλότερα του κανονικού.
Παράλληλα, όπως έχει διαπιστωθεί παρατηρείται εφέτος αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και ως εκ τούτου υποχωρούν οι πωλήσεις των επωνύμων προϊόντων. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί -και σε ένα βαθμό το έχει καταφέρει– προχωρώντας σε περιορισμένες ανατιμήσεις, επί ζημία της κερδοφορίας της τελικά, να στηρίξει τις πωλήσεις των προϊόντων της -«δεν μπορούμε να περάσουμε στην κατανάλωση όλες τις ανατιμήσεις που έχουμε δεχθεί» λέει ο ίδιος.
Από την άλλη πλευρά έχει επενδύσει αρκετά από το 2019 στην κατηγορία της ριζογκοφρέτας -διαθέτει μία ξεχωριστή μονάδα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης - η οποία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς κάθε χρόνο και πλέον οι πωλήσεις της αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, κατέχοντας το 60% της αγοράς. Επίσης η Agrino AE είναι market leader στην αγορά του ρυζιού ελέγχοντας πάνω από το 30% της αγοράς, επεξεργαζόμενη 25.000 – 30.000 τόνους, από τους οποίου μόνο περί τους 2.000 είναι εισαγωγής, ενώ στην αγορά των οσπρίων κατέχει τη δεύτερη θέση.
Όπως εξηγεί ο κ. Πιστιόλας οι τιμές της πρώτης ύλης αυξήθηκαν από 30% έως 60%, αρχίζοντας από τα μέσα του 2021. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή της Καρολίνας των Σερρών εφέτος άνοιξε στα 55 λεπτά το κιλό ενώ πέρυσι ήταν μόλις 35 λεπτά, βέβαια στη συνέχεια η τιμή «διορθώθηκε», αλλά είναι ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν. Και προσθέτει πως «το ύψος των ανατιμήσεων που έγιναν πριν από περίπου δύο μήνες και αφορούν όλο το 2022 είναι μεσοσταθμικά μόνο 6%, θυσιάζοντας ταυτόχρονα ένα μέρος της κερδοφορίας μας», αλλά «θα πρέπει να δούμε και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».
Πάντως το μεγάλο πρόβλημα όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά είναι οι ελληνοποιήσεις εισαγομένων οσπρίων, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές ρυζιού κυρίως από την Μιανμάρ και την Καμπότζη, το οποίο εισάγεται χωρίς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση – εξ αυτού του λόγου έχει πληγεί σοβαρά η καλλιέργεια του μακρύκοκκου ρυζιού στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι εισαγωγές στην παρούσα συγκυρία αξιοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Ωστόσο η εταιρεία προχωρά κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο θα προσεγγίσει συνολικά τα 15 εκατ. ευρώ. Κατ΄αρχήν μέχρι τον Απρίλιο πρόκειται να λειτουργήσει η μονάδα στην περιοχή Κλειδί Ημαθίας, επένδυση που θα υπερβεί τα 6,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην παραλαβή, την ξήρανση και την αποθήκευση ρυζιού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ρυζόμυλου, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.
Αναφορικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες του του επόμενου χρόνου, ο κ. Πιστιόλα ανέφερε συγκεκριμένα ότι «υπάρχει αβεβαιότητα για το οτιδήποτε». Όλοι οι κοστολογικοί παράγοντες παραγωγής και διάθεσης είναι ανατιμημένοι. Και συμπληρώνει πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, επί παραδείγματι, στην κατηγορία των οσπρίων κινούνται ακόμη και σε διψήφια ποσοστά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει μονάδα στην Καστοριά και συνεργάζεται με ομάδες παραγωγών για την τυποποίηση της τοπικής παραγωγής φασολιών γίγαντες.