Με στόχο να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο σε μια παγκόσμια αγορά συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, η ελληνική εταιρεία Megaplast προχώρησε σε μεγάλη επένδυση 23 εκατ. ευρώ στη Θήβα, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εύκαμπτου φιλμ συσκευασίας (Fiber Film). Μάλιστα, η επένδυση επρόκειτο αρχικά να γίνει στην Πολωνία, αλλά το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα την έφερε τελικά στη Θήβα.
Πελάτες της εταιρείας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών, ποτών και τροφίμων, όπως η Coca Cola HBC, η Nestle και δεκάδες άλλες, ενώ εξάγει το 95% της παραγωγής της σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, έχοντας ένα ευρύ δίκτυο διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία & Μέση Ανατολή.
Η εταιρεία Megaplast ιδρύθηκε πριν 27 χρόνια, το 1995 και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταστεί ένας εκ των υπολογίσιμων «παικτών» στον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας διεθνώς, έναν τομέα με γοργή ανάπτυξη, που πήρε ακόμη ισχυρότερο momentum λόγω της πανδημίας και των νέων – πιο αυστηρών – κανόνων μεταφοράς τροφίμων και ποτών.
Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Χάρης Καββαδίας, ο οποίος τη δημιούργησε το 1995 στο Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο να προμηθεύει τις αγορές με ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υλικών εύκαμπτης συσκευασίας. Όπως ο ίδιος τόνισε η εταιρεία ξεκίνησε από το μηδέν, με δύο – τρεις ανθρώπους και μια μηχανή που δούλευε χειροκίνητα και σταδιακά με τους συνεργάτες του δημιούργησε το προϊόν που όπως είχε διαπιστώσει έλλειπε από την αγορά.
Το 2021 η Megaplast εστίασε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων για τις υφιστάμενες αγορές, όπως το προϊόν Eco Fiber Film, ενώ εισήλθε στην αγορά του αγροτικού κλάδου με την νέα σειρά προϊόντων Fiber 4 Silage. Το πατενταρισμένο Fiber Film είναι ένα εύκαμπτο αλλά πολύ ενισχυμένο σελοφάν που «ντύνει» παλέτες με ποτά, τρόφιμα, κουτιά, κονσέρβες, από πολύ μικρές συσκευασίες έως μεγάλες, προσφέροντας ασφαλή και αεροστεγή μεταφορά.
Η εταιρεία επενδύει σταθερά ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου της στην έρευνα και την ανάπτυξη, έχοντας ισχυρό τμήμα R&D, με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επίτευξη των στόχων αειφορίας και δημιουργίας προϊόντων πιο κοντά στη βιωσιμότητα, δραστηριοποιούμενη σε έναν κλάδο, αυτόν των πλαστικών, που έχει «διαμονοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.
Η νέα βιομηχανική μονάδα στη Θήβα που αναβαθμίζει τα μέγιστα το παραγωγικό εκτόπισμα της εταιρείας, αποτελεί μέρος ενός τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 23 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.
Όπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης, που επί σειρά ετών ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Sunlight του ομίλου Γερμανός ενώ εδώ και δύο χρόνια ανήκει στο δυναμικό της Megaplast, η εταιρεία δρομολογεί δύο επενδυτικά προγράμματα, για τα οποία θα υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ένα πρόγραμμα αξίας 9 εκατ. ευρώ θα αφορά την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής του νέου εργοστασίου στη Θήβα, ενώ το δεύτερο αξίας 5,5 εκατ. ευρώ αφορά εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στη «μητρική» μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης απ’ όπου και ξεκίνησε η εταιρεία.
Όπως είπε ο κ. Μπίλλης, η μονάδα στη Θήβα μπορεί να υποστηρίξει κύκλο εργασιών έως 90 εκατ. ευρώ, ενώ έχει περιθώριο να στηθούν ακόμη τέσσερις μηχανές, επιπλέον της πρώτης που εγκαινιάστηκε χθες. Στόχος σε ορίζοντα πενταετίας είναι σε ορίζοντα πενταετίας η Megaplast να διπλασιάσει τα μεγέθη της, κάτι που θα γίνει με το άνοιγμα νέων αγορών και αύξησης του διεθνούς πελατολογίου της, αλλά και κάποιες στοχευμένες εξαγορές στο εξωτερικό.
Όπως τόνισε πρόκειται για μια μεγάλη αγορά διεθνώς, με τη Megaplast να είναι κάτω από το 1% της ευρωπαϊκής, οπότε τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. «Πάμε σε αγορές που μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πατέντες μας και να πετύχουμε καλές τιμές», τόνισε ο κ. Μπίλλης, οπότε εστιάζουμε σε ώριμες αγορές, Ευρώπη και Αμερική, ενώ Ασία και Αφρική είναι πιο δύσκολο.
Η εταιρεία απασχολεί 160 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 130 στην Ελλάδα (Κρήτη και Αθήνα) και οι 30 στο εξωτερικό, ενώ στη νέα μονάδα της Θήβας θα απασχοληθούν περί τους 70-80 εργαζομένους, ενώ αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε είκοσι. Η Megaplast έχει μηδενικό δανεισμό και έως τώρα αναπτύσσονταν με ίδια κεφάλαια. Η εταιρεία προμηθεύει τις διεθνείς αγορές με μια πλήρη σειρά καινοτόμων υλικών συσκευασίας και θεωρείται leader παγκοσμίως στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας.
Η νέα μονάδα που ήταν να γίνει στην Πολωνία έγινε στη Θήβα
Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. και η στεγασμένη επιφάνεια της φτάνει τα 9.100 τ.μ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η πρώτη από τις συνολικά πέντε υπερσύγχρονες μηχανές που θα λειτουργούν σύντομα στο νέο εργοστάσιο. Υπολογίζεται ότι έως το 2026 η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Megaplast, Χάρης Καββαδίας ανέφερε ότι η δημιουργία της νέας μονάδας είναι μέρος της στρατηγικής επιλογής της διοίκησης του ομίλου να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα, αλλάζοντας το αρχικό πλάνο ανάπτυξης της στο εξωτερικό, όπου είχε αγοραστεί έκταση στην Πολωνία για την επένδυση, καθώς εκτίμησε το αισθητά βελτιωμένο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών στη χώρα.
Αναφερόμενος στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Megaplast σημείωσε: «Σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα, που αναπτύσσονται ενδοεπιχειρησιακά με δική μας τεχνολογία, πιστοποιημένα με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, προσφέροντας υψηλή προστιθέμενη αξία».
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «εσείς εκπροσωπείτε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της καινοτομίας». Σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση όταν ανέλαβε η κυβέρνηση δεν ήταν πρωτίστως να αρχίσει να βοηθάει τις επιχειρήσεις, αλλά να λιγοστέψει τους σκοπέλους και τα προβλήματα που – διαχρονικά – το ελληνικό κράτος έβαζε στην επιχειρηματικότητα. Εκεί εστιάσαμε εξ αρχής εμείς», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συγκυρία εξαιρετική, καθώς η Eurostat δημοσίευσε την κατάσταση των χωρών της ΕΕ με βάση τη βελτίωση που πέτυχαν στους δείκτες καινοτομίας και η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην προώθηση της καινοτομίας.
«Εγώ είμαι περήφανος να βλέπω την Ελλάδα πρώτη και είμαι περήφανος να βλέπω την Megaplast να ξεχωρίζει παγκοσμίως για τα προϊόντα και τις επιδόσεις της εκπροσωπώντας την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το 2018 ο κ. Καββαδίας είχε αποφασίσει να φτιάξει το εργοστάσιο στην Πολωνία και τελικά λόγω της κυβερνήσεώς μας το έφτιαξε στη Θήβα».
Στα 44,4 εκατ. ο τζίρος το 2021, στα 11,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη
Το 2021 ο Όμιλος Megaplast είχε κύκλο εργασιών 44,4 εκατ. ευρώ, έναντι 35,9 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 25%. Τα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 43%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 11,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας άνοδο 70%. Με τζίρο στα 44,4 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία στα 11,2 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η εταιρεία έχει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα, ασχέτως κλάδου.
Για το 2022 όπως ανέφερε ο κ. Μπίλλης, αναμένονται περίπου οι ίδιες επιδόσεις με το 2021, ενώ τόνισε ότι είναι μια περίεργη χρονιά, οι παραγγελίες είναι λίγο πεσμένες, ενώ υπάρχει κάποια πίεση και από την αύξηση των πρώτων υλών που ξεκίνησε το 2021 και συνεχίζεται. «Το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε το κόστος των πρώτων υλών συγκριτικά με το 2019 και το 2020. Έκτοτε έχουμε δει ένα μικρό ξεφούσκωμα της τάξης του 15%.