ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Sunlight
Φώτο: Sunlight

Οι τρεις κομβικές κινήσεις της Sunlight με στόχο το παγκόσμιο αποτύπωμα

Διεθνής επέκταση με νέες παραγωγικές μονάδες και εξαγορές, συγκέντρωση μεγάλης κεφαλαιακής «δύναμης πυρός» και εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής φέρνουν τη Sunlight σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της, η εταιρεία Sunlight που ανήκει στο Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, προχωρά σε τρεις κομβικές στρατηγικές κινήσεις που θα τη βοηθήσουν στην προσπάθειά της να απλώσει περαιτέρω το διεθνές αποτύπωμά της.

Αυτές οι τρεις κομβικές κινήσεις περιλαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση και «χτίσιμο» μεγάλης ρευστότητας, στοχευμένες εξαγορές που τοποθετούν την εταιρεία στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και τη δημιουργία νέας οργανωτικής δομής, με εφτά νέες κύριες διευθύνσεις και την τοποθέτηση τεχνοκρατικών στελεχών από την παγκόσμια αγορά.

Χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που οι αγορές προσφέρουν και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η εταιρεία στοχεύει να καταστεί εκ των κορυφαίων «παικτών» στο χώρο της μπαταρίας και της αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως. Ουσιαστικά η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την «καινούρια» γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning).

Ήδη το 2022 η εταιρεία έχει κάνει πολλαπλές εξαγορές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική, ενώ προχθές Τετάρτη ανακοίνωσε την περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας, σε μία επένδυση 40 εκατ. δολαρίων.

Το Sunlight Group θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής. Η νέα εγκατάσταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού πλάνου επέκτασης της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόκειται για τη δεύτερη εγκατάσταση της Sunlight στην Αμερική, μετά τη μονάδα στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημιουργήθηκε το 2021.

Η ιδιόκτητη εγκατάσταση έκτασης 12.500 τετραγωνικών μέτρων θα δημιουργήσει έως και 200 θέσεις εργασίας, ενώ η άμεση παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας συναρμολόγησης θα είναι 1GWh και αναμένεται να φτάσει σταδιακά τις 3GWh έως το 2026. Σύμφωνα με τη Sunlight, η Πολιτεία της Β. Καρολίνας εκτίμησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επένδυσης θα ενισχύσει την οικονομία κατά 390,7 εκατ. δολάρια σε διάστημα 12 ετών και γι’ αυτό το λόγο η ίδια η πολιτεία χρηματοδότησε το project για τη συμβολή του στην απασχόληση (Job Development Investment Grant).

Οι ευρωπαϊκές εξαγορές

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της PBM, εταιρείας - ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές με έδρα τη Vignola της Ιταλίας. Το Sunlight Group απέκτησε το 80% της PBM.

Επίσης, στις αρχές Αυγούστου, η Sunlight προέβη στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία. Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, με τη Müller Anlagen να διατηρεί το 49%. Η A. Müller δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, θυμίζουμε πως εντός του 2022 προχώρησε στην εξαγορά του 70% της εταιρείας Technoform (Τεχνοφόρμ A.E.) από το Κιλκίς, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η Technoform ιδρύθηκε το 1998 από τον Γεώργιο Δοκουζγιάννη ο οποίος παραμένει επικεφαλής έως σήμερα και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και την παραγωγή πλαστικών αντικειμένων.

Η Sunlight ήδη ήταν πελάτης της Technoform, αγοράζοντας συσκευασίες για να «ντύνει» τις μπαταρίες που δημιουργεί στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη, οπότε η κίνηση αυτή ήταν στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης της λειτουργίας της.

Η Technoform διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα σε έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τετραγωνικών μέτρων όπου αναπτύσσει τεχνολογίες γύρω από τις σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους και επενδύει συστηματικά σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Το πελατολόγιό της, πλην των Sunlight και Sunlight Recycling, υπάρχουν εταιρείες όπως Reycap, ELVIAL, Fiblran, Oxygen, ALSE, Αλουμύλ, MTH, MONBAT Batteries, Venter, Kostis Πλαστικά κ.α. Η συμφωνία υπογράφηκε με τον Γεώργιο Δοκουζγιάννη, και την Αντιπρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο Θεοδοσία Μαρκοπούλου, η οικογένεια των οποίων διατηρεί το 30% της εταιρείας. 

Η συγκέντρωση κεφαλαίων

Το πενταετές πλάνο (2021-2026) επέκτασης του Sunlight Group είναι συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και του δικτύου πωλήσεών της, προχωρώντας σε επενδύσεις εκατομμυρίων στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτά τα κεφάλαια θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ με εισφορά μετρητών από την μέτοχο Olympia LTD, περί τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μακροπρόθεσμο δανεισμό με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα 175 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Τον περασμένο Μάιο η εταιρεία υπέγραψε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 125 εκατ. ευρώ με τις Eurobank και Alpha Bank. Η συμμετοχή των δύο συστημικών τραπεζών είναι της τάξεως των 62,5 εκατ. ευρώ έκαστη, με η σύμβαση είναι επταετής. 

Τον Ιούνιο η Sunlight συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα για 7ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα 125 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πενταετές επενδυτικό πλάνο, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ θα πάνε στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η υπογραφή νέας κοινοπρακτικής χρηματοδότησης από τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 140 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 87,5 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους 35 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου, η Sunlight Group είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε επενδύσεις για υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Κομοτηνή ως το 2025, από 45.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους. Επίσης, αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος σε 9GWh ετησίως, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 5,3GWh.

Η νέα οργανωτική δομή

Τα τελευταία χρόνια, η ιδιοκτησία του μητρικού ομίλου Olympia έχει προχωρήσει σε πολλαπλές αλλαγές στη διοίκηση και την οργανωτική δομή της Sunlight χωρίς – όπως φαίνεται – να έχει βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία και το επιθυμητό σχήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία στο να παίξει το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει διεθνώς.

Το Νοέμβριο του 2019 αποχώρησε (οδηγήθηκε στην έξοδο) ο επί 6,5 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Βασίλης Μπίλλης, στη μεταβατική περίοδο τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος ο Ρόμπυ Μπουρλάς, ενώ ήταν και η εποχή που για πρώτη φορά μπήκαν στελέχη από το διεθνή στίβο στη διοίκηση. Πλέον ο Ρόμπυ Μπουρλάς είναι διευθύνων σύμβουλος στην Public MediaMarkt, ενώ διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μπαταριών έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2020 ο έως τότε εμπορικός διευθυντής, Λάμπρος Μπίσαλας, θέση που κρατάει έως σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2020 έγινε μια ακόμη αλλαγή στην οργανωτική δομή με την τοποθέτηση στελεχών με διεθνή εμπειρία, όπως οι κ.κ. Νικόλαος Τσιουβάρας, Roberto Denti, η κα Ιωάννα Γαβριελάτου και η κα Βάσω Γάλλου. 

Όμως, τον περασμένο Μάιο έγιναν οι πιο σαρωτικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της εταιρείας, με τη δημιουργία εφτά νέων γενικών διευθύνσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση του ομίλου.

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκαν:

  • Γενική Διεύθυνση δραστηριοτήτων Αμερικής, με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή και CEO της Sunlight Batteries USA, κ. Todd M. Sechrist
  • Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (CFO) και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με Εκτελεστικό Οικονομικό Διευθυντή τον κ. Carlo Crosetto
  • Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, με Εκτελεστικό Διευθυντή τον κ. Κώστα Πασπάλα
  • Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης, με Εκτελεστικό Διευθυντή (CTO) τον Δρ. Νικόλαο Τσιουβάρα
  • Γενική Διεύθυνση Εμπορικής και Προϊοντικής Ανάπτυξης, με προσωρινό Εκτελεστικό Διευθυντή τον κ. Λάμπρο Μπίσαλα
  • Γενική Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, με Εκτελεστική Διευθύντρια την κα. Βάσω Γάλλου
  • Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, με Εκτελεστικό Διευθυντή τον κ. Βασίλη Γαβρόγλου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Το giga-factory στην Ξάνθη και το παγκόσμιο εκτόπισμα

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της μονάδας στην Ξάνθη υλοποιεί η Sunlight, ενώ ιδρύει ερευνητικό κέντρο για την καινοτομία σε μπαταρίες λιθίου. Εκτίναξη τζίρου και κερδοφορίας το α' εξάμηνο.
businessdaily-sunlight-recycling-komotini
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Sunlight με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου να πρωτοστατεί στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, μέσω της έρευνας και ανάπτυξης υλικών αιχμής για νέες τεχνολογίες μπαταριών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Sunlight Group επεκτείνεται μέσω της θυγατρικής της στην Ισπανία

Η Sunlight Spain προσβλέπει στην κατάκτηση ηγετικής θέσης στην ισπανική αγορά εντός της επόμενης τριετίας, αξιοποιώντας τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων της και τις στρατηγικές για άμεση προσέλκυση πελατών.