ΓΔ: 1403.88 0.45% Τζίρος: 5.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων

Από την ενέργεια μέχρι την πληροφορική και από τα τρόφιμα μέχρι τη ναυτιλία και τις κατασκευές ένας καταιγισμός μεγάλων deals, εντός και εκτός Χρηματιστηρίου, σημειώνεται στη χώρα αναδιαμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.

Μολονότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την… κλασική εορταστική ραστώνη του Αυγούστου, ενώ η επικαιρότητα εστιάζεται στην σοβαρή υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όμως σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, εντός, αλλά και εκτός χρηματιστηρίου. 

Παρ’ ότι το 2022 δεν έχει τις τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 όπου καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στην άντληση κεφαλαίων στο Χ.Α., αλλά ούτε ίσως και αντίστοιχου βεληνεκούς deals με την περασμένη χρονιά (Chipita, Wind, Pharmaten, Intrasoft International, Εθνική Ασφαλιστική κ.α.), εντούτοις είναι ένα έτος με πολύ σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις. 

Κλάδοι όπως ενέργεια, υποδομές, πληροφορική, cybert security, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε διαρκή δημιουργικό αναβρασμό, έχοντας ήδη δώσει πολλαπλά deals τόσο το 2021 όσο και το πρώτο 7μηνο του 2022, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα σε αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων. 

Η χώρα έχει βγει από μια υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση που την κράτησε καθηλωμένη και αποκομμένη από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ο ερχομός της πανδημίας καθυστέρησε την «επιστροφή». Πλέον όμως, όπως φάνηκε και από την πορεία του τουρισμού, τα διεθνή χαρτοφυλάκια προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, διακρίνοντας πεδίο δόξης λαμπρό για τη χώρα, που συνεπικουρία του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζεται να αλλάξει «πίστα» τα επόμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων από τις εισηγμένες μέσω ομολόγων και ΑΜΚ, καθώς «σήκωσαν» συνολικά 8,1 δισ. ευρώ, κεφάλαια σχεδόν διπλάσια από τα αντληθέντα κεφάλαια της πενταετίας 2016 – 2020.

 Πέρυσι είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΜΚ εισηγμένης εταιρείας εκτός τραπεζών στην ιστορία του Χ.Α. καθώς η ΔΕΗ άντλησε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ δύο ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου ξεπέρασαν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς Financial να σηκώνει 1,38 δισ. ευρώ και την Alpha Bank 800 εκατ. 

Επίσης το 2021 είχαμε εφτά νέες ομολογιακές εκδόσεις συνολικής αξίας 1,42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο ήταν ναυτιλιακά ομόλογα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς, ενώ ένα ομόλογο ήταν με ρήτρα αειφορίας. Συνολικά, οι εφτά περυσινές εκδόσεις πέτυχαν μέση υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές.  

Είχαμε και δύο εισαγωγές, της ασφαλιστικής Interlife και της εταιρείας πληροφορικής Real Consulting που ήταν η πρώτη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά ύστερα από δέκα χρόνια, ενώ αντλήθηκαν κεφάλαια 4,9 εκατ. ευρώ

Κατά την έναρξη του 2022 οι οιωνοί ήταν εξαιρετικοί, κάτι που φάνηκε από το ράλι του Γενικού Δείκτη έως 10% στις πρώτες σαράντα ημέρες του έτους, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού και ο κίνδυνος ύφεσης στη παγκόσμια οικονομία επιβράδυναν τα σχέδια για άντληση κεφαλαίων από την αγορά.  

Μέχρι στιγμής λοιπόν, στο  7μηνο του 2022 έχουν αντληθεί συνολικά 727 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 430 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από την έκδοση τριών ομολόγων (Safe Bulkers, Lamda Development και CPLP Shipping Holdings), τα 114 εκατ. ευρώ από δύο νέες εισαγωγές (Μπλε Κέδρος 16,2 εκατ. και Dimand 98 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν αντληθεί και 183 εκατ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και placements. Σημειώνεται πως στο αντίστοιχο περσινό 7μηνο είχαν αντληθεί από την αγορά συνολικά 5,4 δισ. ευρώ.

Νέα κινητικότητα 

Μέσα στον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Lamda Development και CPLP) καθώς και μια δημόσια εγγραφή, αυτή της Dimand, με τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια να φτάνουν στα 430 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον περασμένο μήνα τον πιο παραγωγικό έως τώρα του τρέχοντος έτους. 
Μέσα στο πρώτο 7μηνο είχαμε κάποια σημαντικά deals με αιχμή την ενέργεια και τις υποδομές, όπως την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ από τον όμιλο Motor Oil με παράλληλη αποχώρηση της ομάδας των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, οι οποίοι εισήλθαν στην Intrakat αποκτώντας μαζί με άλλους εφοπλιστές σχεδόν το 60% της εισηγμένης σε ένα εξαιρετικά σημαντικό deal. 

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συμφωνία εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από το γερμανικό κολοσσό Allianz, ενώ προ δύο εβδομάδων ανακοινώθηκε το μεγάλο deal στο χώρο της υγείας με τη συγχώνευση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και του δικτύου της Euromedica. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ο τρίτος ισχυρός πόλος στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης απέναντι στον όμιλο Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta InterClinic) και τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών

Στις 26 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Intralot κατά 129,22 εκατ. ευρώ, όπου νέος στρατηγικός επενδυτής είναι η Standard General, ενώ μέσα στον Ιούλιο η Alpha Trust μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., αποτελώντας την 3η εταιρεία που κάνει τη διαδρομή από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά τις Entersoft και Epsilon Net

Η Ιντεάλ έχει κάνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση της εταιρείας πληροφορικής Byte Computer, ενώ χθες ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου 33 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει αυτή την εξαγορά.

Πρόκειται για εξέλιξη που πιστοποιεί για ακόμη μια φορά τις πολύ έντονες διεργασίες στον κλάδο της πληροφορικής, με φόντο τα τεράστια έργα που μένουν να γίνουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο κλάδος της πληροφορικής ήδη έχει δώσει πάνω από είκοσι (μικρά ή μεγαλύτερα) deals την τελευταία διετία, ενώ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολλά και σύνθετα και απαιτούν κρίσιμα μεγέθη. 

Ενεργειακά 

Πολλαπλά είναι τα επιμέρους deals στο χώρο της ενέργειας όπου σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ επίκεινται νέες συμφωνίες, εξαγορές και placements. Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Voltera από τον όμιλο AVAX, ενώ πρωτύτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με τη Motor Oil με την ίδρυση κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. 

Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με την RWE όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα είναι 50-50, ενώ γίνεται σε ένα νευραλγικό timing όπου ο κλάδος της καθαρής ενέργειας πρέπει να απλωθεί και πέρα από τα φωτοβολταϊκά, που λόγω ευκολίας στην αδειοδότηση αλλά και στο «στήσιμο» κινδυνεύουν να γίνουν μονοκαλλιέργεια φέρνοντας νέα ανισορροπία. Δεκάδες είναι ακόμη οι συμφωνίες σε επιχειρηματικό επίπεδο στο χώρο της ενέργειας, από μικρότερες εταιρείες. 

Deals εντός και εκτός Χρηματιστηρίου - Viva Wallet και ΙΟΝ 

Μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2022 είχαμε επίσης και πολλές επιμέρους μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες σε κλάδους όπως τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία (υπάρχει πολύ ισχυρό momentum εισροής ξένων κεφαλαίων), νερό, αναψυκτικά κ.α.

Ένα από τα σημαντικότερα deal των τελευταίων ετών ασφαλώς είναι η εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον όμιλο JP Morgan έναντι πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 7μηνο είχαμε την εξαγορά της Accusonus από τη Meta έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ και την εξαγορά της Pollfish από την αμερικανική εταιρεία Prodege.

Επίσης ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσω της Bespoke απέκτησε το 45% των μετοχών της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, ενώ συνεχίζει το κρεσέντο αγοράς μικρότερων εταιρειών (τρόφιμα και χυμούς) με στόχο τη δημιουργία καθετοποιημένου ομίλου στο χώρο των τροφίμων. 

Πολύ πρόσφατα η εισηγμένη Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη συμφώνησε με τη διοίκηση του ομίλου Fourlis για την είσοδο στη θυγατρική του Trade Estates AEEAΠ. Η Αutohellas θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estate έως 8 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος και ειδικότερα με την εισφορά οικοπέδου 44.404 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Ελευσίνας επί του οποίου η Trade Estates θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο logistics. Μετά την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω συναλλαγών, η Autohellas θα κατέχει το 12% της Τrade Estates, έχοντας καταβάλει περί τα 23 εκατ. ευρώ

Επίσης ο όμιλος Fourlis μετά από συμφωνία με τη βρετανική Holland & Barrett φέρνει την αλυσίδα ευεξίας στην Ελλάδα έχοντας μεγάλα σχέδια και πλάνο για άνοιγμα 120 καταστημάτων, ενώ η Trade Estates, βραχίονας του ομίλου Fourlis στο χώρο του real estate ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Bersenco, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατ. ευρώ. 

Ο γαλλικός όμιλος λιανικού εμπορίου Carrefour επέστρεψε στην Ελλάδα μέσω συνεργασίας με την Retail & more S.A., ενώ ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος Marriott συμφώνησε με την ελληνική TEMES (Hilton, Costa Navarino) για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου W Costa Navarino στο Navarino Waterfront.

Επίσης, η εισηγμένη Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά της CSA έναντι 2,73 εκατ. ευρώ, αποκτώντας πρόσβαση στο software για φαρμακεία, ενώ η Entersoft εξαγόρασε την εταιρεία Logon ΑΕ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα

Η Sunlight (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς έχοντας ιδιόκτητη μονάδα κατασκευής μεταλλικών θηκών για μπαταρίες, ενώ το fund EOS Capital Partners εξαγόρασε έναντι 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αρχειοθήκη Α.Ε..

Χθες ανακοινώθηκε πως η εταιρεία Lavipharm θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 58 εκατ. ευρώ, ενώ γνωστοποιήθηκε πως η εταιρεία θα σξαγοράζει από την οικογένεια Λαβίδα έναντι 34 εκατ. ευρώ τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης για όλο τον κόσμο (εκτός ΗΠΑ), για το φάρμακο patch για την πίεση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Ο όμιλος SABO έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες. Επενδύει στις ναυτιλιακές υπηρεσίες με εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά. Δυναμική αύξηση κύκλου εργασιών στις κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

​​​​​​​«Απόβαση» στην Αθήνα από την κρητική εταιρεία Τσατσαρωνάκης

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της 76χρονης ιστορίας βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ καθώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, ενώ μετατρέπεται σε όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΖΑΓΟΡΙΝ: Ένα success story 108 ετών από τον Συνεταιρισμό του Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το μακρινό 1916 και παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κατοχύρωσε ΠΟΠ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.
masoutis_kerkyra
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.
epsilon net
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια... εξαγορών η Epsilon Net, στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών

Η εταιρεία πληροφορικής ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή πορεία της από την Εναλλακτική Αγορά και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. Τρεις εξαγορές έχει ολοκληρώσει ήδη μέσα στο 2023.