Σε κούρσα επενδύσεων για την προσέλκυση ταλέντου στην Πληροφορική προχωρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκονται στο επίκεντρο και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί «πονοκέφαλο» εν όψει της μεγάλης ευκαιρίας που ανοίγεται με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΤΕ και Vodafone έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ταλαντούχους εργαζομένους. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την δημιουργία του Telekom IT hub στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone σχεδιάζει να δημιουργήσει Tech Hub όπως έκανε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε τρεις ακόμη ελληνικές πόλεις.
Τα Γιάννενα που αποτελούν «μελίσσι» καινοτομίας εδώ και χρόνια αποτελούν έναν πιθανό προορισμό για την Vodafone, καθώς και η Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία δυο χρόνια. Η Πάτρα επίσης που διαθέτει ένα πολύ καλό τμήμα μηχανικών πληροφορική είναι επίσης μια από τις πόλεις που θα μπορούσε να κοιτάξει η Vodafone.
Στελέχη του κλάδου αναφέρουν στο BD πως «δεν υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι από τις σχολές Πληροφορικής για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και για τα έργα που έρχονται» και σημειώνουν πως αυτή η τάση για προσέλκυση των ταλαντούχων υπαλλήλων θα ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον.
Ξεφεύγουν από τα όρια των τηλεπικοινωνιών οι πάροχοι
Καθώς στην αγορά των τηλεπικοινωνιών τα περιθώρια κέρδους από υπηρεσίες αναμένεται να συμπιεστούν περισσότερο στο μέλλον, οι πάροχοι στρέφονται όλο και πιο έντονα στα έργα υποδομών και ICT που τους υπόσχονται νέες πηγές εσόδων αλλά και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε πολλές κινήσεις για να αναπτύξει τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ να έχει τονίσει πως γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου του Ομίλου για τα έργα ICT. Για τον ανταγωνισμό που έχει προκύψει είχε αναφέρει πριν μερικές εβδομάδες ότι «όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανακάλυψαν τον τομέα του ICT μετά από εμάς, και διεκδικούν έργα και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο ΟΤΕ σχεδιάζει να επιταχύνει μέσα στο 2022 την παρουσία του στα έργα ICT, με τον κ. Τσαμάζ να έχει υπογραμμίσει ότι ο όμιλος είναι αποφασισμένος να πρωτοστατήσει στις ψηφιακές υποδομές της χώρας και να συμβάλει στο χτίσιμο της Ελλάδας 2.0. Ο ΟΤΕ θα επιδιώξει να διεκδικήσει έργα σε όλα τα πεδία, όπως το Digital και Cloud Transformation, Internet of Things, υγείας, και τουρισμού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης έχει αναφέρει πως η Vodafone από ένας πάροχος τηλεπικοινωνίας μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας και επικοινωνιών και μέσα σε λίγα χρόνια μεγάλο ποσοστό των εσόδων της εταιρείας θα προέρχεται από εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).
Έχει εκφράσει επίσης και την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Vodafone σε διαγωνισμούς για έργα ICT που βρίσκονται στο επίκεντρο για την εταιρεία έχοντας ως στόχο να έχει αναλάβει έργα αξίας 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. Παράλληλα η εταιρεία έχει εισέλθει δυναμικά τόσο στο πρόγραμμα για το κουπόνι του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων όσο και στον διαγωνισμό για υπηρεσίες Smart Cities στους δήμους της χώρας.
Επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό η Vodafone
Η Vodafone προχώρησε στη δημιουργία του Vodafone Tech Hub στην Κρήτη που έχει στόχο να συγκεντρώσει 100 μηχανικούς πληροφορικής την επόμενη τριετία, και επενδύει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, θέλοντας να προσελκύσει ταλαντούχο προσωπικό, ενώ απασχολεί ήδη περισσότερα από 900 άτομα που εργάζονται γύρω από τις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής (ΤΠΕ), έχοντας, μάλιστα, διπλασιάσει τους αριθμούς αυτούς τα τελευταία πέντε χρόνια.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως το 20% των εργαζομένων στον τομέα αυτό είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό των νέων εργαζομένων στις ΤΠΕ έχει υπερδεκαπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία.
Ήδη, η Vodafone έχει ανοίξει τις πρώτες θέσεις εργασίας γύρω από το Digital Engineering για τον τεχνολογικό κόμβο της Κρήτης, ο οποίος θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, ενώ απευθύνεται στο σύνολο των σχετικών ειδικοτήτων.
Το Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει το καλύτερο ταλέντο του νησιού γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και να δώσει την ευκαιρία σε νέους και έμπειρους επαγγελματίες να συμμετάσχουν σε ψηφιακά έργα του ομίλου Vodafone.
Η Vodafone έχει εισαγάγει στην ελληνική αγορά εργασίας ένα νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας, το #FutureReady, το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας με τα οφέλη της εργασίας στο γραφείο και προσφέρει στους εργαζομένους της σε μόνιμη βάση μεγαλύτερη ευελιξία και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. κατανέμοντας τον χρόνο εργασίας σε ποσοστό 60% τηλεργασία και 40% στο γραφείο.
Στη Θεσσαλονίκη η Deutsche Telekom
Πρόσφατα ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, Γιάννης Κωνσταντινίδης είχε επισημάνει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση η έγκαιρη και σωστή αξιοποίηση των μεγάλων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα η μητρική εταιρεία του ΟΤΕ, Deutsche Telekom προχώρησε στην επένδυση για τη δημιουργία ενός κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) στη Θεσσαλονίκη και οι εργασίες του έχουν ήδη ξεκινήσει, με IT Experts που μεταφέρονται σταδιακά από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ περισσότεροι από 200 επιπλέον επαγγελματίες της Πληροφορικής θα προσληφθούν στην Ελλάδα για την καλύτερη στελέχωση του κέντρου. Το κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες ΙΤ της DT στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού, ενώ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα Πληροφορικής στην Ευρώπη, δημιουργώντας αξία για την εταιρεία και τους ανθρώπους της, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τη χώρα.
Ο Peter Leukert, Deutsche Telekom Group CIO και CEO της Telekom IT, δήλωσε: «Επιλέξαμε την Ελλάδα για την ίδρυση του Telekom IT hub, τόσο για το επίπεδο και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όσο και για την έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία στις επενδυτικές πρωτοβουλίες».
Επίσης η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου ΟΤΕ, Έλενα Παπαδοπούλου έχει τονίσει ιδιαίτερα την έλλειψη ανθρώπων με digital skills σημειώνοντας ότι «για την υλοποίηση όλων των έργων που έχουμε συμπεριλάβει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, όπως η ανάπτυξη δικτύων COSMOTE 5G & FTTH και η υλοποίηση μεγάλων και πολύπλοκων ICT projects, είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουμε συγκεκριμένα προφίλ στελεχών. Χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, γνώσεις σε cloud based network architecture, digital engineering, security engineering, αλλά και software και digital marketing expertise. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάσαμε Upskilling & Re-skilling Academies για ανθρώπους του IT και του ICT, ενώ παράλληλα αναζητούμε ανθρώπους και από την αγορά».
Παράλληλα η κα Παπαδοπούλου έχει αναφέρει πως κάθε χρόνο τα ειδικά προγράμματα reskilling και upskilling των εργαζομένων στοιχίζουν 4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και υπογράμμισε πως δεν νοείται επιτυχημένος μετασχηματισμός, χωρίς την παράλληλο σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.