Με μερίδιο 75% της λειτουργικής κερδοφορίας ολόκληρης της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η Cosmote ήταν αυτή που στήριξε από την αρχή την ιδέα για διπλασιασμό των πακέτων μετάδοσης δεδομένων (data) στην κινητή με την ίδια τιμή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, που επιθυμούσε να ρίξει γέφυρες με τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, «παρέσυρε» και τις άλλες διοικήσεις στο χορό μείωσης των τιμολογίων στα data.
Τόσο ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ένας ενδεχόμενος πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικά αυτή την περίοδο, που οι εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια για να προχωρήσουν τις επενδύσεις σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Ο κ. Ζαρκαλής είχε δηλώσει στο πρόσφατο Infocom World πως «το 75% της λειτουργικής κερδοφορίας της αγοράς το έχει ένας πάροχος, που νομίζω πως δημιουργεί κάποια θέματα στον ανταγωνισμό: όχι μόνο στις επενδύσεις, αλλά και στο επίπεδο των τιμών». Η δήλωσή του πέρασε στα ψιλά.
Σε εκείνη την εκδήλωση οι διοικήσεις των εταιρειών είχαν επισημάνει, για άλλη μία φορά, το υψηλό επίπεδο της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία αφού σε κάποιες περιπτώσεις ένα στα δύο ευρώ που πληρώνει ο συνδρομητής συμβολαίου είναι φόροι! Τα επανέλαβαν και στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα μειωθούν οι φόροι.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε πως διπλασιάζει τα data που μπορεί να χρησιμοποιούν οι πελάτες της με την ίδια τιμή. Ακολούθησαν σε λίγα λεπτά οι ανακοινώσεις των δύο άλλων εταιρειών με σχεδόν αντίστοιχες προσφορές.
«Στην πραγματικότητα τα νέα τιμολόγια δεν μειώνουν τις τιμές σε όσους εξακολουθήσουν να καταναλώνουν τον ίδιο όγκο δεδομένων», λένε στην αγορά. «Αποτελούν, όμως, σοβαρό κίνητρο ώστε να ενισχυθεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των άλλων φορητών συσκευών όπως τα tablets για πρόσβαση στο Διαδίκτυο». Ακριβώς αυτό επιδίωκε και η κυβέρνηση που τώρα καλείται να αναπτύξει και αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά και να προωθήσει προγράμματα επιδότησης, όπως το κουπόνι που διατίθεται σήμερα για ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας (άνω των 100 Mbps).
Η διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και των Vodafone και Wind, γνώριζε πως τους επόμενους μήνες θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε data και πιθανώς στις φωνητικές υπηρεσίες. Μια πιθανή αλλαγή ιδιοκτησίας της Wind και η έναρξη λειτουργίας της Forthnet ως εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας – με βάση το δίκτυο της Vodafone με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία – θα έφερνε χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα έβλεπαν πως με τα σημερινά επίπεδα τιμών στα data, που ήταν αρκετά υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη συνδρομή και των φόρων, η αγορά είχε «πλαφονάρει».
Συνεπώς οι ανακοινώσεις για διπλασιασμό όγκου δεδομένων με την ίδια τιμή ήρθαν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Και η κυβέρνηση πανηγυρίζει που «κατεβάζει τις τιμές» και οι εταιρείες δείχνουν ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς τους καταναλωτές, λίγο πριν τις γιορτές.