Την «ανάσα» του νέου ομίλου που δημιουργείται στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, μετά τη συμφωνία ένταξης της Wind Hellas στον όμιλο United, νιώθει πλέον η Vodafone Ελλάδας, ενώ και στον ΟΤΕ βλέπουν να μπαίνει στην αγορά ένας ισχυρός παίκτης.
Μια απλή πρόσθεση στους συνδρομητές της Wind Hellas και της Nova (Forthnet) ανεβάζει τον αριθμό τους σε επίπεδο κοντά στα πέντε εκατομμύρια, με το πελατολόγιο της Vodafone Ελλάδας στα τέσσερα εκατομμύρια. Η Vodafone Ελλάδος απειλείται και από πλευράς εσόδων, καθώς το νέο σχήμα θα ξεπεράσει «με το καλημέρα» τα 800 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από τα περίπου 900 εκατ. που είχε η πρώτη στην τελευταία χρήση.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της United ξεκαθαρίζει πως ο νέος όμιλος θα κινηθεί επιθετικά τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, ενώ θα στηρίξει περαιτέρω, με νέο περιεχόμενο, τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova που αποτελεί εδώ και χρόνια το μόνο σοβαρό αντίπαλο δέος απέναντι στην Cosmote TV του ΟΤΕ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί πως η United θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή (οπτική ίνα) και κινητή (πέμπτη γενιά – 5G) τηλεφωνία. Η εταιρεία είναι ένας από τους ομίλους που συζητά με τη ΔΕΗ για πιλοτικό έργο ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες είχε προεξοφληθεί, αφού η Nova δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της United και της μητρικής βρετανικής επενδυτικής εταιρείας BC Partners στην Ελλάδα.
Η United Group και ο βρετανικός όμιλος υπό τον κ. Νίκο Σταθόπουλο έχουν επενδύσει περίπου πέντε δισ. ευρώ την τελευταία διετία προκειμένου να μετατραπούν στον ισχυρότερο παίκτη στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι επιθετικές κινήσεις σε αγορές όπως η Βουλγαρία έδειχναν πως θα «χτυπήσουν» και τη Wind Hellas, που ούτως ή άλλως πωλούνταν από τους βασικούς μετόχους, τα hedge funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital.
Το τίμημα που θα καταβάλλει η United Group δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η επιχειρησιακή αξία της Wind Hellas συμφωνήθηκε στα 970 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με σημερινό υπόλοιπο κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι λαμβάνουν ένα ποσό κοντά στο μισό δισ. ευρώ.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas ήταν σχεδόν αναγκασμένοι να πωλήσουν σε όμιλο τηλεπικοινωνιών, όπως η United, που μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία γιατί έχουν καλύψει και τμήμα του ομολογιακού. Συνεπώς έχουν κάθε λόγο να αναπτυχθεί η Wind Hellas ώστε να τους αποπληρώσει ως πιστωτές, λένε παράγοντες του κλάδου με γνώστη της συναλλαγής.
Ούτως ή άλλως οι μέτοχοι είχαν λάβει στα τέλη του 2019 περίπου 250 εκατ. ευρώ ως μέρισμα και πέρυσι εισέπραξαν πρόσθετα ποσά μέσω της συμφωνίας για πώληση του παθητικού εξοπλισμού (τα ακίνητα, τα μεταλλικά τμήματα, τα ενοίκια, κ.λπ.) του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Vantage Towers. Η τελευταία διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό κεραιών κινητής του ομίλου Vodafone σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο ΟΤΕ εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 55% - 60% της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν το 90% της κερδοφορίας. Ο νέος όμιλος υπό την United μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα μερίδια του οργανισμού, αλλά και να παρουσιάσει βελτιωμένη κερδοφορία σε σχέση με την αιωνίως ζημιογόνα Forthnet / Nova και τη Wind Hellas.
Για τους καταναλωτές, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η δημιουργία ενός νέου, μεγάλου ομίλου με παρουσία σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία θα αυξήσει την ένταση του ανταγωνισμού, ώστε να φέρει και χαμηλότερες χρεώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας, πο έχει επισημανθεί από τη Rewheel, η οποία εκπόνησε σχετική μελέτη με εντολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.