H συμφωνία με με το επενδυτικό fund Virtus στις αρχές του 2021 και η εκχώρηση των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents με αντάλλαγμα μετοχές σηματοδότησε τη μετατροπή της εισηγμένης IDEAL Holdings από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής σε έναν όμιλο με φιλοσοφία private equity fund, που σήμερα έχει κάτω από την ομπρέλα του πέντε συμμετοχές και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με επιπλέον δύο εξαγορές.
Με δραστηριότητες στις συσκευασίες καταναλωτικών αγαθών, στην παραγωγή και διάθεση premium mixers & tonics και στην κυβερνοασφάλεια, η IDEAL Holdings έχει έναν ενοποιημένο τζίρο 105 εκατ ευρώ (μαζί με τις δραστηριότητες διανομής ηλεκτρικών συσκευών της «παλιάς» IDEAL) 15,5 εκατ. EBITDA και σχεδόν μηδενικό δανεισμό.
O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της IDEAL Holdings και ιδρυτής της Virtus, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους περιέγραψε τη νέα IDEAL και ξεδίπλωσε το επενδυτικό της πλάνο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «η IDEAL Holdings είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑ, ένα conglomerate, με αντικείμενο δραστηριότητας την επένδυση σε άλλες εταιρείες με σκοπό την δημιουργία υπεραξιών μέσω των επενδύσεών της. Η IDEAL Holdings δεν αποτελεί όμιλο εταιρειών με την έννοια του επιχειρηματικού ομίλου ο οποίος έχει σταθερές συμμετοχές και έχει επιλέξει από την ίδρυσή του τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται. Είναι η μόνη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity με στόχο την αύξηση των επενδύσεών του, την δημιουργία υπεραξίας, την εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».
Η επενδυτική φιλοσοφία εστιάζεται στην απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία, εξαγωγικό προσανατολισμό, χαμηλή μόχλευση και διοικητική ομάδα με ισχυρό track record. H διοικητική ομάδα κάθε νέας συμμετοχής παραμένει στο management της επιχείρησης και αποκτά μετοχές της IDEAL. Στόχος είναι η αύξηση των μεγεθών με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσω νέων εξαγορών, καθώς και η εξαγορά ομοειδών εταιρειών με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.
Η διοικητική ομάδα της IDEAL συμμετέχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων κάθε θυγατρικής, παρακολουθεί τους δείκτες απόδοσης ενισχύει με νέα στελέχη τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών, παρέχει πρόσβαση σε δίκτυα συμβούλων και μάνατζερ, εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, τοποθετεί τα προϊόντα των θυγατρικών σε διεθνή δίκτυα διανομής αλλά δεν συμμετέχει στην καθημερινή διοίκηση των επιχειρήσεων.
«Το όραμά μας», σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι «να είμαστε αφοσιωμένοι επενδυτές και πηγή ενέργειας για τις εταιρείες που συμμετέχουμε, να αποτελέσουμε τον κινητήριο μοχλό για την μετεξέλιξη των επενδύσεών μας και να δημιουργούμε αξία και βιώσιμες αποδόσεις για τους επενδυτές μας και την κοινωνία».
Η IDEAL Holdings δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις κάθε τρίμηνο και συγκρίνει ομοειδείς καταστάσεις και αποτελέσματα. Δηλαδή, κάθε τρίμηνο δημοσιεύει τα αποτελέσματα των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αναμορφώνει τα προηγούμενα τρίμηνα ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα συγκρίσιμα. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προβλέψεις σχετικά με το σύνολο του έτους 2022 θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών
Κάτω από την ΙDEAL βρίσκεται με 100% η Astir Vitogiannis, εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στα Οινόφυτα Αττικής με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία. Πελάτες της είναι βασικά πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μπύρας, αναψυκτικών και ποτών. Η Astir Vitogiannis ανακοίνωσε την εξαγορά του 75% της Coleus Packaging με έδρα την Νότιο Αφρική, η οποία εξάγει το 25% της παραγωγής της σε 10 χώρες περιφερειακά από την Ν. Αφρική. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι 30 Ιουνίου 2022. Οι εγκαταστάσεις της είναι ιδιόκτητες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός παρόμοιος με της Astir. Οι πελάτες της Coleus είναι συμπληρωματικοί με τους πελάτες της Astir και σύμφωνα με τα στελέχη της IDEAL υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της και αύξησης του κοινού πελατολογίου.
Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 60 εκατ. και τα EBITDA στα 10,8 εκατ. Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της Coleus σε επίπεδα παρόμοια της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.
Κυβερνοασφάλεια
Η ADACOM, ήδη θυγαστρική της IDEAL εξαγόρασε τη Netbull. Και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η ADACOM είναι από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS». Η εταιρεία είναι γνωστή και από τις υπηρεσίες της για την απόκριση συμβάντων, καθώς διαχειρίστηκε μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα.
«Ο συνδυασμός αυτών των υπηρεσιών με το χαρτοφυλάκιο λύσεων της ADACOM Trust Services και Cybersecurity μας επιτρέπει να είμαστε πλέον μοναδικός πάροχος στην Ελλάδα με τέτοια ολιστική προσφορά, η οποία μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε μέγεθος οργανισμού να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας του εξελισσόμενου τοπίου απειλών», υποστηριζουν τα στελέχη της IDEAL. Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. και τα EBITDA 2,4 εκατ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2022 αναφέρουν πως τα μεγέθη θα είναι μεγαλύτερα.
Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την ADACOM και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο τα κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής.
Εστίαση - ποτά
Κάτω από την IDEAL με ποσοστό 100% βρίσκεται η Τhree Cents Αrtisanal Beverages. Η εταιρεία premium mixers & tonics με έδρα την Ελλάδα που ξεκίνησε σαν μια ιδέα τεσσάρων νέων ανθρώπων με στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης ένα premium και διαφορετικό προϊόν. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2014.
Τα προϊόντα της ψηφίζονται κάθε χρόνο από επαγγελματίες bartenders σε διεθνείς διαγωνισμούς, ανάμεσα στα καλύτερα από πλευράς ποιότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης. Η εταιρεία μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο και προσφέρει νέα προϊόντα, είτε σε επίπεδο γεύσεων είτε σε επίπεδο διαφοροποίησης (Zero Sugar Line). Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται σε περισσότερες από 34 χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 7,7 εκατ. και ebitda 1,5 εκατ. Επενδυτικός στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.
Νέες επενδύσεις – Στόχοι 2022
Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «οι στόχοι μας για το 2022 είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2022 η εξαγορά της Coleus, να προχωρήσουμε σε μία επένδυση στον τομέα που δραστηριοποιούνται η ADACOM-Netbull, να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου των εταιρειών για το 2022 και να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το 2023».
Ερωτηθείς για το πώς θα κλείσει η χρονιά, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να κάνει ακριβείς προβλέψεις, απλώς περιορίστηκε να πει πως ο τζίρος των 105 εκατ. και τα 15,5 εκατ. EBITDA που είχαν οι θυγατρικές το 2021 θα ξεπεραστούν.
Η εταιρεία δεν έχει δανεισμό. Αν χρειαστεί, ενόψει κάποιοων εξαγορών, θα ακολουθηθεί μια συντηρητική μόχλευση η οποία θα είναι περίπου 2 φορές τα EBITDA του ομίλου.
Σήμερα η μετοχική σύνθεση της IDEAL Holdings έχει ως εξής: 37% ελέγχει το management της Virtus και των θυγατρικών με το μεγαλύτερο ποσοστό να ελέγχει ο κ. Στέλιος Βυτόγιαννης της Astir Vitogiannis. Mε 20% συμμετέχουν οι παλαιοί μέτοχοι της IDEAL, η οικογένεια Δαυίδ - Λεβέντη, με 26% θεσμικοί επενδυτές, με 5% το VNK των αδελφών Κάτσου, με 5% η Olympia Group του Πάνου Γερμανού -οι δύο φορείς απάκτησαν μετοχές της IDEAL καθώς είχαν επενδύσει στη Virtus που εισέφερε τις μετοχές των Astir Vitogiannis και Three Cents- ενώ ένα 7% ανήκει σε μικροεπενδυτές.
Οι αρχικοί μέτοχοι της Virtus το 2017 (Λ.Παπακωνταντίνου, VNK, Olympia, Eurobank, Πειραιώς κ.α) καταγράφουν μια μέση ετήσια απόδοση 26,6% καθώς με το πρώτο κλείσιμο του Fund έλαβαν μετοχές της ΙDEAL και μετρητά από το placement σε θεσμικούς επενδυτές,.