Με δυο παράλληλους διαγωνισμούς ο πρώτος για την πώληση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μαζί με τα ορυχεία του Αγ. Ιωάννη και ο δεύτερος για την πώληση των άλλων ορυχείων θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ το 2020.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκης με εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας στην οποία οι υπουργοί υπογράμμισαν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνεται ότι η εταιρία είναι από τις πλέον προβληματικές εταιρείες του δημοσίου, με πολλά και χρόνια προβλήματα, ενώ οι οφειλέτες προς προμηθευτές, τράπεζες, ΔΕΗ κ.α. φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν διατήρηση της επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, συνέχιση της λειτουργίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην εταιρία, που φτάνουν τις 1.300.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα βασιστεί στο σχέδιο του 2014, που ακύρωσε η κυβέρνηση Σύριζα - ΑΝΕΛ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν δυο διαγωνισμοί για το εργοστάσιο και τα ορυχεία, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν δεν θα βαρύνονται με τις υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς υπάρχουν σοβαρές οικονομίες κλίμακας για τον επενδυτή να αποκτήσει και το εργοστάσιο και τα ορυχεία.
Ως το τέλος του έτους αναμένονται και οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας, ενώ θα αποσαφηνιστεί ύστερα από νομική μελέτη, σε ποιο νομικό καθεστώς (εκκαθάρισης, ειδικής διαχείρισης κλπ) θα υπαχθεί η εταιρεία πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών, με βασικό γνώμονα πάντα να παραμείνει εν λειτουργία «προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επενδυτών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Θρυαλλίδα για τις παραπάνω εξελίξεις αποτέλεσε η προ ημερών παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή χρόνια τώρα, αυτή αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση επιστροφής παράνομων κρατικών χορηγήσεων προς την ζημιογόνο μεταλλουργία, ύψους 136 εκατ. ευρώ.
Επίσης προ ημερών η διοίκηση της ΔΕΗ, στην οποία οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ φτάνουν τα 340 εκατ. ευρώ, μετέφερε στον Κ. Χατζηδάκη ότι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου δεν δέχονται να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για την μεταλλουργία.