Έκκληση για συνασπισμό επιχειρηματικών δυνάμεων απευθύνουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2026.
Το ζήτημα της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρούν οι επιχειρήσεις τις αυστηρές προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά να οδηγηθούν σταδιακά προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο επιχειρηματικότητας, τίθεται εντόνως από τους τραπεζίτες, αλλά και από εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων.
Ως προς την προσφορά ρευστότητας, ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι αυτή κυμαίνεται σε επαρκή επίπεδα, παρά την τρέχουσα κρίση. Δεν κρύβει, πάντως τον προβληματισμό του για το κατά πόσο υπάρχουν επαρκή επενδυτικά σχέδια που θα απορροφήσουν τη ρευστότητα αυτή. Για τον λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση προς τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν καθοδήγηση από την τράπεζά τους προκειμένου να «κινηθούν γρήγορα και σχεδιασμένα, ενδεχομένως σε σχήματα άθροισης δυνάμεων, γιατί οι προδιαγραφές των ευρωπαϊκών κονδυλίων αυτή τη φορά είναι τέτοιες ώστε εάν δεν κινηθούμε σωστά, με προετοιμασία, με σχέδιο τα χρήματα θα χαθούν».
«Εστιάζουμε στο εύλογο των υποθέσεων του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου και εκτελούμε αναλύσεις ευαισθησίας για να δούμε την αντοχή του αν οι συνθήκες της αγοράς χειροτερέψουν», δήλωσε από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης. «Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αρωγός με τη νομοθέτηση κινήτρων για την δημιουργία συνεργασιών, συγχωνεύσεων και εξαγορών που θα οδηγήσουν σε σχήματα υψηλότερης πιστοληπτικής επιφάνειας μέσω φορολογικών και άλλων κινήτρων», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι τράπεζες είναι σε θέση – έχουν και κεφάλαια και ρευστότητα – να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δηλώνει και ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας πάντως ότι «δίνεται σημασία στη συγκέντρωση για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων με στόχο οι μικρότερες επιχειρήσεις να γίνουν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση».
Δάνεια άνω των 70 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία
Αποφασισμένες να ανοίξουν περισσότερο τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις δηλώνουν οι συστημικές τράπεζες, με τη δέσμευση ότι θα δανείσουν κάθε bankable εταιρεία που ζητά χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα 30 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την τελευταία διετία (2020-2021), η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις αποπληρωμές), γεγονός που αντανακλάται και στην αύξηση των καταθέσεων κατά 40 δισ. ευρώ την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Έως και το 2024, οι συστημικές τράπεζες δεσμεύονται για εκταμιεύσεις που ξεπερνούν τα 5-6 δισ. ευρώ έκαστη, όπως εξήγγειλαν κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων οι τέσσερις CEOs.
Πράγματι, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, αλλά και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που ωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα τον πληθωρισμό, οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών δηλώνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι να «αποδείξουν ότι υπάρχουν», όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Οι τράπεζες «πρέπει να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προέβλεψε ότι θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα.
Τον κρίσιμο ρόλο των πιστωτικών ιδρυμάτων υπογράμμισε σε πρόσφατη ομιλία του και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιδίωξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της μετάβασης προς μια πράσινη οικονομία, δημιουργώντας αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του RRF θα δημιουργήσει «σημαντικές ευκαιρίες για την πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών».