Τα ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, προσελκύουν όλο και εντονότερα το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθώς υπόσχονται σημαντικά έσοδα και διεύρυνση της παρουσίας τους στην οικονομία της χώρας.
Τα έργα ψηφιοποίησης που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει θέσει σε προτεραιότητα επτά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ για την φετινή χρονιά. Υπενθυμίζουμε επίσης πως αποτελεί στόχο της Κοινωνίας της Πληροφορίας την εφετινή χρονιά να προκηρυχθούν 50 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο μπαίνουν επίσης φέτος τα έργα για «Έξυπνες Πόλεις» ύψους 320 εκατ. ευρώ, «Έξυπνων Υποδομών» ύψους 174 εκατ. ευρώ, «Έξυπνες Γέφυρες» με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ, για μικροδορυφόρους που θα στοιχίσει 161 εκατ. ευρώ, τα ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων με κόστος 130 εκατ. ευρώ, η δημιουργία οπτικών ινών σε κτίρια ύψους 73 εκατ. ευρώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντί 375 εκατ. ευρώ αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
Ισχυρή παρουσία του ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του ICT τομέα την τελευταία δεκαετία, με τα έσοδα του ομίλου από τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο το 2021, ενώ οι φιλοδοξίες του ομίλου αντανακλώνται και στην πρόσφατη αλλαγή καταστατικού που πραγματοποίησε και αναφέρεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η περιγραφή της δραστηριότητας στον τομέα των έργων πληροφορικής και τεχνολογίας.
Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση και πρόθεση του ομίλου είναι να συμμετέχει στα περισσότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό. Ο ΟΤΕ ανοίγει τον βηματισμό του καθώς την περασμένη εβδομάδα κρίθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) για το ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband σε κοινοπραξία με την Grid Telecom και Τέρνα Ενεργειακή, με τις τελικές υπογραφές να τοποθετούνται στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο ΟΤΕ που είναι μεταξύ των αναδόχων για το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικά έργα όπως η Άυλη Συνταγογράφηση, και σε συνεργασία με τη Byte Computer είχε δημιουργήσει την εφαρμογή myHealth. Είχε αναλάβει επίσης και υλοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, καθώς και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει λύσεις για την υλοποίηση έργων «Έξυπνων Πόλεων».
Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει επίσης μεγάλα ICT έργα και στον ιδιωτικό τομέα έχοντας δημιουργήσει το υπερσύγχρονο Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece καθώς και εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις όπως η Eurobank, ο όμιλος Ιασώ, ο όμιλος Ξενοδοχείων Μήτση, η MYTILINEOS και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Παράλληλα ο όμιλος έχει και διεθνή παρουσία έχοντας αναλάβει έργα για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.
Ενισχύει τη θέση της η Vodafone
Η Vodafone έχει όλο και εντονότερη παρουσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής έργα ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχει και σε διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η Vodafone σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με τις Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems ανέλαβε το έργο για την «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προϋπολογισμού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.
Η Vodafone σε συνεργασία με την εταιρεία Quality & Reliability, σύντομα αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση του ψηφιακού έργου ύψους 4,8 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών που στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των προξενικών αρχών της Ελλάδας. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η διασύνδεση των ανασχεδιασμένων διαδικασιών μέσω διαλειτουργικότητας με υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες πλατφόρμες του ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, είναι επιλαχών ανάδοχος στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας» για το έργο «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης», μέγιστου προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (μη συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα από συμφωνία – πλαίσιο. Η Vodafone κατήλθε στον διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα με τις εταιρίες Cosmos Business Systems και Quality & Reliability. Το ακριβές ύψος των εκτελεστικών συμβάσεων και ο χρόνος εκτέλεσής τους αναμένεται να καθοριστεί σε επόμενη φάση.
Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος είναι επίσης ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (Υπηρεσίες διασύνδεσης και τηλεφωνίας) και έχει προχωρήσει σε σημαντικές σχετικές επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών και την επέκταση του Vodafone Giga Network σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις το δημόσιο εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της υλοποίησής του.
Η Vodafone συμμετέχει επίσης και στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, έχοντας καταθέσει προσφορά για τα δύο από τα πέντε συνολικά τμήματα του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες Geoanalysis, Cosmos Business Systems και Quality & Reliability.
Η Vodafone συμμετέχει και στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», ύψους 18,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της συμφωνίας – πλαίσιο και έχει ως αντικείμενο την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία 5.600 access points – WiFi (Hotspots) σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς και την υποστήριξη λειτουργίας για τρία χρόνια. Στον διαγωνισμό, η Vodafone κατήλθε σε συνεργασία με την εταιρεία Cosmos Business Systems.
Wind: Στρατηγική επιλογή
Στελέχη της Wind αναφέρουν ότι «η επέκταση στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου είναι στρατηγική επιλογή της WIND Ελλάς και όχι ευκαιριακή προσέγγιση». Με στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων, η WIND επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και προσφέρει μία νέα, ολοκληρωμένη σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών που αποσκοπούν στην έμπρακτη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η εταιρεία έχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερους από δέκα διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία. Η στρατηγική μας βασίζεται στην τεχνογνωσία διαχείρισης μεγάλων έργων και στην ανάπτυξη κατάλληλων συμμαχιών. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο τμήμα που αποτελείται από 15 έμπειρα στελέχη στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT), με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, Διευθυντή Έργων Δημόσιου Τομέα.
Αναφορικά με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η WIND αναδείχθηκε μειοδότης τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων της συμφωνίας, ύψους 42 εκ ευρώ. Τo έργο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διασύνδεση, μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, μεγάλου αριθμού φορέων του Δημοσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και την παροχή ολοκληρωμένων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών επικοινωνίας- υπηρεσίες πρόσβασης σε φορείς του Δημοσίου, υπηρεσίες τηλεφωνίας, εναλλακτικές (backup) συνδέσεις πρόσβασης, υπηρεσίες σύνδεσης Public Hotspots- για τρία έτη.
Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά και παρέχει ψηφιακές λύσεις για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, η νέα σειρά ψηφιακών λύσεων της WIND περιλαμβάνει συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management) για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων των πόλεων, Έξυπνης Στάθμευσης (Smart Parking), όπου μέσα από τη χρήση του προηγμένου δικτύου της WIND διευκολύνεται η εξεύρεση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους οδηγούς, καθώς και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), για τη βελτίωση του σχεδιασμού και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.
Επιπλέον, ανάμεσα στις νέες ψηφιακές λύσεις που έχει αναπτύξει η WIND περιλαμβάνεται και ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, μέσα από το οποίο η εταιρεία παρέχει εξοπλισμό και δίκτυα για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την πληροφοριακή υποστήριξη των αρμόδιων ομάδων.