Την πεποίθησή του ότι ο όμιλος FF Group θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023 εκφράζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Σάμιος. Η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι το business plan που έχει καταρτιστεί υλοποιείται με συνέπεια ενώ η νέα διοίκηση συνεχίζει το έργο της με αισιοδοξία, γνώση και πείσμα.
«Ο όμιλος μας δικαιούται να διεκδικεί την θέση του πρωταθλητή στον κλάδο. Έχει την τεχνογνωσία, τους εργαζόμενους και τα μέσα, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να αναπτυχθεί περαιτέρω. Φθάνει όλοι να συμβάλουν για να ξεπεραστούν όλες οι εξωγενείς δυσκολίες που έχουν ανακύψει» αναφέρει ο κ. Σάμιος και συμπληρώνει: «είναι για το συμφέρον όλων μας, του κύρους της χώρας μας απέναντι στους ξένους επενδυτές, τους εργαζόμενους, της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους πολίτες που θέλουν να βλέπουν ελληνικές εταιρείες να προοδεύουν».
Έχοντας συμπληρώσει πάνω από δύο χρόνια στο τιμόνι του FF Group, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σάμιος κάνει έναν απολογισμό όλων όσων επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Ομίλου και διατήρησης της επιχείρησης ζωντανής, αναλύει τους πυλώνες δράσης της διοίκησης στο άμεσο μέλλον και παράλληλα επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν να τινάξουν το όλο εγχείρημα στον αέρα.
Καθώς ο όμιλος FF Group κάνει τα τελευταία βήματα προς την πορεία εξυγίανσης, ο κ. Σάμιος επαναφέρει στη συνέντευξή του το θέμα της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τα οποία έχουν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και από τις ανακριτικές αρχές και εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των νομικών διαδικασιών. Τονίζει, μάλιστα ότι χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχειών (ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί), το πλάνο εξυγίανσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε και πλέον όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης δυστυχώς και της πτώχευσης. Σε αυτή τη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο «θα αποβεί μάταια όλη η προσπάθεια της σημερινής διοίκησης, των εργαζομένων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των πιστωτών, αλλά και του ίδιου του νομοθέτη, που θέσπισε τις διατάξεις που επέτρεψαν την εξυγίανση της εταιρείας».
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, ο κ. Σάμιος επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι η «ολοκλήρωση της εξυγίανσης, το συντομότερο δυνατό, αποτελεί το βέλτιστο μέσο αποκατάστασης των πιστωτών της εταιρείας, τόσο των δημοσίων όσο και ιδιωτών, αλλά και προστασίας των εργαζομένων μας, των προμηθευτών μας και της αγοράς, που όλοι έχουν πληγεί από τις όποιες παράνομες πράξεις έχουν συντελεστεί».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γεώργιου Σάμιου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου FF Group στη δημοσιογράφο Μαρία Τσιβγέλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΕΡ: Δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση νέας διοίκησης στην εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αισθάνεστε ικανοποιημένος για όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα;
ΑΠ: Πράγματι - μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης - η διοίκησή μας έχει εκπληρώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την εντολή της, που είναι η επίτευξη της εξυγίανσης, αλλά και η διατήρηση της επιχείρησης ζωντανής στο μεσοδιάστημα. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, καθώς, όταν αναλάβαμε, η εικόνα της εταιρείας είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, το προσωπικό είχε χαμηλό ηθικό και οι πιστωτές είχαν αποθαρρυνθεί εντελώς σχετικά με την προοπτική της εξυγίανσης. Κι όμως σήμερα, δυο χρόνια μετά, από όταν αναλάβαμε, και παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, έχουμε ένα σαφές πλάνο εξυγίανσης, αναπτύσσουμε το δίκτυο καταστημάτων μας, έχουμε νέα ομάδα διοίκησης, έχουν μειωθεί οι διοικητικές δαπάνες, έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των προηγουμένων χρόνων και συνεχίζουμε με αισιοδοξία, με γνώση, με πείσμα.
ΕΡ: Συνεχίζουν να υπάρχουν αναχώματα στο δρόμο για την επαναφορά της εταιρείας σε αναπτυξιακή τροχιά; Πως κρίνετε, στο πλαίσιο αυτό, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης;
ΑΠ: Κατ' αρχάς, όσον αφορά το αμιγές σκέλος της εξυγίανσης, θεωρούμε ότι η οριστική απόφαση εξεδόθη σχετικά γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα (εντός ενός έτους), λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσολάβησε και η έκδοση μιας προδικαστικής απόφασης και η απαιτούμενη τροποποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το ποινικό σκέλος, από την άλλη πλευρά, μας αφορά έμμεσα γιατί από την πρόοδο της ποινικής δίκης εξαρτάται η ταχύτητα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τα οποία είχαν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και, εν συνεχεία, από τις ανακριτικές αρχές. Βεβαίως, θα ήθελα να έχει λήξει όλη αυτή η υπόθεση νωρίτερα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι καλό για εμάς να έχουμε καθημερινές αναφορές στα ΜΜΕ για το «σκάνδαλο της Folli Follie», το οποίο στιγματίζει περαιτέρω το σήμα και στοχοποιεί την επιχείρηση. Θα θέλαμε να γίνει σαφές ότι δεν κατηγορείται η εταιρεία, αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα, μέτοχοι και πρώην στελέχη. Και μεταξύ άλλων είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το ότι η ολοκλήρωση της εξυγίανσης, το συντομότερο δυνατό, αποτελεί το βέλτιστο μέσο αποκατάστασης των πιστωτών της εταιρείας, τόσο των δημοσίων όσο και ιδιωτών, αλλά και προστασίας των εργαζομένων μας, των προμηθευτών μας και της αγοράς, που όλοι έχουν πληγεί από τις όποιες παράνομες πράξεις έχουν συντελεστεί.
ΕΡ: Υπάρχει κάποια νομική εξέλιξη αναφορικά με την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας;
ΑΠ: Αυτό είναι πλέον το κύριο σημείο που μας απασχολεί. Χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί), το πλάνο εξυγίανσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε και πλέον όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, περιλαμβανομένης δυστυχώς και της πτώχευσης - οπότε θα αποβεί μάταια όλη η προσπάθεια της σημερινής διοίκησης, των εργαζομένων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των πιστωτών, αλλά και του ίδιου του νομοθέτη, που θέσπισε τις διατάξεις που επέτρεψαν την εξυγίανση της εταιρείας. Βεβαίως, πρέπει να σημειώσω ότι έχουμε εμπιστοσύνη ότι - μετά την αστική - και η ποινική δικαιοσύνη θα αντιληφθεί ότι η εξυγίανση της επιχείρησης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς θα αποπληρωθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, θα διασωθούν οι θέσεις εργασίας πάνω από 1000 οικογενειών εργαζομένων, θα γεννώνται νέοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές και θα ανακάμψει μια ελληνική επιχείρηση που έχει δείξει την ανθεκτικότητά της υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.
ΕΡ: Πώς προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie μετά το πράσινο φως που άναψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον περασμένο Ιανουάριο;
ΑΠ: Πρόκειται να συσταθούν δύο νέες εταιρείες, εκ των οποίων η μια θα αποκτήσει τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, που δεν είναι ουσιώδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα (non-core assets), και η άλλη θα αποκτήσει τα σήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση (core assets). Θα ήθελα να επισημάνω ότι - όπως συμβαίνει πλέον σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις - η έδρα των εν λόγω εταιρειών θα είναι στο Λουξεμβούργο, αλλά προφανώς η επιχείρηση παραμένει στην Ελλάδα και γι' αυτό θα υπάρξει η αντίστοιχη μόνιμη εγκατάσταση, είτε με την μορφή υποκαταστήματος είτε με την μορφή θυγατρικής. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης εξαρτάται από την αποδέσμευση των ακινήτων, αλλά στοχεύουμε να έχουμε υλοποιήσει το πρώτο μέρος της μεταβίβασης μέχρι το τέλος Απριλίου. Προχωρούμε σύμφωνα με το πλάνο.
Μπορεί η πανδημία, η ακρίβεια, αλλά και η κακοκαιρία να μας δημιουργούν πρόσκαιρα κωλύματα, αλλά εμείς συνεχίζουμε κανονικά. Σε αυτή τη δεδομένη περίοδο δεν έχουμε ακόμη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ούτε μπορούμε να εκδώσουμε νέα ομόλογα, όμως εξυπηρετούμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας προς το δημόσιο και τους εργαζόμενους. Όταν με το καλό ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις από την πανδημία και η αγορά επανέλθει στα επίπεδα που γνωρίζαμε, οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν πλέον να λειτουργούμε χωρίς προβλήματα. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι λογικό να συνοδευτεί και από μια τόνωση της κατανάλωσης.
ΕΡ: Εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για την εταιρεία. Υπάρχει σκέψη για νέο δάνειο;
ΑΠ: Πάντα μια χρηματοδότηση είναι ευπρόσδεκτη. Όμως, όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν έχουμε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω του ότι είμαστε σε καθεστώς εξυγίανσης. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας με ίδια μέσα και ταυτόχρονα αναζητούμε και έχουμε υπό εξέταση άλλες λύσεις. Όπως γνωρίζετε στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ήδη η πώληση του κτιρίου του ΜΙΝΙΟΝ, κάτι που μας έδωσε πρόσκαιρα, όμως, μια μεγάλη ανάσα.
ΕΡ: Πόσο συμφέρουσα κρίνετε την πώληση του κτιρίου του Μινιόν; Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την ακίνητη περιουσία της εταιρείας;
ΑΠ: Ήταν μια πολύ επιτυχής επιχειρηματική κίνηση, η οποία θα συμβάλει θετικά και στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι κρίμα ένα τέτοιο κτίριο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας να μένει για χρόνια αναξιοποίητο. Το τίμημα ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εκταμιεύθηκε στο τέλος του 2021, και το υπόλοιπο πρόκειται να εκταμιευθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Είναι πάνω από τις αρχικές προσδοκίες όλων και την αρχική εκτίμηση που είχαμε από μεγάλη εταιρεία συμβούλων. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του Ομίλου, το επιχειρηματικό σχέδιο της εξυγίανσης προβλέπει την εκμετάλλευσή τους μέσω μισθώσεων, αλλά οι συγκεκριμένες ενέργειες αξιοποίησης θα αποφασιστούν κυρίως όταν τα ακίνητα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών.
ΕΡ: Εντός του 2021 η εταιρεία προχώρησε σε νέες εμπορικές συνεργασίες, επέκταση των σημάτων και άνοιγμα νέων καταστημάτων. Πώς διαμορφώνονται τα σχέδια της διοίκησης σε αυτή τη κατεύθυνση;
ΑΠ: Το 2021 η εταιρεία προχώρησε σε νέες εμπορικές συμφωνίες, όπως την ανάπτυξη monobrand καταστημάτων KENDALL+KYLIE και BEVERLY HILLS POLO CLUΒ στην Ευρώπη. Μέσω αυτής της συνεργασίας, άνοιξαν 2 καταστήματα KENDALL+KYLIE (στην Σόφια τον Ιούνιο του 2021 και στην Γλυφάδα τον Οκτώβριο του 2021) και 2 καταστήματα BEVERLY HILLS POLO CLUB (στην Σόφια τον Ιούνιο του 2021 και στην Γλυφάδα τον Νοέμβριο του 2021). Επίσης, προχωρήσαμε στην στρατηγική ανάπτυξη των Factory Outlet Local με την παρουσίαση του πρώτου καταστήματος στο Π. Φάληρο τον Μάρτιο του 2021 και στο Μαρούσι τον Μάιο του 2021. Όσον αφορά στο brand Folli Follie, ανοίξαμε τρία νέα καταστήματα (στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2021, στην Καλλιθέα τον Οκτώβριο του 2021 και στο Περιστέρι τον Δεκέμβριο του 2021). Το νέο brand Collective Sport αναπτύχθηκε περαιτέρω την χρονιά που πέρασε καθώς δημιουργήσαμε 2 νέα καταστήματα στο Ψυχικό και στη Νέα Ερυθραία τον Σεπτέμβριο 2021. Τέλος, νέες συνεργασίες είχαμε και στην Cosmetics με νέες εμπορικές συμφωνίες στο κατάστημα Heaven on Earth στην Κηφισιά.
Συνολικά, ο Όμιλος προχώρησε σε δημιουργία 11 σημείων πώλησης. Τα σημεία πώλησης του Ομίλου είναι 103, εκ των οποίων τα 64 είναι στην Ελλάδα.
ΕΡ: Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου για αύξηση κύκλου εργασιών και επιστροφή στην κερδοφορία τη φετινή χρονιά θα επιτευχθούν; Πως κινήθηκαν οι πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό το 2021;
ΑΠ: Το 2022 δεν ξεκίνησε καλά συνολικά για τον κλάδο μας. Η αύξηση κόστους ζωής σε συνδυασμό με την ενεργειακή ακρίβεια στέρησε από τους πολίτες ένα σημαντικό μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ η κακοκαιρία που έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα μας, έστω και για λίγες ημέρες είχαν δυσμενή επίπτωση στον τζίρο μας. Όσοι γνωρίζουν το πως κινείται η αγορά καταλαβαίνουν τη σημασία των πιο πάνω. Όμως είμαστε σίγουροι ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με μια καλή τουριστική περίοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας θα επιτρέψει στους πολίτες να επιστρέψουν στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν.
Σε ότι αφορά το 2021, έχουν σημειωθεί μικροί άθλοι και μεγάλες βελτιώσεις. Ειδικότερα καταγράφηκε αύξηση του μεικτού αποτελέσματος από το '20 στο '21 κατά 45% (FF Group), μείωση των ζημιών από το '20 στο '21 κατά 65% (FF Group), μείωση των εξόδων διοίκησης από το '20 στο '21 κατά 56% και μείωση των εξόδων διάθεσης από το '20 στο '21 κατά 13% .
Επίσης, καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών από το '20 στο '21 στα Collective 56% (FFG & Συμμετοχών), αύξηση του κύκλου εργασιών από το '20 στο '21 στο Whl 26% (FFG & Συμμετοχών), αύξηση του κύκλου εργασιών από το '20 στο '21 στα Folli Follie Stores 24% (FFG & Συμμετοχών), αύξηση του κύκλου εργασιών από το '20 στο '21 στα Links of London stores 47% (FFG & Συμμετοχών) και αύξηση του κύκλου εργασιών από το '20 στο '21 στα Factory Outlet 16% (FFG & Συμμετοχών).
Τέλος, καταγράφηκε αύξηση των μεικτών αποτελεσμάτων από το '20 στο '21 κατά 28% (FF Cosmetics), μείωση των ζημιών από το '20 στο '21 κατά 40% (FF Cosmetics), αύξηση του μεικτού αποτελέσματος από το '20 στο '21 κατά 46% (Planaco), μείωση των λειτουργικών ζημιών από το '20 στο '21 κατά 114% (Planaco) και μείωση των αποθεμάτων τέλος χρόνου 2019 - 2021 κατά 38% (Όμιλος FF Group).
ΕΡ: Αναφορικά με τον υπο-όμιλο της Ασίας που αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» ποια είναι τα σημερινά δεδομένα ως προς την εκκαθάρισή του;
ΑΠ: Η θέση του ασιατικού υπο-ομίλου υπό εκκαθάριση ήταν ένα κομβικό σημείο, ώστε να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία» της εταιρείας για τη διατήρηση ενός «μαύρου κουτιού», το οποίο είχε τόσο βεβαρημένο ιστορικό και εγγενή προβλήματα που ήταν αδύνατον να εξυγιανθεί, γεγονός που έχει πιστοποιηθεί και από μεγάλο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο. Η εκκαθάριση συνεχίζει τις εργασίες της, μέρος των οποίων είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους υπεύθυνους για αχρεωστήτως καταβληθέντες φόρους άνω των 50 εκατ. ευρώ.
ΕΡ: Πότε πιστεύετε ότι θα επανέλθει η Folli Follie σε αναπτυξιακή τροχιά και ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία στο μέλλον;
ΑΠ: Σύμφωνα με το business plan που έχουμε καταθέσει, εκτιμάμε ότι το 2023 θα επιστρέψουμε στην κερδοφορία. Ο Όμιλος μας δικαιούται να διεκδικεί την θέση του πρωταθλητή στον κλάδο. Έχει την τεχνογνωσία, τους εργαζόμενους και τα μέσα, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να αναπτυχθεί περαιτέρω. Φθάνει όλοι να συμβάλουν για να ξεπεραστούν όλες οι εξωγενείς δυσκολίες που έχουν ανακύψει. Είναι για το συμφέρον όλων μας, του κύρους της χώρας μας απέναντι στους ξένους επενδυτές, τους εργαζόμενους, της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους πολίτες που θέλουν να βλέπουν ελληνικές εταιρείες να προοδεύουν.