ΓΔ: 1398.01 0.03% Τζίρος: 59.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:36:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν τολμά ο κολοσσός της Lidl να μπει στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ανάλυση της Barclay's εξηγεί ότι το υψηλό κόστος και τα μηδαμινά περιθώρια κέρδους εμποδίζουν ως τώρα την κίνηση του γερμανικού ομίλου προς τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Ποιες είναι οι πρώτες δοκιμαστικές κινήσεις, τι σχεδιάζεται στην Ελλάδα.

Το υψηλό κόστος και το μικρό σχεδόν μηδαμινό περιθώριο κέρδους που εμφανίζει το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Lidl κάνει διστακτικά βήματα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση του e-commerce, επιμένοντας στον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του δικτύου των φυσικών καταστημάτων.

Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Barclays οι οποίοι είχαν το «προνόμιο» να έχουν πρόσβαση και να αναλύσουν  τα λειτουργικά αποτελέσματα της Lidl International για την οικονομική χρήση 2020/2021. «Για έναν παίκτη με χαμηλές τιμές, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αποτελεί την προφανή επιλογή λόγω της κοστοβόρας δομής και οργάνωσης του συγκεκριμένου καναλιού», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να συνεχίσει να καταγράφει καλές επιδόσεις και να παραμείνει στο μονοπάτι της δυναμικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ο γερμανικός discounter σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην επέκταση του δικτύου των φυσικών καταστημάτων. Ωστόσο, για πρώτη φορά, η αλυσίδα εμφανίζεται κάπως διατεθειμένη να συμπεριλάβει τις διαδικτυακές πωλήσεις στις μελλοντικές αναπτυξιακές της φιλοδοξίες, γεγονός που εν μέρει  αποτυπώνεται στις πρόσφατες κινήσεις της να προσλάβει μια σειρά από «ψηφιακούς» μάνατζερ, οι οποίοι  έχουν να επιδείξουν προγενέστερη μακροχρόνια εμπειρία σε ομίλους όπως η Amazon και η αλυσίδα καφέ Tchibo.

Επιπλέον, η Lidl προχώρησε δοκιμαστικά στο λανσάρισμα της υπηρεσίας Click & Collect στην Πολωνία ενώ ξεκίνησε συνεργασία με την πλατφόρμα διανομής Buyme στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντοτε αποκλειστικά για την non food κατηγορία προϊόντων. Αυτά τα βήματα, ωστόσο, δεν αποτελούν ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays ότι ο γερμανικός discounter προτίθεται να αναπτύξει νέες δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Αντίθετα, αυτό που αναμένουν από την αλυσίδα είναι να συνεχίσει να κερδίζει μερίδια αγορές στις χώρες που έχει παρουσία μέσα από  την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος ανοίγματος φυσικών καταστημάτων καθώς και μέσα από την παροχή καινούργιων ψηφιακών υπηρεσιών όπως το πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus και η λύση πληρωμής μέσω κινητού, Lidl Pay.

Γύρω από αυτό το μοντέλο περιστρέφεται και στρατηγική της Lidl στην χώρα μας. Ο discounter έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κάνει άνοιγμα στις διαδικτυακές πωλήσεις σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων λόγω της ειδικής διαχείρισης που απαιτεί η διαδικασία της διανομής και μεταφοράς της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ωστόσο, στο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση της Lidl Ελλάς είχε αναφέρει ότι η αλυσίδα είναι έτοιμη σε επίπεδο υποδομών να εισέλθει στο ηλεκτρονικό εμπόριο των non food προϊόντων.

Βέβαια το εάν και πότε τελικά θα γίνει το συγκεκριμένο «ψηφιακό» βήμα, δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, την ίδια στιγμή που ο νέος επικεφαλής Martin Brandenburger κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Lidl Ελλάς σε αυτό το επίπεδο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, προβλέποντας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί την επόμενη διετία για την επέκταση του δικτύου και την αναβάθμιση των υποδομών της.              

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lidl-store
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lidl: Μείωση τιμών έως 35% σε 160 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Η εταιρεία εξασφαλίζει σε συνεργασία με τους προμηθευτές της, για ακόμη μία φορά, τις πιο συμφέρουσες τιμές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της, επιτυγχάνοντας μείωση έως 35% σε επιλεγμένα προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Στύβουν» προμηθευτές τα σούπερ μάρκετ: Καθυστερήσεις έως πέντε μήνες

Άτοκο δανεισμό που έχει ξεπεράσει το 50% των πωλήσεων, έναντι μόλις 20% στην Ευρώπη, εξασφαλίζουν οι ελληνικές αλυσίδες από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ισολογισμών.
Bazaar Super Market
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bazaar: Γιατί η αλυσίδα έχασε το ράλι πωλήσεων των σούπερ μάρκετ

Σταθερός ο τζίρος της Bazaar το 2020, παρά την εκτίναξη των πωλήσεων στον κλάδο κατά 900 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα είχε αύξηση από το κανάλι της λιανικής, αλλά αντισταθμίστηκε από την πτώση εσόδων στη χονδρική.
Lidl-store
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lidl: Εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς, συνεχίζει τις επενδύσεις

Μεγάλο κέντρο logistics στην Ελευσίνα με επένδυση 100 εκατ. και νέα καταστήματα από τη γερμανική αλυσίδα. Για πρώτη φορά δηλώνεται από τη διοίκηση ότι ανέβηκε στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Endless EC μπαίνει στα σούπερ μάρκετ με δικό της brand απορρυπαντικού

Σε νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας έχει μπει πλέον η εταιρεία Endless (πρώην Ευρωχαρτική), με αλλαγές στο μετοχολόγιο, αλλά και λανσάρισμα των δικών της brands στον κλάδο των απορρυπαντικών.
Lidl-store
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lidl: Έχουν ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ σκοπεύει να ανοίξει νέο κατάστημα στην Αθήνα με ηλεκτρονικές αποδείξεις και self checkout ταμείο. Στα 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος τω εξαγωγών που κάνουν τα ελληνικά προϊόντα μέσω του ομίλου.