ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
energean-prinos
Φώτο: Energean

«Πόλεμος» με το σωματείο στον Πρίνο, σε κίνδυνο η παραγωγή πετρελαίου

Σκληραίνει τη στάση της η Energean μετά τις ακραίες αντιδράσεις των συνδικαλιστών στην εθελουσία έξοδο, με κατάληψη της πλατφόρμας. Ζητά διαβούλευση για να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέρος του προσωπικού.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η λειτουργία του Πρίνου, της πρώτης και μοναδικής εγκατάστασης παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, με ανοιχτή την κόντρα διοίκησης – σωματείου εργαζομένων και τις εγκαταστάσεις να βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και μήνες.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του σίριαλ αυτού, η Energean σκλήρυνε τη στάση της έναντι του σωματείου εργαζομένων, μετά το μπλοκάρισμα του σχεδίου εθελουσίας εξόδου από τους συνδικαλιστές και επιδιώκει να θέσει μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα. Έτσι, απέστειλε χθες στο σωματείο πρόσκληση σε διαβούλευση, προκειμένου να τεθεί μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα, καθώς έχει ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή της Καβάλας, με την εταιρεία να αναφέρει πως αυτό συμβαίνει με υπαιτιότητα του σωματείου, υπογραμμίζοντας ότι «καμία επιχείρηση δεν διοικείται με αντάρτικα και τσαμπουκάδες».

Η εταιρεία σημειώνει ότι έχει ήδη φορολογικές ζημιές από την δραστηριότητα της στον Πρίνο που φτάνουν στα 313 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εκροές για την τρέχουσα χρονιά εκτιμώνται σε 48 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση τονίζει ότι με την κατάληψη του εργοστασίου από το σωματείο δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια και να αρχίσει η παραγωγική διαδικασία. Μάλιστα, αυτό επισημαίνεται και σε σχετική επιστολή προς την εταιρεία από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) η οποία, ως εποπτεύουσα αρχή, ζητεί να παραμείνουν κλειστές οι εγκαταστάσεις μέχρις ότου η εταιρεία εγγυηθεί για την ασφαλή λειτουργία τους και μέχρι η ΕΔΕΥ να μεταβεί με εκπροσώπους της εταιρείας στις θαλάσσιες εξέδρες για τη διενέργεια σχετικής επιθεώρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε το 2020 στα επίπεδα των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 45%, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων. Οι μεγάλες ζημιές από την εκμετάλλευση ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του αργού το 2020, λόγω της πανδημίας. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του Πρίνου κατά τη διάρκεια του 2021 είναι ότι θα κυμανθεί σε 1,4 - 1,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ με την μορφή δανείων, κρίνοντας ότι η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και ότι η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο.

Η Energean εφαρμόζει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, που περιλαμβάνει σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, καθώς και τη συμφωνία με την ΔΕΗ που έκανε δυνατή την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων με ηλεκτρισμό παραγόμενο 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Energean δρομολογεί επίσης την κατάργηση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων που έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προετοιμάζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Η αντίδραση του σωματείου

Στα σχέδια αυτά αναδιάρθρωσης της εταιρείας και κυρίως στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αντέδρασε το σωματείο μπλοκάροντας τη διαδικασία πριν αυτή ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ένα τρίτο των εργαζομένων που θα έμπαιναν στο πρόγραμμα εθελουσίας δεν προχώρησε τελικά στη διαδικασία αυτή μετά από σχετικές αντιδράσεις του σωματείου. Μάλιστα, υπάρχουν και αναφορές για προπηλακισμό εργαζομένων που επέλεξαν την πρόταση αυτή της εταιρείας. Άλλο σημείο διαμάχης ανάμεσα στην εταιρεία και τους εργαζόμενους είναι η συνταξιοδότηση δύο στελεχών, μετά από διαδικασίες που προώθησε η διοίκηση, ενώ παράλληλα υπάρχει και νομική διαδικασία που έχει αρχίσει σε βάρος τεσσάρων εργαζομένων που προσπάθησαν να θέσουν σε λειτουργία το εργοστάσιο, χωρίς σχετική οδηγία από τη διοίκηση της εταιρείας.

Όπως σημειώνει στη χθεσινή επιστολή της η εταιρεία, «η διοίκηση της Energean έχει κατ΄ επανάληψη καλέσει το Σωματείο να σταματήσει την παρανομία στον Πρίνο, να άρει την κατάληψη των εγκαταστάσεων, να επιτρέψει στη διοίκηση του Πρίνου να μεταβεί στις εγκαταστάσεις για να διοικήσει και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ώστε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι εγκαταστάσεις και, βεβαίως, να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ εταιρείας και Σωματείου, όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε προσπαθήσει, εισπράττοντας σταθερά άρνηση και αδιαλλαξία». Και καταλήγει ότι το σωματείο Σωματείο και οι καθοδηγητές του κράτησαν ως τώρα «μια ανένδοτη και αδιέξοδη στάση, εμμένοντας στην παρανομία και εκβιάζοντας, ουσιαστικά, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία της Καβάλας. Οι εμπνευστές όλης αυτής της πρακτικής και η υπό τον κ. Μανώλη Κελαϊδάκη, διοίκηση του Σωματείου δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια και παίρνουν στο λαιμό τους τους εργαζόμενους του Πρίνου. Καμία επιχείρηση δεν διοικείται με αντάρτικα και τσαμπουκάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ

Ιστορικό ορόσημο για την εταιρεία αλλά και για το Ισραήλ καθώς με τη χρησιμοποίηση των υποδομών του FPSO «Energean Power», οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές.
energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Τέλος στην κατάληψη των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου

Οι εγκαταστάσεις του Πρίνου περιφρουρούνται από δυνάμεις της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας με την διοίκηση της Energean να στοχεύει στην επανέναρξη της λειτουργίας το συντομότερο δυνατό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Αέριο σε πολύ χαμηλές τιμές από το Ισραήλ και την Αίγυπτο

Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος, Δρ. Κατερίνα Σάρδη, οι τιμές φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές διαμορφώνονται μεταξύ 4 και 6 δολ. ανά mmbtu, όταν στην Ευρώπη το κόστος είναι πάνω από τα 35 δολ.