Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 η 30η συνεδρίαση της Μεικτής Ελληνογαλλικής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας στην ΛΑΕΔ που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ, στη συνεδρίαση συμμετείχαν 60 ελληνικές και 20 γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ έγιναν πάνω από 300 συναντήσεις μεταξύ τους, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Σκοπός της συνάντησης ήταν οι ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις να συζητήσουν τα πλαίσια συνεργασίας με τις αντίστοιχες γαλλικές ώστε να συμμετέχουν σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων φρεγατών στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας.
Στο πλαίσιο στήριξης της ΕΑΒΙ, ο ΣΕΚΠΥ μετά τη χθεσινή συνάντηση ετοιμάζεται να συνδράμει και θα διοργανώσει αντίστοιχες συναντήσεις Ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου με εταιρείες από το Ισραήλ, αλλά και με εταιρείες από τη Γαλλία που εμπλέκονται στην κατασκευή των Ελληνικών Rafale.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «ο ΣΕΚΠΥ μετά και την επιτυχημένη αμυντική έκθεση DEFEA 2021 συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των Ελληνικών Επιχειρήσεων με στόχο να συμμετέχουν με αξιώσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό στα εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που προχωράει η ελληνική κυβέρνηση.
Υπάρχουν ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των κρίσιμων συστημάτων των φρεγατών και στήριξης και ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας μέσω της ανάθεσης έργου στην ΕΑΒΙ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο μέλλον για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα κάτι που θα βοηθήσει στην στήριξη και ανάπτυξη των Ελληνικών επιχειρήσεων και ευρύτερα της οικονομίας».
Μεγάλη απούσα η Dassault
Μπορεί η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες να είχε μεγάλη επιτυχία και να έγιναν πάνω από 300 συναντήσεις και οι προοπτικές για συνεργασία ελληνικών εταιρειών με γαλλικές στον τομέα των φρεγατών να είναι καλές, ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει πολύ κακή εντύπωση είναι η απαράδεκτη στάση του εκπροσώπου της Dassault.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Dassault, παρά το γεγονός ότι είχε κλεισμένα 30 ραντεβού με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, ακύρωσε τις συναντήσεις και έφυγε από τη ΛΑΕΔ, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Προφανώς η εν λόγω συμπεριφορά πηγάζει από το γεγονός ότι στη σύμβαση για την αγορά των πρώτων 18 Rafale, η ελληνική κυβέρνηση διά του τότε γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Θεοδ. Λάγιου, δεν μερίμνησε, ώστε να περιλαμβάνεται η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην παραγωγή τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα αγοράς των Rafale, αρχικά περιλάμβανε την αγορά 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών και έξι καινούργιων, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε να αγοραστούν άλλα έξι καινούργια αεροσκάφη. Το κόστος των 24 αεροσκαφών θα φτάσει ίσως και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τέτοια υποτιμητική συμπεριφορά της Dassault απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες.