ΓΔ: 2036.47 0.12% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:33
Μαχητικό Eurofighter Typhoon
Το Eurofighter Typhoon εκτελεί ελιγμό στον ουρανό κατά τη διάρκεια άσκησης.

Τουρκία: Εξετάζει αγορά μεταχειρισμένων Eurofighter από Κατάρ και Ομάν

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έως την ένταξη του εγχώριου ΚΑΑΝ, δρομολογεί την προμήθεια μαχητικών Eurofighter, κυρίως από συμμάχους. Οι επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θετικές και επίσημη ενημέρωση θα υπάρξει μετά τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία δρομολογεί την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter έως ότου ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της το υπό σχεδιασμό εγχώριο αεροσκάφος ΚΑΑΝ. Η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί από σχετικές χώρες, με προτεραιότητα στους συμμάχους της Άγκυρας.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Άκτουρκ, ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την αγορά Eurofighter συνεχίζονται. Πηγές του υπουργείου σημείωσαν πως οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει πρόοδο και στόχος είναι η ολοκλήρωση της προμήθειας το συντομότερο δυνατό.

Όπως επισημάνθηκε, όταν οι διαδικασίες φτάσουν στη φάση της σύναψης σύμβασης, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του σε χώρες του Κόλπου, αναμένεται να θέσει το ζήτημα αγοράς μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon από το Κατάρ και το Ομάν.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε πως η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά 12 Eurofighter από τα δύο κράτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στο Κατάρ στις 22 Οκτωβρίου, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και «Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας».

Για την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών απαιτείται η άδεια της κοινοπραξίας Eurofighter, στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αν δοθεί η σχετική έγκριση, 28 νέα αεροσκάφη θα κατασκευαστούν και θα παραδοθούν στην Τουρκία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 40 αεροσκάφη Eurofighter. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, επιβεβαίωσε πρόσφατα από την Άγκυρα ότι το Βερολίνο θα εγκρίνει την πώληση, σημειώνοντας: «Αναγνωρίζουμε την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να ενισχύσουμε την αμυντική μας συμμαχία, έτσι η αποστολή Eurofighter στην Τουρκία είναι απολύτως φυσική για εμάς».

Η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει από τις 23 Ιουλίου μνημόνιο με τη Βρετανία για την αγορά Eurofighter, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δηλώσεις ΥΠΑΜ για Γάζα, Eurofighter και πρόγραμμα SAFE

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε κάθε αποστολή που θα τους ανατεθεί σχετικά με τη δύναμη που θα σταλεί στη Γάζα, εφόσον τους ζητηθεί.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ μέσω τηλεφώνου στην Τουρκία

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη στη Γάζα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η στρατηγική μας δεν εξαρτάται από την Τουρκία

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα με συμμαχίες και ένοπλες δυνάμεις, ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε πως η χώρα διαθέτει σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό και σαφή στρατηγική.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στηρίζουμε το όραμα του κ. Τραμπ για την παγκόσμια ειρήνη

Πριν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε πως στη συνάντησή του με τον Τραμπ θα συζητηθούν εμπόριο, επενδύσεις, αμυντική βιομηχανία και η κατάσταση στη Γάζα.