Τη συνεισφορά του ομίλου ElvalHalcor στην ελληνική οικονομία παρουσίασε χθες ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου η διοίκηση του, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας προσφοράς του κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους έως 250 εκατ. ευρώ, από σήμερα, 10 Νοεμβρίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2021. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ElvalHalcor, κ. Πάνος Λώλος, ο όμιλος συνεισφέρει το 7,5% των ελληνικών εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ενώ, για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργεί υποστηρίζει ακόμη πέντε.
Το κοινωνικό αποτύπωμα του ομίλου κατέστη σαφές και από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του το ΙΟΒΕ, συγκεκριμένα για την περίοδο 2018 - 2020. Ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις σε υλικά αγαθά ύψους 103 εκατ. ευρώ το 2020, σε συνέχεια επενδύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ το 2019 και 83,5 εκατ. ευρώ το 2018, δηλαδή συνολικά 336,5 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας ποσοστό 5,6% του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων στον κλάδο της μεταποίησης στην τριετία 2018-20. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι ο όμιλος παράγει άμεση προστιθέμενη αξία που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η έμμεση υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσα από την δραστηριοποίηση του στην έδρα του, τα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτές συνιστούν το 96% του συνολικού τζίρου της ElvalHalcor, με την αξία τους να αγγίζει τα 1,38 δισ. ευρώ το 2020 από 1,6 δισ. το 2018. Όπως επεσήμανε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Σπύρος Κοκκόλης, εξαγωγές πραγματοποιούνται σε 100 χώρες του κόσμου, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να υλοποιείται στην Ελλάδα, σε 17 συνολικά εργοστάσια.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια και σε εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία, ενώ έχει παραγωγική παρουσία μέσω joint ventures επίσης στην Ολλανδία και την Τουρκία. Ο όμιλος είχε τζίρο ύψους 2 δισ. ευρώ το 2020 ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις του υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA είναι αυξημένα κατά 25,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δείκτης που δείχνει την οργανική ανάπτυξη του ομίλου. Ειδικά σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο στη Βουλγαρία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες επενδύσεις του ομίλου σε έλαση χαλκού αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο 2022.
Επιπλέον, ο όμιλος ElvalHalcor ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις μοντέρνου θερμού έλαστρου αλουμινίου, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ αγγίζει η αξία των επενδύσεων για ψυχρό έλαστρο, επιτυγχάνοντας έτσι την παραγωγή άνω των 600.000 τόνων αλουμινίου, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη πωληθεί σε ενδιαφερόμενους πελάτες, με τα αντίστοιχα έσοδα να κατανέμονται στην επόμενη τετραετία. Όπως σημείωσε ο κ. Κοκκόλης, ο όμιλος πέτυχε να αποφύγει την επιβολή δασμών στην αμερικανική αγορά, κερδίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διατηρώντας έτσι τα υψηλά περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από την συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον, επενδύοντας στην παραγωγή διαφοροποιημένων ειδών προϊόντων, ο όμιλος καταφέρνει να διαχειρίζεται τυχόν κρίσεις που προκύπτουν διεθνώς, συντηρώντας κατά αυτό τον τρόπο και τις συνεργασίες δεκαετιών που διατηρεί με τους πελάτες του.
Η ευρωπαΐκή ήπειρος είναι η κύρια αγορά αποδέκτης των προϊόντων της ElvalHalcor, ενώ σημαντικές επίσης γεωγραφικές περιοχές είναι η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ασία και η Μέση Ανατολή. Αξιοποιώντας το επιχειρηματικό μοντέλο pass through, ο όμιλος δεν ανησυχεί για τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων, μετακυλίοντας τις αυξομειώσεις απευθείας στους πελάτες του, ενώ, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αξιοποιούνται ισόποσα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το κοινό ομολογιακό δάνειο, η έκδοση του θα γίνει στην Ελλάδα με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς εντός της ελληνικής επικράτειας στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η τιμή διάθεσης ορίζεται στα 1.000 ευρώ να ομολογία, με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ. Το δε εύρος απόδοσης τοποθετείται μεταξύ 2,40% και 2,90%. Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες Eurobank και Αlpha Bank. Κύριοι Ανάδοχοι, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Optima Βank, ενώ Ανάδοχοι είναι η Axia Ventures Group Ltd και η EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Η έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς θα ανακοινωθεί στις 16 Νοεμβρίου.