Με ισχυρούς διεθνείς μετόχους θα εξέλθει η ΔΕΗ από τη διαδικασία της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, εκτός από το fund CVC, που θα έχει το ρόλο του βασικού επενδυτή (Cornerstone Investor) και θα αποκτήσει ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο, σημαντική συμμετοχή μέσω της αύξησης, χαμηλότερη πάντως του 10%, αναμένεται να αποκτήσουν η Blackrock και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και την προσεχή Τρίτη, 2 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Το τελικό ποσό της αύξησης κεφαλαίου και η τιμή διάθεσης θα «κλειδώσουν» στο διοικητικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής. Μετά τις εγκρίσεις θα ξεκινήσουν και τα επίσημα roadshow για την παρουσίαση της αύξησης σε επενδυτές του εξωτερικού.
Όλα δείχνουν ότι τελικώς θα επιλεγεί, λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, μια αρκετά μεγαλύτερη αύξηση από το ελάχιστο όριο των 750 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται να αυξήσει το ποσό που θα αντληθεί σε 1,2 έως και 1,3 δισ. ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα εκδοθούν 140 έως 150 εκατ. νέες μετοχές, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα γίνει εντός του εύρους των 8,5 με 9 ευρώ, δηλαδή πλησίον των επιπέδων που βρίσκεται τώρα η μετοχή, που χθες έκλεισε στα 9,08 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ανακοίνωση για την ΑΜΚ, η μετοχή είχε υποχωρήσει έως το χαμηλό των 7,80 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της, κερδίζοντας 10,73% τον Οκτώβριο και παραμένει σε επίπεδα άνω των 9 ευρώ, παρά τη διόρθωση κοντά στο 5% των τελευταίων συνεδριάσεων.
Ισχυρό το ενδιαφέρον
Χθες ανακοινώθηκε η μεγάλη συμφωνία με το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα CVC Capital που θα είναι ο Cornerstone Investor, αποκτώντας ποσοστό 10% στη ΔΕΗ. H CVC, έχοντας το ρόλο του βασικού επενδυτή, θα αναλάβει δέσμευση διακράτησης των μετοχών τουλάχιστον για έξι μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάδοχοι της Επιχείρησης που «τρέχουν» το project της ΑΜΚ είναι κοντά σε συμφωνίες και με άλλους μεγάλους «παίκτες» που επίσης θα αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά. Μεγάλο ενδιαφέρον να είναι ανάμεσα στους νέους μεγάλους επενδυτές της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει η BlackRock και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Σημειώνεται ότι η EBRD τα τελευταία χρόνια έχει κλιμακώσει τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε πολλά επενδυτικά project, όπως σε εκδόσεις ομολόγων τραπεζών και εταιρειών, καθώς και σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Με σχεδόν το 1/3 της αύξησης κεφαλαίου, ήτοι κεφάλαια έως 395 εκατ. ευρώ να καλύπτονται από το CVC Capital, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ποια χαρτοφυλάκια θα καλύψουν το υπόλοιπο ποσό της αύξησης. Το «ταβάνι» που έχει μπει από τη ΔΕΗ για συμμετοχή στην ΑΜΚ είναι έως 10%, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν περισσότερα επενδυτικά σχήματα και να διατηρηθεί ικανοποιητική διασπορά μετοχών.
Οι Citi και Goldman Sachs, που λειτουργούν ως συντονιστές της διεθνούς έκδοσης, έχουν ήδη κάνει επαφές με στελέχη μεγάλων ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μεταξύ των επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται να μπουν στην αύξηση είναι οι Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest, Bell Rock Capital, Helikon Investments, Allianz Global Investors και πολλά άλλα.
Σε σχέση με το momentum της ΑΜΚ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης επισήμανε πρόσφατα πως «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρείας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρείας με περαιτέρω δανεισμό». Ο κ. Στάσσης έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιρειών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρεία από το 2007».
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ κρίνεται αναγκαία για την προώθηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, που προβλέπει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 και 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι:
- Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
- Η διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη συγκεντρώσει μέσω ομολόγων 1,275 δισ. ευρώ φέτος, οπότε μαζί με τα κεφάλαια της αύξησης θα έχει αντλήσει εντός του 2021 έως και 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. Εικόνα αν μη τι άλλο… ασύμβατη με ό,τι ίσχυε για την Επιχείρηση έως προ δυόμισι ετών, όταν είχε φτάσει στην αποτίμηση των 278 εκατ. ευρώ και στην 33η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. και, κυρίως, ήταν απομονωμένη από τις αγορές.