Στην υπογραφή της σύμβασης, για την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, προχώρησαν χθες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τον ΔΕΣΦΑ για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.
Πρόκειται για ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ, 12ετούς διάρκειας, που θα καλύψουν οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες, με το οποίο ο ΔΕΣΦΑ θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και την ανάπτυξη νέων υποδομών. Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια κρίσιμη συγκυρία για την αγορά του φυσικού αερίου καθιστώντας επιτακτική την επιτάχυνση υλοποίησής τους, τόσο για τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου όσο και τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης που θα ενισχύσουν την αυτάρκεια της χώρας.
Στην υπογραφή της σύμβασης έδωσαν χθες το «παρών» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Οι τέσσερις τράπεζες μετέχουν από κοινού στο ομολογιακό, με την Εθνική Τράπεζα να έχει το ρόλο του συντονιστή της έκδοσης. Η χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών projects και κρίσιμων υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες σε μια περίοδο που διατυπώνεται κριτική για τον ρυθμό χρηματοδότησης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, όπως εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, το ομολογιακό δάνειο περιλαμβάνει ποσό έως 405 εκατ. ευρώ και επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση (revolving credit facility), καθώς και 70 εκατ. ευρώ accordion facility.
Όπως είχε σημειώσει η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, μιλώντας τον περασμένο Ιούλιο σε δημοσιογράφους, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει 48 έργα για την επόμενη δεκαετία. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030, που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, όπως τόνισε η κ. Galli, «εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, «η ολοκλήρωση και η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος των υποδομών φυσικού αερίου στην ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά και χρήση ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες υποδομές θα είναι κατάλληλες στο μέλλον για τη μεταφορά υδρογόνου. Ο ΔΕΣΦΑ σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων και ήδη συμβάλλει στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, που έχει συσταθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία των διεθνών μετόχων της εταιρείας στο τομέα».
Η κ. Galli συμπλήρωσε ότι: «Η αποθήκευση ενέργειας είναι βασικό στοιχείο για την ενίσχυση του περιφερειακού ενεργειακού ρόλου και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των βιομηχανικών και οικιακών χρηστών και να ισορροπήσει το σύστημα. Η ενίσχυση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου με την προσθήκη μιας εγκατάστασης αποθήκευσης ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων».