Αποτελώντας ίσως την πιο ευνοημένη – εισηγμένη – εταιρεία από την επέλαση της πανδημίας και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που αυτή έφερε, όπως την καθιέρωση των προστατευτικών μασκών αλλά και την εκτόξευση των προϊόντων συσκευασίας κάθε είδους, η Πλαστικά Θράκης ανακοίνωσε χθες το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας της.
Οι άμεσες κινήσεις που έκανε το management του ομίλου από την αρχή της πανδημίας επενδύοντας σημαντικά ποσά σε μηχανές και γραμμές παραγωγής προστατευτικών μασκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν εκτοξεύσει γεωμετρικά τα μεγέθη. Την ίδια στιγμή, έχοντας περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρία στην παραγωγή τεχνικών υφασμάτων για ιατρική χρήση, είναι η μόνη εταιρεία που έχει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή και αυτό της έδωσε περαιτέρω δυναμική.
Η εταιρεία προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις το 2020 για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη στην Ελλάδα, στο Forfar της Σκωτίας και στην Clara της Ιρλανδίας. Παράλληλα, με τη νέα επένδυση που έκανε προ μηνών με την προσθήκη της νέας μάσκας υψηλής προστασίας “FFP2 Thrace Series 902 Advanced” στην Ξάνθη, καθίσταται ένας από τους δύο – τρεις κορυφαίους παραγωγούς μασκών στην Ευρώπη, αφού ήδη παράγει 50 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες Τύπου IIR, το μήνα στα εργοστάσια σε Ελλάδα, Σκωτία και Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα, εξαιρετική πορεία έχουν και τα προϊόντα συσκευασίας τροφίμων, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των αλλαγών στον τρόπο ζωής και των συνηθειών διαβίωσης που αυτή έφερε, συνδυαστικά ασφαλώς με το κλείσιμο της εστίασης για πολλούς μήνες, άρα και την ανάγκη μεταφοράς φαγητού μέσω ντελίβερι.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς κλάδους στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και στον κλάδο της Συσκευασίας. Οι δύο κλάδοι καλύπτουν συνολικά 24 τομείς δραστηριοποίησης. Η Πλαστικά Θράκης, εταιρεία με έδρα την ακριτική Θράκη, εξάγει σε 80 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, φέρνει το 83% των εσόδων της από το εξωτερικό, παρ’ ότι το ήμισυ της συνολικής της παραγωγής γίνεται στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, το 57% της παραγωγής της γίνεται στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 17% των πωλήσεών της, ενώ η εταιρεία έχει παραγωγική παρουσία σε εννέα χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Σκωτία, Ιρλανδία και Κίνα). Απασχολεί 2.200 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου τους μισούς στην Ελλάδα.
Ξεπερνούν τα 135 εκατ. οι επενδύσεις την 5ετία
Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης έχει εξελιχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο διεθνοποιημένες ελληνικές βιομηχανίες ασχέτως κλάδου. Την τελευταία πενταετία εστίασε στρατηγικά στην οργανική ανάπτυξη υλοποιώντας επενδύσεις σε κλάδους και αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως σε νέες γραμμές παραγωγής στον κλάδο των μη υφαντών υφασμάτων (nonwovens), καθώς επίσης και στην περαιτέρω άνοδο του κλάδου της συσκευασίας τροφίμων στη ΝΑ Ευρώπη.
Ειδικότερα, από το 2015 και μετά υλοποιήθηκαν επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ελληνικές θυγατρικές, που αποτελούν και τη ναυαρχίδα της παραγωγής. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων μάλιστα εστιάστηκε σε γραμμές ανακύκλωσης στο πλαίσιο της πρόθεσης και δέσμευσης του ομίλου για χρήση ανακυκλωμένης πρώτης ύλης σε αντικατάσταση παρθένου υλικού.
Άλμα +384,1% στα καθαρά κέρδη το εξάμηνο
Με τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας λοιπόν να έχουν ισχυρή ζήτηση και τα προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό να έχουν πολύ μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το 2020, ο όμιλος κατέγραψε εκπληκτικά αποτελέσματα το φετινό εξάμηνο. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 234,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50,8% συγκριτικά με τα 155,3 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2020. Τα κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 61,970 εκατ. ευρώ από 16,855 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 267,7%.
Τα EBITDA (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθαν στα 72,459 εκατ. ευρώ από 26,033 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 178,3%. Τα κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθαν στα 48,483 εκατ. ευρώ από 12,830 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 277,9%. Τα καθαρά κέρδη (συνολικές δραστηριότητες) ανήλθαν στα 48,515 εκατ. ευρώ έναντι 10,021 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 384,1%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου που σχετίζονται με τα προϊόντα που συνδέονται με την προσωπική προστασία και υγεία, ανήλθαν στα 40,9 εκατ. ευρώ. Συνάμα, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να παρουσιάζει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο καθαρός δανεισμός στις 31.12.2020 ανερχόταν σε 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30.06.2021 διαμορφώθηκε στα 225,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 174,6 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020.
Η εκτίμηση για την επίδραση της πανδημίας στο μέλλον
Αναφορικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία και στο 3ο τρίμηνο. Η διατήρηση ικανοποιητικής ζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που λόγω πανδημίας παρουσίαζαν υστέρηση (π.χ. εστίαση), η σταδιακή επαναφορά στο παραδοσιακό μείγμα πωλήσεων και η διατήρηση του συναλλακτικού κύκλου και της ενισχυμένης ρευστότητας, παρέχουν ασφάλεια στον όμιλο σύμφωνα με τη διοίκηση.
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα παραμείνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στα τωρινά υψηλά επίπεδα, όπως και τα κόστη μεταφορών, ενώ σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται ήδη στα κόστη ενέργειας. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι ούτε ο όμιλος ούτε κάποια επί μέρους δραστηριότητα αυτού αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ή επαπειλούμενη περίπτωση διακοπής δραστηριότητας.
Η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για την πολύ ικανοποιητική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το σύνολο του έτους, αν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εξέλιξη της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών το επόμενο διάστημα και για τον τρόπο και την ένταση που αυτές δύναται να επηρεάσουν τις δραστηριότητες του ομίλου, ειδικότερα στο β’ εξάμηνο του έτους.
Σε διαρκή ιστορικά υψηλά η μετοχή
Μολονότι χθες η μετοχή διόρθωσε, όλο το τελευταίο διάστημα κινήθηκε σε διαρκή ιστορικά υψηλά, με αποκορύφωμα τα 8,69 ευρώ που έκλεισε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου. Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου φτάνει στα 361 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή καταγράφει άνοδο +117,35% το 2021, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος καταγράφει ράλι +561,60% από το ναδίρ του 2020 και τα 1,25 ευρώ που είχε κατέλθει στις 3 Απριλίου της προηγούμενης χρονιάς. H Πλαστικά Θράκης ιδρύθηκε το 1977 από το Σταύρο Χαλιωρή, ενώ εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. στις 26 Ιουνίου 1995. Σήμερα αποτελεί μέλος του Mid Cap.