Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του Πύργου Πειραιά από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.
Η έγκριση αφορά στην αναθεώρηση οικοδομικής άδειαςγια την αποπεράτωση του Πύργου Πειραιά με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού,νέες εσωτερικές διαρρυθμίσεις, νέες όψεις, νέα Η/Μ, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, αλλαγή χρήσης του 22ου ορόφου σε γραφεία, προσθήκη εξωτερικών ανελκυστήρων, καθώς τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο δώμα.
Με ύψος 84 μέτρα, ο Πύργος είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ξεκίνησε να κατασκευάζεται με νόμο της Χούντας αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση κτιρίου που ήταν σε εγκατάλειψη πολλά χρόνια.
Ανάδοχος είναι η Prodea Investments που από κοινού με την Cante Holdings Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου. Η σύμβαση
έχει διάρκεια 99 χρόνια.
Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.
Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.
Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.
Ο Πύργος Πειραιά αποτελεί ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. «Βλέπει» όλο τον Πειραιά και παρ’ ότι δεσπόζει σε όλο το λιμάνι εδώ και 47 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, για διάφορους λόγους.
Η ιστορία του κτιρίου είναι από τις πιο… τρανταχτές περιπτώσεις γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αδιαφορίας, ίσως παγκόσμια. Πέρασαν έντεκα δημοτικές αρχές από το δήμο του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, αλλά και δεκάδες εθνικές κυβερνήσεις και όμως, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του κτηρίου είτε δεν αναλήφθηκαν, είτε έμειναν ημιτελείς.