Μια εταιρεία holding με δραστηριότητα σε κλάδους όπως πληροφορική, ανάπτυξη λογισμικού, λευκές συσκευές, προϊόντα τεχνολογίας, κυβερνοασφάλεια, καπάκια και πώματα φιαλών και ανθρακούχα αναψυκτικά νέας γενιάς δημιουργείται μέσω του deal της εισηγμένης IDEAL με το επενδυτικό fund Virtus International Partners.
Πρόκειται για ένα deal που δείχνει ότι κάτι αλλάζει ως προς την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έμμεσα εισέρχονται στην αγορά δύο ακόμη εταιρείες: οι Αφοί Βυτόγιαννη και η Three Cents. Εξέλιξη αν μη τι άλλο θετική, σε μια συγκυρία που εδώ και πολλά χρόνια έχουν σχεδόν εκλείψει οι νέες εισαγωγές, ενώ παράλληλα έχουν απομακρυνθεί πάνω από 100 εταιρείες την τελευταία 15ετία.
Ο νέος όμιλος που δημιουργείται θα έχει ενεργητικό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, με εντελώς διαφορετικό προφίλ και επιχειρηματικό εκτόπισμα, ενώ καταγράφεται και συμπόρευση ισχυρών μετόχων κάτω από το κοινό πλέον επιχειρηματικό σχήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά υποδέχτηκε θετικά το deal, καθώς η μετοχή της IDEAL κέρδισε 34,3% αυτή την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, την Παρασκευή 14 Μαΐου, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 29,8 εκατ. ευρώ. Όταν εισαχθούν οι νέες μετοχές, η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό fund Virtus International Partners στο οποίο επικεφαλής είναι ο παλαιός χρηματιστής Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ενώ συμμετέχουν ο όμιλος Γερμανού, η οικογένεια Κάτσου (Pharmaten), η Πειραιώς και η Eurobank, συμφώνησε να εξαγοράσει το 47,8% της εισηγμένης εταιρείας IDEAL, με στόχο τη δημιουργία ομίλου Συμμετοχών. Έτσι, δημιουργείται ένας νέος μεγάλος όμιλος με τρεις θυγατρικές σε αντίστοιχους κλάδους.
Θυμίζουμε ότι ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ήταν εκ των ιδρυτών της Π&Κ Χρηματιστηριακή, εκ των δύο μεγαλύτερων της αγοράς προ εικοσαετίας, ενώ έχει διατελέσει επιτελικό στέλεχος σε Εθνική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα και Πειραιώς.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το επενδυτικό σχήμα Virtus International Partners με το οποίο έχει επενδύσει στις μη εισηγμένες εταιρείες Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη, εταιρεία που είναι leader στα καπάκια και στα πώματα πάσης φύσεως, και στην Three Cents που δραστηριοποιείται στο χώρο της νέας γενιάς αναψυκτικών – ποτών premium mixers & tonics.
Οι παράμετροι της συμφωνίας
Σύμφωνα με τη συμφωνία λοιπόν, η Virtus International Partners εισφέρει τις εταιρείες Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη και Three Cents και αποκτά μέσω αύξησης κεφαλαίου το 47,78% της εισηγμένης IDEAL. Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εισφοράς του συνόλου των μετοχών των παραπάνω εταιρειών θα προκύψουν 23.176.792 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. Κατόπιν, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση αλλά η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο. Έτσι, η IDEAL θα μετεξελιχθεί σ’ ένα πολυμετοχικό επενδυτικό σχήμα εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων κάτω από την κοινή επιχειρηματική ομπρέλα.
Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο της συμφωνίας, με βάση τα στοιχεία του 2020, ο κύκλος εργασιών από τα 21 εκατ. εκτινάσσεται στα 47,2 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη από τα 378 χιλ. στα 4,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 817 χιλ. στα 3,859 εκατ. ευρώ. Με βάση τα pro forma αποτελέσματα, το ενοποιημένο σχήμα θα έκλεινε το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο.
Θα υπάρξει ριζική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, καθώς θα εκδοθούν 23.196.792 νέες μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες 8.298.467. Το ποσοστό του ομίλου Δαυίδ από πλειοψηφικό θα περιοριστεί στο 16,94%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι αρχικά το fund Virtus South European Fund με 47,78%, πλην όμως σε δεύτερη φάση το ποσοστό αυτό θα επιμεριστεί στους μετόχους του fund.
Όπως σημείωσε o Managing Partner της Virtus Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: «Με τη συμμετοχή μας στον Όμιλο IDΕAL, πιστεύουμε και στοχεύουμε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη όλων των εταιρειών που συμμετέχουν αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η Ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε ισχυρή φάση ανάκαμψης και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστούμε τους ιδρυτικούς επενδυτές μας, VNK CAPITAL, Olympia Group, Πειραιώς Financial και Eurobank για την υποστήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα».
Ποιος είναι ο όμιλος IDEAL
Ο όμιλος IDEAL είναι εισηγμένος από τις 9 Αυγούστου 1990 στο Χ.Α., έχει θυγατρικές που ειδικεύονται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής, ψηφιακής ασφάλειας, παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνασφάλειας. Το 2020 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 21 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 893 χιλ. ευρώ από ζημία 1,7 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 816 χιλ. ευρώ από ζημία 2,3 εκατ. ευρώ.
Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη – Οι βασιλιάδες στα καπάκια
Η Αστήρ Βυτόγιαννη ιδρύθηκε το 1953 ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπύρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών, καθώς και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 18.000 τ.μ. στη βιομηχανική ζώνη του Αυλώνα Αττικής έχοντας πλέον παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες με το 90% των πελατών ναι βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
To 1960 άρχισε να δραστηριοποιείται στα πώματα φιαλών για αναψυκτικά, ενώ τη δεκαετία του 1980 μετεξελίχθηκε, στον Πειραιά, σε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής φιαλών για μπύρα και αναψυκτικά, πραγματοποιώντας τις πρώτες εξαγωγές.
Το 2004, μετά την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα. Πλέον η δυναμική των γραμμών παραγωγής φτάνει στα 12 δισ. καπάκια το χρόνο, που συνεπάγεται σε δύο εκατομμύρια καπάκια την ώρα.
Συγχρόνως, για την παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιεί μεταλλοτυπικές εκτυπώσεις και βερνικώσεις μεταλλοτυπίας. Στους εγχώριους πελάτες της συγκαταλέγονται εγχώριες ζυθοποιίες, ενώ διεθνώς εξάγει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, διεθνώς όπως Heineken, Coca Cola, Carlsberg, SAB Miller, Pepsico, AB-Inbev κ.α.
Ποια είναι η Three Cents
Η Three Cents αποδεικνύεται ένα πολλά υποσχόμενο success story μέσα στην κρίση, αποτελώντας μια διαφορετική «startup» διότι δεν ανήκει στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή οικονομία αλλά δραστηριοποιείται στην αγορά των premium αναψυκτικών και mixers - έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς.
Ιδρύθηκε μόλις το 2014 από τέσσερις φίλους με σημαντική πρότερη εμπειρία στον κλάδο της εστίασης και του bartending και με μια γκάμα δέκα προϊόντων - αναψυκτικά και tonics – εξάγει ήδη σε 35 χώρες και τρεις ηπείρους, κάνοντας τζίρο 5,6 εκατ. ευρώ το 2019, έχοντας καλή οργανική ανάπτυξη με ίδια κεφάλαια. Το 2017 μετέφερε την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όλη η παραγωγή παραμένει στην Ελλάδα, ενώ από τις αρχές του 2020, το 51% έχει εξαγοραστεί από το Virtus International Partners.
Αιχμή του δόρατος στα προϊόντα της είναι η Pink Grapefruit Soda, αλλά και το Tonic Water, ενώ όλα τα προϊόντα της Three Cents παράγονται στις εγκαταστάσεις της Μεταξά και διανέμονται σε χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ κ.α. Οι πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι στο 60-40% και στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να διευρυνθεί σημαντικά το εξαγωγικό αποτύπωμα.