ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Η «επανάσταση» των εταιρειών Πληροφορικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την τελευταία διετία ο κλάδος έχει μπει στο επίκεντρο με εταιρείες που εισέρχονται στη Λεωφ. Αθηνών προς αναζήτηση κεφαλαίων, ανακατατάξεις στην Κύρια Αγορά αλλά και εξόδους όπως η Epsilon Net.

Η έκρηξη δραστηριότητας της Πληροφορικής που προκάλεσε η μετάβαση προς την ψηφιακή κοινωνία, αντανακλάται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εταιρείες του κλάδου να έχουν έντονη παρουσία. Ήδη το φετινό καλοκαίρι δυο εταιρείες Πληροφορικής χτύπησαν το καμπανάκι του ΧΑ, ενώ η Epsilon Net ετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά από 16 χρόνια παρουσίας στο ΧΑ.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει τουλάχιστον ακόμα μια εισαγωγή εταιρείας Πληροφορικής στο ΧΑ, καθώς οι ανάγκες για χρηματοδότηση και ανάπτυξη μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα και η Ideal έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις εταιρείες Πληροφορικής του ομίλου, με τις εξελίξεις να αναμένονται από Σεπτέμβριο.

Τα δυο καμπανάκια στο ΧΑ που χτύπησε η Πληροφορική

Η Perfomance Technologies αποτελεί τη νέα είσοδο της Πληροφορικής στην Κύρια Αγορά του ΧΑ καθώς ολοκληρώθηκε η μετάταξη της από την Εναλλακτική Αγορά στο τέλος Ιουλίου με την τιμή της μετοχής της να κάνει πρεμιέρα στα 7,15 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 50% από την αρχή του χρόνου στην Εναλλακτική Αγορά, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η μετάταξη στην Κύρια Αγορά, αναμένεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην εταιρεία όσο και στους μετόχους.

Η εταιρεία Πληροφορικής έχει υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της από το 2019 καθώς το 2023 ανήλθε στα 57,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 123% από τα 25,9 εκατ. του 2019, με τα EBITDA να έχουν πραγματοποιήσει άλμα 167% στα 7,1 εκατ. ευρώ από τα 3,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει η Perfomance να διατηρήσει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να προχωρήσει εξαγορές που θα προσθέσουν αξία. Ταυτόχρονα θέλει να εντείνει την παρουσία της στα ψηφιακά έργα του Δημοσίου που απομένουν.

Το άλλο καμπανάκι του καλοκαιριού, χτύπησε η Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου, με την εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη να κάνει πρεμιέρα στην εναλλακτική αγορά με 0,86 ευρώ ανά μετοχή και κεφαλαιοποίηση 4,4 εκατ. ευρώ και κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της με «το καλημέρα» στα 10,3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία μετράει περισσότερα από 15 χρόνια στο επιχειρηματικό λογισμικό, δραστηριοποιείται στις web και mobile εφαρμογές, αναπτύσσοντας σχέδιο πλήρους κλίμακας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενώ έχει παρουσία και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.  Το 2023 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 244.000 ευρώ, ενώ για το 2024 η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 400.000 ευρώ.

Με την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Softweb Α.Ε. επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η άντληση κεφαλαίων από την αγορά θα επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει περαιτέρω σε νέες τεχνολογίες, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Η εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά θα επιτρέψει την προσέλκυση νέων επενδυτών, την ενίσχυση των στρατηγικών πρωτοβουλιών και την προώθηση ακόμη περισσότερο της καινοτομίας που η ίδια δημιουργεί.

Επίσης και η Real Consulting  βρίσκεται σε πορεία μετάταξης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου από την περασμένη χρονιά. Η Real Consulting στοχεύει να επεκτείνει την γεωγραφική της εμβέλεια και να διεισδύσει σε νέες αγορές και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές έχοντας στραμμένο το βλέμμα σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό και κυρίως στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το 2023 είχε πραγματοποιήσει δυο εξαγορές εκτός συνόρων, έχοντας ήδη αποκτήσει το 60% της AMS στην Κύπρο, και το 60% της πρώην Cloudideas GmbH στη Γερμανία με πρόβλεψη και στις δυο περιπτώσεις για το υπόλοιπο 40%.

Υπενθυμίζουμε πως τα κέρδη της από την είσοδο της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ καταγράφει ήδη και η Dotsoft. Η εταιρεία Πληροφορικής από τη Β. Ελλάδα έχει κλείσει έναν χρόνο παρουσίας στην ΕΝ.Α. όταν και εισήλθε με τιμή μετοχής στα 3,85 ευρώ και πλέον έχει εκτοξευτεί στα 12,62 ευρώ, με την εταιρεία να στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός της και εκτός συνόρων.

Τα σχέδια της Ideal και η έξοδος της Epsilon Net

Στόχος της Ιdeal Holdings, μετά την εξαγορά της Βyte, ήταν να δημιουργήσει έναν όμιλο στην Πληροφορική που να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του κλάδου και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά, όσο και με εξαγορές. Η Πληροφορική έχει εξελιχθεί στο «πετράδι του στέμματος» για την Ideal με τα έσοδα των Byte, ADACOM και Ideal Electronics να σημειώνουν αύξηση κατά 65% στο α’ εξάμηνο του 2023 έναντι της περασμένης χρονιάς καθώς ανήλθαν σε 82,7 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 51% στα 8,9 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν κατά 59% στα 5,4 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος εξαγόρασε πρόσφατα και την Bluestream από τη Θεσσαλονίκη που προσφέρει υπηρεσίες υποδομής τόσο σε on-premises όσο και σε multi cloud περιβάλλοντα, καθώς και υπηρεσίες μετεγκατάστασης στο cloud, διαθεσιμότητα δεδομένων και outsourcing, αντί 12,2 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών της, και ο CEO της Ideal, Παναγιώτης Βασιλειάδης, είχε σημειώσει πως με την προσθήκη της BlueStream ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στην Πληροφορική, καθιστώντας τον κλάδο του ΙΤ σε ένα one stop shop στον χώρο της τεχνολογίας. Η Ideal δεν έχει αποκλείσει να πραγματοποιήσει ακόμα μια εξαγορά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναμένονται εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο σχετικά με το guidance και τα επενδυτικά πλάνα του ομίλου.

Στο προηγούμενο call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενοποίηση των εταιρειών Πληροφορικής σε ένα ενιαίο σχήμα. Ειδικότερα, είχε σημειώσει πως και οι τρεις εταιρείες Πληροφορικής του ομίλου, αν αποτελούσαν μια ενιαία εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑ, αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ως προς τον κύκλο εργασιών και δεύτερη από πλευράς EBITDA.

Λεπτομέρειες έχουν απομείνει για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην παρουσία της Epsilon Net στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 16 χρόνια παρουσίας, καθώς η Ginger Digital ανακοίνωσε την επιτυχία της δημόσιας πρότασης την περασμένη εβδομάδα. Πλέον η Epsilon Net ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της General Atlantic, που στοχεύει να αναπτύξει το δίκτυο των επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, και πάνω σε αυτό να κλειδώσει και η Epsilon Net . Έχει δεσμευτεί επίσης να διατηρήσει την έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, και να υποστηρίξει τα επενδυτικά πλάνα της Epsilon Net που θα συνεχίσει με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Μίχο προς τον στόχο να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο το 2025.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να εστιάζει στην παροχή επιχειρηματικού λογισμικού και λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με την διοίκηση της Epsilon Net που θέλει να επενδύσει σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, ενώ στοχεύει και στην ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών, μέσα από τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα που θα κατέχει πλέον το 15% των μετοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχουν» τα έσοδα στην Πληροφορική αλλά μένει πίσω η κερδοφορία

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους, που ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ, όμως τα κέρδη παραμένουν «αναιμικά», καθώς έχουν εκτιναχθεί οι μισθοί και τα κόστη δανεισμού.