ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Ευάγ. Μυτιληναίος: Έρχεται δυναμική ανάπτυξη μετά την πανδημία

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Mytilineos. Να μην γίνει η γραφειοκρατία τροχοπέδη του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι είπε για το παραγωγικό μοντέλο και τις τράπεζες.

Την εκτίμηση ότι την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα σημειωθεί δυναμική οικονομική ανάπτυξη αντίστοιχη αυτής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

«H επομένη της πανδημίας δεν θα συμβεί ξαφνικά σε μία ημέρα. Θα συμβεί σταδιακά και θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα επαναπροσαρμογής. Οταν φτάσουμε εκεί, θα είναι όλα καλύτερα σε σχέση με την preCOVID εποχή: πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, λιγότερο εγωιστές, με χαρά για τη ζωή και τη δημιουργία και τις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, και με μια οικονομία που θα αναπτύξει πολύ μεγάλη δυναμική, όπως έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Ευαγ. Μυτιληναίος.

«Η πανδημία είναι ένα συνταρακτικό παγκόσμιο γεγονός και θα ήταν λάθος να μην το αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιο, και σε ατομικό και σε εθνικό, αλλά εντέλει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι θέμα χρόνου νομίζω η κοινωνία να πιέσει προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: όχι τόσο για να μη μολυνθούμε, αλλά για να μην εξελίσσονται οι μολύνσεις σε βαριά νόσο με υπαρξιακό κίνδυνο. Με την ελπίδα –το βλέπουμε στο παράδειγμα στο Ισραήλ– το τείχος ανοσίας να γίνει τόσο υψηλό (π.χ. 90%-95%) που η COVID-19 να έχει γίνει μια γρίπη. Για την οποία γρίπη εμβολιαζόμαστε ετησίως και δεν κινδυνεύουμε».

Σε ότι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις και την επόμενη ημέρα ο επικεφαλής της Mytilineos εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν μια πολυετή δημοσιονομική και πιστωτική κρίση με εξουδετερωμένο το τραπεζικό σύστημα. Λίγοι δεν τα κατάφεραν. Οι πολλοί όμως τα κατάφεραν και, μέσα από αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές δεξιότητες που «αναγκάστηκαν» να αναπτύξουν, έχουν τώρα «αντισώματα» και γι’ αυτή την κρίση. Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και τώρα πια και των τραπεζών. Η ανθεκτικότητα της μεταποίησης και των εξαγωγών, που αναφέρετε, είναι μόνο ένα δείγμα του μεγάλου rebound που θα ακολουθήσει».

Ευκαιρία για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης

«Είναι γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τη χώρα μας. Αν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσουμε και τη μόχλευση, τότε δίχως υπερβολή μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα νούμερο που μπορεί να πλησιάζει το σημερινό –μειωμένο λόγω κρίσης– ΑΕΠ. Ωστόσο το ποσό αυτό πρέπει να απορροφηθεί μέσα σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει τη λίστα των προτεινόμενων δράσεων, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η σχετική κοστολόγησή τους. Αυτό που χρειάζεται είναι ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες δημοπράτησης, αδειοδότησης όπου απαιτείται, αλλά και ανάθεσης. Μην αναλωθούμε στη γραφειοκρατία και μην αρχίσουμε τη στείρα αντιπαράθεση και την αμφισβήτηση μπροστά σε ένα τέτοιο εθνικό διακύβευμα. Χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να πετύχουμε».

Το παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. «Ενα παραγωγικό μοντέλο που δεν «παράγει» δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, ούτε ευέλικτο. Για χρόνια, οι παραγωγικές ηλικίες βασίζονταν στην εστίαση ή στο λιανεμπόριο και όχι στην πρωτογενή παραγωγή. Ταυτόχρονα, η εθνική στοχοπροσήλωση στον τουρισμό παραγκώνιζε την πραγματική ελληνική βιομηχανία. Ηλθε η πανδημία και μας έδειξε ότι με αυτό το μοντέλο "ο βασιλιάς είναι γυμνός". Χρειάζονται κίνητρα και προοπτικές, για να στρέψουμε τους νέους σε δουλειές παραγωγής, και το καινούργιο μοντέλο να συνδυάζει καινοτομία, παραγωγή, υπηρεσίες και δεξιότητες (επιμένω) που απαιτούνται στη σημερινή εποχή».

Τράπεζες

«Η πλήρης επαναφορά των τραπεζών θα είναι ένας συνδυασμός στιβαρής ανόδου του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια, εκσυγχρονισμού (και κοστολογικού) των ίδιων των τραπεζών και σταδιακής μείωσης των NPLs. Από εκεί και πέρα, οι αγορές βρίσκονται σε ένα καλό σημείο και οι εταιρείες που έχουν σοβαρά επιχειρηματικά πλάνα θα έχουν πρόσβαση πάντα σε γραμμές χρηματοδότησης. Ως εταιρεία έχουμε καταφέρει να έχουμε διαφοροποιημένο πιστοληπτικό προφίλ και με πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τα επενδυτικά μας πλάνα. Συνεπώς η προτροπή μου είναι οι επιχειρήσεις να δομούν επιχειρηματικά πλάνα, να τα εκτελούν στο ακέραιο και αυτό θα φέρει εμπιστοσύνη και καλές πιστοληπτικές γραμμές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Υπογραφή δύο 10ετών PPAs για Data Centers στο Δουβλίνο

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Keppel DC REIT και της Mytilineos και με αυτά τα PPAs, το 92% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στις δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δουβλίνο θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές στην Ιρλανδία. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στο Metaverse

Η ελληνική βιομηχανία γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που αξιοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο για να κάνει μια τέτοια παρουσίαση, απεικονίζοντας τα οικονομικά μεγέθη σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της και με τόση λεπτομέρεια. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Άλμα 116% στα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου του ομίλου

Υψηλότερα από τις προβλέψεις της Διοίκησης στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 τα αποτελέσματα του Ομίλου. Αύξηση 234% στον κύκλο εργασιών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2022.