Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο διεύθυνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες καλούνται και πάλι να στρέψουν το βλέμμα στον πελάτη, να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, να υιοθετήσουν νέα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας και να προσελκύσουν προσωπικό υψηλών προσόντων.
Επίσης, εκτίμησε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει μειωθεί σε μονοψήφιο στο τέλος του 2022.
Στη χθεσινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ με την World Bank, με θέμα "Building back better: Outlook for the European and Greek Economy", όπου συζητήθηκε η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας, ο κ. Ψάλτης αναγνώρισε ότι οι τράπεζες, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των πελατών τους. «Αντί να κοιτάμε τον πελάτη, του είχαμε στρέψει την πλάτη», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο κ. Ψάλτης, αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελούνται στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ότι:
- Οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί μόνο σ' αυτά (σ.σ.: στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους). Για την καλύτερη προετοιμασία τους έχουν κάνει προγράμματα μετασχηματισμού τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα, με την προσοχή τους να είναι στραμμένη στα εξής: πρώτον να υπάρξει επανάκαμψη της εμπορικής τους δραστηριότητας, αναγνωρίζοντας ακριβώς το γεγονός ότι μέσα στην κρίση αντί να κοιτάμε τον πελάτη του είχαμε στέψη την πλάτη. Το δεύτερο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτός πραγματικά έχει δουλέψει άριστα, γιατί αν δεν είχε δουλέψει άριστα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την πολύ μεγάλη απόδοση την οποία είχαμε έναντι της πελατείας μας μέσα στην κρίση της πανδημίας.
- Αυτό συνεπακόλουθα σημαίνει ότι αλλάζει και ο ρόλος του τραπεζικού καταστήματος, κάτι το οποίο είναι στον πυρήνα της σχέσης με τον πελάτη, αλλάζει όμως επίσης και το προφίλ των εργαζομένων στις τράπεζες, γεγονός που επιτείνει την κινητικότητα στο προσωπικό μας.
- Για να μπορέσουν οι τράπεζες να κάνουν αυτή την επιτυχημένη μετάβαση και να μπορέσουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται απαιτείται σοβαρός και ευρύς σχεδιασμός και υλοποίηση με χειρουργική ακρίβεια.
- Νομίζω ότι οι τράπεζες και σίγουρα εμείς στην Alpha Bank είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να βοηθήσουμε την οικονομία μας να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.
- Η έμφαση θα δοθεί στα εξής: πρώτον να εξελιχθεί η παραδοσιακή λογική της πώλησης προϊόντων σε προσφορά συνολικών λύσεων στον πελάτη, δεύτερον να αναδείξουμε όλα τα καλά χαρακτηριστικά μας ως εργοδότες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους επαγγελματίες με την καλύτερη τεχνογνωσία και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως στενότητες που θα υπάρχουν στις αγοράς εργασίας για τέτοιου είδους ταλέντα. Επίσης, χρειαζόμαστε συνεχώς ισχυρά κεφάλαια ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας.
Η περιπέτεια της μεγάλης κρίσης και η εξυγίανση
Αναφερόμενος στη διαδρομή των τραπεζών από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο «από την εποχή των μεγάλων ζημιών που υποστήκαμε εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες έλαβαν κρατική βοήθεια, αλλά και των δύο επεισοδιακών περιόδων αστάθειας που προκάλεσαν αναταράξεις στην καταθετική μας βάση».
Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, «για να φτάσουμε όμως στο σημείο που είμαστε σήμερα απαιτήθηκαν και θυσίες και τομές, έγιναν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στο σύστημα και τώρα μία εκ των τραπεζών κάνει και μια τέταρτη και έγινε μια πολύ μεγάλη προσαρμογή της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας στη βάση επισήμων πλάνων αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες και τα οποία υλοποιήθηκαν στον πόντο. Έτσι, από τα τέλη του 2018, πρακτικά όλες οι τράπεζες δεν έχουν άλλες δεσμεύσεις έναντι της κρατικής βοήθειας που είχαμε λάβει».
Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Ψάλτης υπενθύμισε ότι «από το 2017 αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη επιμέλεια αυτή η μεγάλη κληρονομία της κρίσης». Όπως είπε, «ξεκινήσαμε τότε από 102 δισ. «κόκκινα» δάνεια και με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί έκτοτε αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν μειωθεί σε 33 δισ., δηλαδή έχουμε μια μείωση 69 δισ. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι με τη βοήθεια του "Ηρακλή ΙΙ", που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2019, θα είμαστε έτοιμοι ως σύστημα περί τα τέλη του 2022 να έχουμε φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων».