Εννέα «μνηστήρες» περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ καθώς από τους 11 υποψηφίους που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ εκτός έμειναν δύο. Όπως έγραφε χθες το Business Daily, στη λίστα των 11 υποψήφιων βρέθηκαν και κινέζικα σχήματα, τα China South Power Grid - China Three Gorges και η Guangzhou Power που φαινόταν ότι δεν θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ΕΕ που έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών της Ένωσης από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την οποία επιλέξιμοι συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας - σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος - είναι οι (με αλφαβητική σειρά):
- ARDIAN Infrastructure Funds
- BCI – British Columbia Investment Management Corporation
- BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
- CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
- F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
- First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
- KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
- MACQUARIE Group Limited
- OHA – Oak Hill Advisors LLP
Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή είχαν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία. Στους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν, με τους οποίους καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων όσο και διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οίκοι.
Το υψηλό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποδίδεται σε δύο παράγοντες: αφενός την ευνοϊκή διεθνή και εγχώρια συγκυρία (παρά την πανδημία ή και εξαιτίας της) και αφετέρου τις θετικές προοπτικές του κλάδου διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων διεθνώς έχουν καταστήσει τους κλάδους των δικτύων, που λειτουργούν σε καθεστώς εγγυημένων αποδόσεων, ιδιαίτερα ελκυστικούς. Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξημένο με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών και την αναμενόμενη αύξηση των αποτιμήσεων για τους πωλητές. Πρόσθετο στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για την απομείωση του χρέους της (ήταν 3,9 δισεκ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και για την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 γιγαβάτ το 2023 από 200 μεγαβάτ πέρυσι. Το χρέος της επιχείρησης την ίδια χρονιά (2023) προβλέπεται να περιοριστεί στο τριπλάσιο των λειτουργικών κερδών ενώ το 2019 η ΔΕΗ χρωστούσε 11 φορές τα λειτουργικά της κέρδη.