Κτίρια γραφείων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις logistics, εμπορικά καταστήματα και αναπτύξεις/ανακατασκευές νέων ακινήτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες «τρέχουν» αυτήν την περίοδο αυξήσεις κεφαλαίου που υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), η οποία θα αναζητήσει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, την Trastor, η οποία υλοποιεί αύξηση 72 εκατ. ευρώ και την Briq Properties του ομίλου Infoquest, οι μέτοχοι της οποίας έχουν εγκρίνει αύξηση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Αν στα κεφάλαια αυτά προστεθεί και η μόχλευση, δηλαδή ο τραπεζικός δανεισμός που δύνανται να αντλήσουν οι εταιρείες, τότε η πιθανή μελλοντική ρευστότητά τους εκτοξεύεται εύκολα σε επίπεδα άνω του 1 δις ευρώ.
Προχθές, η διοίκηση της Trastor ανέλυσε τους στόχους της, κάνοντας λόγο για στόχο επενδύσεων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2020, ενώ ήδη φέτος, η εισηγμένη έχει αποκτήσει ακίνητα αξίας της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ καθ' όλη την διάρκεια του 2018. Εφόσον το σχέδιο αυτό στεφθεί με επιτυχία, η εταιρεία θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 350 εκατ. ευρώ (από περίπου 190-200 εκατ. ευρώ σήμερα) και θα έχει αναδειχθεί σε de facto υπ’αριθμόν δύο «παίκτη» του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (τουλάχιστον των εισηγμένων), μετά την Prodea των 2 δις ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει μια αύξηση κεφαλαίου 22 εκατ. ευρώ φέτος και, αφού εξάντλησε τα σχετικά κεφάλαια, αποφάσισε να προβεί σε δεύτερη διαδοχική. Δεδομένου όμως ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος και τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθεί σειρά διαγωνισμών για την πώληση ακινήτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πακέτο τεσσάρων κτιρίων γραφείων, αξίας 75 εκατ. ευρώ, που πωλεί η Prodea, η διοίκηση θα λάβει κι ένα δάνειο - γέφυρα, ύψους 41,8 εκατ. ευρώ από τον βασικό μέτοχο, τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Varde Partners.
Με τον τρόπο αυτό, θα αποκτήσει την δυνατότητα διεκδίκησης μέρους των ακινήτων αυτών. Μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, το σχετικό ποσό θα αφαιρεθεί από την συνεισφορά που θα έπρεπε να καταβάλει η Varde Partners για την κάλυψη του μεριδίου που της αναλογεί, βάσει του ποσοστού της (56%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.
Η μεγάλη αύξηση της Prodea
Με τη σειρά της, η Prodea σχεδιάζει την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ, μέσω της διάθεσης του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο την διασπορά των μετοχών της. Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων (δεν έχει καθοριστεί ακόμα) θα διοχετευθεί για την παροχή επιπλέον ρευστότητας, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει “στα σκαριά” σειρά επενδυτικών έργων και εξαγορών, συνολικής αξίας της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί στην μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και πιθανώς και να εισάγει τις μετοχές της και σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού. Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της αύξησης, επιχειρείται και η είσοδος ξένων funds, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, κρίθηκε απαραίτητη και η μείωση της εξάρτησης της Prodea από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, από τον οποίο εξακολουθούν να προέρχονται περίπου 47% των μισθωτικών εσόδων ετησίως.
Έτσι αποφασίστηκε η πώληση του παραπάνω χαρτοφυλακίου κτιρίων γραφείων, τα οποία μισθώνονται από την Εθνική Τράπεζα, ενώ θα γίνουν και νέες πωλήσεις εντός του 2020, ώστε το σχετικό ποσοστό να υποχωρήσει σε περίπου 20%.
Παράλληλα, η Prodea, σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, συμμετέχει επενδυτικά σε σειρά νέων έργων ανάπτυξης ακινήτων, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Οι δύο μεγαλύτερες εξ αυτών, ύψους 50 εκατ. ευρώ έκαστη, αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη έκτασης στα Χανιά της Κρήτης, όπως επίσης και στην αξιοποίηση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, όπου υπέβαλε την μοναδική προσφορά. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 99 ετών, αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης, η Prodea υλοποιεί και δύο νέα έργα στην αγορά γραφείων, ένα στο Μαρούσι κι ένα στην Λ. Συγγρού, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι και 30 εκατ. ευρώ στην Λ. Συγγρού). Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και σειρά άλλων έργων, που αφορούν στην ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, τα οποία επαναλειτουργούν με άλλες χρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ή επιπλωμένα διαμερίσματα.
Το σχέδιο της Briq Properties
Φιλόδοξο είναι και το πλάνο της διοίκησης της Briq Properties, η οποία υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας σε υπερδιπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, από τα 45 εκατ. ευρώ σήμερα, σε 100 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις για την απόκτηση κτιρίων γραφείων, εμπορευματικά κέντρα logistics και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι ΑΕΕΑΠ, όπως βέβαια και άλλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, προσβλέπουν σε μια σειρά ακινήτων, που αναμένεται να πωληθούν το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για κτίρια αξίας της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ, που είτε πωλούνται απευθείας από τις τράπεζες και θυγατρικές αυτών (π.χ. εταιρείες leasing), είτε από τους ξένους επενδυτικούς ομίλους, όπως η Bain Capital και η Apollo Global, που αγόρασαν πακέτα ενυπόθηκων “κόκκινων” δανείων και πλέον έχουν ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης, μέρους αυτών.
Για παράδειγμα, σήμερα αναμένονται οι προσφορές για το πρώην κτίριο του ΔΟΛ στην Λ. Μιχαλακοπούλου, αλλά και για το πρώην Odeon Starcity στην Λ. Συγγρού. Αμφότερα τα ακίνητα έχουν περιέλθει στην κατοχή της Εθνικής Leasing, με την εκτιμώμενη αξία τους να προσεγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ.