Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ζήτηση για το ομόλογο της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε υπερκάλυψη άνω των τεσσάρων φορών, με τις προσφορές να φθάνουν στα δύο δισ. ευρώ.
Κοντά στο 70% του ενδιαφέροντος προέρχεται από επενδυτές του εξωτερικού, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, ενώ σε ό,τι αφορά το κουπόνι εκτιμάται ότι διαμορφώνεται κοντά στο 4%, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο του επιπέδου καθοδήγησης μεταξύ 4% και 4,5% που είχε δώσει η ίδια η επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι το ομολογιακό δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας, συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) που λήγουν το 2026, και τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα και βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της έκδοσης η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι ομολογίες πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά. Η προηγούμενη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές έγινε το 2014, από την οποία αντλήθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια 5 ετών αντλήθηκαν με επιτόκιο 5,5 %.