Με νέα εξυπηρετούμενα δάνεια μικρότερου ύψους και από τις αισιόδοξες, αρχικές προβλέψεις της διοίκησης, φαίνεται πως βγαίνει η Eurobank από την κρίση της πανδημίας, καθώς, όπως προέβλεψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε αναλυτές, τα καθαρά νέα «κόκκινα» δάνεια του 2021 υπολογίζονται σε 900 εκατ. ευρώ. Ως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει και η νέα μεγάλη τιτλοποίηση "Mexico", που θα αφαιρέσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3,3 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό με αποτέλεσμα ο δείκτης να πέσει στο 9%, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δάνεια που πέρασαν το 2020 σε αναστολή πληρωμών λόγω της πανδημίας και τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας για πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, ο κ. Καραβίας παρέθεσε στοιχεία που δικαιολογούν αισιοδοξία για υπέρβαση αυτής της κρίσης με ελεγχόμενες απώλειες:
- Επί συνόλου δανείων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία πέρασαν σε αναστολή, η περίοδος της αναστολής έχει λήξει μέσα στο 2020 για δάνεια 3,2 δισ. ευρώ, ενώ λήγει μέσα στο α' τρίμηνο του 2021 για δάνεια 0,9 δισ. ευρώ. Στο τέλος της χρονιάς λήγει το μορατόριουμ για τα δάνεια του τουρισμού, ύψους 0,7 δισ. ευρώ.
- Από τα δάνεια, για τα οποία η αναστολή έληξε τον Δεκέμβριο, το 80% επιστρέφουν σε κανονική εξυπηρέτηση, τόνισε ο κ. Καραβίας. Οι περισσότεροι πελάτες επιστρέφουν με δικά τους μέσα σε κανονική εξυπηρέτηση, ενώ πολλοί αξιοποιούν την επιδότηση από το πρόγραμμα «Γέφυρα» ή τη δυνατότητα που παρέχει η Eurobank για σταδιακή επιστροφή σε κανονική εξυπηρέτηση, με μισή δόση για το 2021.
- Όσον αφορά τα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις, ύψους 0,7 δισ. ευρώ, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ καλούς πελάτες της τράπεζας, που εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πρόβλημα.
- Έτσι, συνολικά το ρίσκο αθέτησης περιορίζεται στο 20% των δανείων που είχαν περάσει σε αναστολή. Αν και είναι νωρίς για εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, τα συνολικά, καθαρά νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2021 υπολογίζονται σε 0,9 δισ. ευρώ. Το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι νέες προβλέψεις ως ποσοστό των χορηγήσεων, θα υποχωρήσει σημαντικά, από 1,52% το 2020 σε 1,3% το 2021 και στο 0,60% το 2022, επιτρέποντας στην τράπεζα να βελτιώσει την κερδοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του κ. Καραβία, τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας θα είναι μικρότερα από τη νέα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρνει η νέα μεγάλη τιτλοποίηση "Mexico", η οποία θα καλύψει προβληματικά δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ, κατά το μεγαλύτερο μέρος (85%) από τον τομέα της λιανικής και κατά 15% επιχειρηματικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Eurobank, η τιτλοποίηση, που θα ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ», θα προωθηθεί το καλοκαίρι, με στόχο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα τμήματα μέσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine, junior tranches) ως το τέλος Σεπτεμβρίου και να κλείσει η τιτλοποίηση πριν το τέλος του έτους. mezzanine και junior τμήματα. Η διοίκηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν και σε αυτή την τιτλοποίηση, όπως έγινε με το σχέδιο "Cairo" θα διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους ομολογίες.
Η διοίκηση προσβλέπει σε καλή τιμολόγηση της έκδοσης, γι' αυτό και εκτιμά ότι το «χτύπημα» στα κεφάλαια δεν θα ξεπεράσει τη μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας είναι αρκετά «άνετοι», καθώς ο συνολικός δείκτης (CAD) φθάνει το 16,3% και ο βασικός (CET1) διαμορφώνεται στο 13,9%.
Η νέα τιτλοποίηση θα επιτρέψει στην Eurobank να μειώσει πρώτη από τις άλλες συστημικές τράπεζες το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό (9%) στο τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις αυξήθηκε σημαντικά το 2020, καθώς σχηματίσθηκαν νέες προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ για τους πιστωτικούς κινδύνους που δημιουργεί η πανδημία, με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 62%. Αυτό παρέχει στην τράπεζα ένα «μαξιλάρι» 7% για το 2021 και στο τέλος του έτους ο δείκτης κάλυψης αναμένεται να έχει επανέλθει στην «κανονικότητα», υποχωρώντας στο 55%.
Ο στόχος του διψήφιας απόδοσης κεφαλαίου
Η Eurobank έχει πλησιάσει περισσότερο από τις άλλες συστημικές τράπεζες και το στόχο της αύξησης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε διψήφιο ποσοστό, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει πολύ μακρινός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω της μακράς δοκιμασίας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που απαιτούσαν συνεχή σχηματισμό υψηλών προβλέψεων και έπλητταν την κερδοφορία.
Με την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPE μέσα στο 2021, η κερδοφορία του 2022 εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σε διψήφιο ποσοστό την απόδοση κεφαλαίων και θα επιτρέψει, ενδεχομένως και από το 2023, την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 0,10 ευρώ το 2021 στα 0,15 ευρώ το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2020 η οργανική κερδοφορία της τράπεζας, χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή οι προβλέψεις, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού ανήλθε στα 865 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,2%.Σε αυτή την επίδοση συνέβαλαν οι δραστηριότητες στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Κύπρος), όπως και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής απόδοσης που πέρασε στη Eurobank από την Grivalia.
Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων, με ώθηση και από τα κρατικά προγράμματα στήριξης, έφθασαν σε ρεκόρ δεκαετίας, στα 6,4 δισ. ευρώ, οδηγώντας στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου στα 2,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Καραβίας προέβλεψε ότι και το 2021 θα συνεχισθεί η αύξηση των νέων χορηγήσεων, αν και με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς, καθώς θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η αύξηση που σημειώθηκε το 2020, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί περαιτέρω η σχέση δανείων προς καταθέσεις, από το 83,2% το 2019 στο 79,1% το 2020.