Συνεχίζονται οι περιπέτειες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Αυστραλία, όπου ήδη έχει εγγράψει μεγάλες ζημιές από συμβάσεις για φωτοβολταϊκά, καθώς στις 16 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης που έχει υποβάλλει τοπικός εργολάβος κατά της τοπικής θυγατρικής Biosar, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή φωτοβολταϊκών ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Το έργο είχε αναλάβει η θυγατρική Άκτωρ μέσω της Biosar Australia και είχαν δοθεί εγγυήσεις τόσο από την Άκτωρ όσο και από τη μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αποτέλεσμα η υπόθεση να περιπλέκεται περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε τονίσει ότι η εν λόγω δραστηριότητα το μόνο που προσέφερε ήταν ζημίες, ενώ είχε εγγράψει ζημιές 13,3 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2019 και η «αιμορραγία» αναμένεται να συνεχιστεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2020.
Στη γενική συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Αν. Καλλιτσάντσης είχε αναφερθεί αναλυτικά στις ζημιές του ομίλου από έργα στην Αυστραλία και άλλες αγορές του εξωτερικού, μιλώντας για αλόγιστη ανάπτυξη της ΑΚΤΩΡ στις διεθνείς αγορές, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς να έχει προηγουμένως χτίσει τις εσωτερικές δομές σε αντίστοιχο επίπεδο.
Τα μεγάλα ανοίγματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 360 εκ. ευρώ από το 2014 έως και το 2019 δημιούργησαν την ανάγκη να δοθεί οικονομική στήριξη από την μητρική εταιρεία αξίας 170 εκ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθούν 9 έργα που «είχαν αφεθεί στην μοίρα τους». Όπως τόνισε, η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την απρόσμενη πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Αυστραλία, η οποία γέννησε πρόσθετες ζημιές στις κατασκευές άνω των 100 εκ. ευρώ.
«Άθλιες συμβάσεις για φωτοβολταϊκά και ανάληψη ευθυνών για ενεργειακές επιδόσεις σε όλα τα πέρατα του κόσμου χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά πληρώνουμε. Στα Βαλκάνια, είχαμε ζημιές 250 και πλέον εκατ ευρώ. Φύγαμε από Βουλγαρία, Αλβανία και στη Β. Μακεδονία, αποσυρθήκαμε χωρίς ζημιές. Στη Σερβία καταφέραμε να παραδώσουμε τα έργα που είχαν καθυστερήσει και να αποσυρθούμε από την εκεί αγορά. Εκτιμούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Από τις χώρες που είναι επικίνδυνες έχουμε αποσυρθεί και δεν πρόκειται να ξαναπάμε. Στη Ρουμανία που «τρέχει» ένα μεγάλο πρόγραμμα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για έργα υποδομής, παραμένουμε και είμαστε ο 2ος μεγαλύτερος Όμιλος. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας», είχε τονίσει ο κ. Καλλιτσάντσης.