Το κόστος των κλήσεων που έγιναν προς τον ΔΕΔΔΗΕ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» από πληγείσες περιοχές αναλαμβάνει ο Διαχειριστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος αυτών των κλήσεων φτάνουν τις 350.000 ευρώ.
Με σημερινή ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι όλοι οι πολίτες που κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Μήδεια από τις 14 έως και τις 21 Φεβρουαρίου αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης πανελλαδικά, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης και βλαβών στο 11500 ή στο 2111900500 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δεν θα επιβαρυνθούν με τη χρέωση για αυτές τις κλήσεις.
Αναλυτικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, θα καλύψει το ποσό που χρεώθηκαν οι πολίτες για κλήσεις στους αριθμούς 11500 και 2111900500 για αυτό το διάστημα σε όλες τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές πανελλαδικά. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πιστώσουν τους πολίτες που χρεώθηκαν για τις κλήσεις αυτές.
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ύψος των χρεώσεων για τις κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό δήλωσης βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ, επεξεργαστήκαμε μία άμεση λύση προκειμένου οι συμπολίτες μας, που ταλαιπωρήθηκαν από την πρωτοφανή, σε σφοδρότητα, κακοκαιρία «Μήδεια» να απαλλαγούν από το συγκεκριμένο κόστος. Και συνεχίζουμε, με ένα πλέγμα μέτρων που έχουμε ήδη δρομολογήσει για την επόμενη μέρα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας μπορούν οι πολίτες να ενημερώνουν για βλάβες, αλλά και να συμβάλλουν στον εντοπισμό δέντρων που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο δίκτυο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ .Α. Μάνος από την πλευρά του τόνισε ότι «Ο ΔΕΔΔΗΕ με βασικό γνώμονα την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών του, ολοκληρώνει σύντομα σχετικό διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, για τη δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών πανελλαδικά, μέσα από νέα τηλεφωνική γραμμή που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα».
Όπως έγραφε το Business Daily νωρίτερα σήμερα, οι κλήσεις από χιλιάδες νοικοκυριά στον πενταψήφιο αριθμό 11500 του ΔΕΔΔΗΕ για να δηλώσουν τη βλάβη ή να ενημερωθούν για το χρόνο αποκατάστασής της, οδήγησαν στην υπερφόρτωση του δικτύου. Οι καταναλωτές χρειάζονταν μεγάλο χρόνο αναμονής μέχρι να εξυπηρετηθούν και, στο μεταξύ, ο λογαριασμός του κινητού τηλεφώνου τους «έπαιρνε φωτιά», σε τέτοιο βαθμό, ώστε αρκετοί να λάβουν ειδοποιήσεις από τους παρόχους για ασυνήθιστη κίνηση στο λογαριασμό τους.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει γίνει αποδέκτης αναφορών και τηλεφωνικών παραπόνων καταναλωτών σχετικά με το θέμα των χρεώσεων για τις κλήσεις σε πενταψήφιους αριθμούς τηλεφωνικών κέντρων και έχει ζητήσει να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές τέτοιου είδους. «Οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες σελίδες με τις χρεώσεις που αναφέρουν οι εταιρείες και πρέπει να βγάλουν άκρη», σημειώνει στο Business Daily η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν γραμμή εξυπηρέτησης που δεν θα χρεώνεται ο καταναλωτής όπως και διαθέτουν, όμως την ίδια στιγμή, εταιρείες ενέργειας, και υπηρεσίες του Δημοσίου, που επίσης είναι το ίδιο σημαντικές για τους πολίτες δεν έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
«Δεν γίνεται να χρεώνεται ο πελάτης για πρόβλημα που του έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία», τονίζει η κ. Καλαποθαράκου και επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή σε κάθε κλάδο και υπηρεσία του Δημοσίου που θα είναι 5ψηφία και θα μπορεί να την καλεί ατελώς ο πολίτης. Όπως επισημαίνει η κ. Καλαποθαράκου, το μόνο πλεονέκτημα των πενταψήφιων αριθμών είναι ότι μπορούν να τους θυμούνται πιο εύκολα οι καταναλωτές, αλλά πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται πόσο μπορεί να χρεώνονται.
Η ΔΕΗ είχε γίνει επίσης αποδέκτης σοβαρών παραπόνων από τους καταναλωτές το καλοκαίρι του 2020 για τις υπερβολικές χρεώσεις που υπήρχαν για τον πενταψήφιο αριθμό εξυπηρέτησης πελατών 11770. Ο αριθμός που παρείχε μια σειρά από υπηρεσίες μέχρι και εξόφληση λογαριασμών, δεν ανήκει στα νούμερα κοινωνικής ευθύνης που οι κλήσεις είναι χαμηλές ή χωρίς ατέλεια, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μπορούν να χρεώνουν περισσότερα.
Η εταιρεία ζήτησε από τους παρόχους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προκειμένου να εξορθολογιστεί το κόστος για τους καταναλωτές, με τους παρόχους να προχωρούν αντίστοιχα σε μειώσεις. Ωστόσο, για κλήσεις από κινητό ή από το εξωτερικό, στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ αναφέρεται το αόριστο ότι «η χρέωση ακολουθεί τον τιμοκατάλογο του εκάστοτε παρόχου της τηλεφωνικής σύνδεσης. Οι διαφορετικές χρεώσεις από παρόχους σταθερής & κινητής τηλεφωνίας άπτονται της πολιτικής τους».
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «αυτές οι γραμμές δημιουργούν επιπλέον έσοδο τόσο για τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, όσο και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς το κόστος της κλήσης μοιράζεται και στους δύο».
Εκτός από τους πενταψήφιους αριθμούς, οι υπηρεσίες καταλόγου ελέγχονται για αδιαφάνεια στις χρεώσεις, καθώς δεν αναφέρουν τη χρέωση, αλλά προτρέπουν τον καταναλωτή να προχωρήσει στην επικοινωνία μέσω εκείνων. «Δεν λένε πόσο είναι η χρέωση, αλλά το αφήνουν αόριστο αναφέροντας πως εξαρτάται τον πάροχο, με τον καταναλωτή να πρέπει να είναι επιστήμονας για να μπορέσει να βγάλει άκρη», υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Από την πλευρά του, στέλεχος της Vodafone σημειώνει στο Business Daily πως «οι χρεώσεις βρίσκονται στη σελίδα και στην εφαρμογή, όπου ο καταναλωτής μπορεί με το πάτημα δυο κουμπιών να γνωρίζει πόσο χρεώνεται για κάθε υπηρεσία». Επιπλέον, τονίζει η εταιρεία προσφέρει και υπηρεσία ειδοποίησης των πελατών όταν ο λογαριασμούς τους αρχίσει να αυξάνεται πέρα από το φυσιολογικό.