Μέσα στον Μάρτιο θα προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ύψος της οποίας θα ανέλθει έως και σε 1 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγγυηθεί την κάλυψη της αύξησης, σύμφωνα το Bloomberg. Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, δηλώνει στο πρακτορείο ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου και αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι η Πειραιώς θα αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πάντως ότι οι λεπτομέρειες της αύξησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ ο Τσούρντα αρνήθηκε να σχολιάσει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Ο Μ. Τσούρντα επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το είδος της έκδοσης, δηλαδή αν θα αντληθούν όλα τα κεφάλαια από την αγορά, ή θα εκδοθούν δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Στόχος του ΤΧΣ, που κατέχει το 61,3% των μετοχών σήμερα, είναι να μειωθεί η συμμετοχή του κάτω από το 30%, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από την αγορά για τις νέες μετοχές.
Το ομόλογο της τράπεζας λήξεως Ιουνίου 2029 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Νοεμβρίου, ενώ η μετοχή αρχικά κέρδισε 2,3% μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών του Bloomberg, αλλά αργότερα έχασε έδαφος και μετά τις 12.00 υποχωρούσε κατά 2,4%.
Συντονιστές της έκδοσης της Τρ. Πειραιώς θα είναι οι Goldman Sachs και η UBS, ενώ το ΤΧΣ έχει προσλάβει ως σύμβουλο τη Morgan Stanley, όπως ανέφερε ο Τσούρντα. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετέχει με δικά του κεφάλαια σε αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα επέτρεπε στο ΤΧΣ να εγγυηθεί την κάλυψη της αύξησης της Τρ. Πειραιώς, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του ΤΧΣ, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχονται σε 58,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σήμερα φθάνει το 35,8%. «Θέλουμε να δούμε το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και των τεσσάρων τραπεζών να υποχωρεί χαμηλότερα από 10% ως το τέλος του 2021», υπογραμμίζει ο Τσούρντα και προσθέτει ότι το ΤΧΣ βρίσκεται πίσω από το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 40%.
Δεύτερη πρόκληση για τις τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τονίζει ο Τσούρντα, σημειώνοντας ότι το ΤΧΣ επικρίνει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και ζητάει να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικά. «Οι τράπεζες πρέπει να μετασχηματιστούν», τονίζει, εκτιμώντας ότι αν όλα πάνε καλά και οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ομαλές οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία σε ένα με δύο χρόνια.