Στο σημείο εκκίνησης φτάνει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ με την πώληση του 49% των μετοχών από τη ΔΕΗ. Το διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε σήμερα να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε επενδυτές και δημοσιεύτηκε το κείμενο της πρόσκλησης για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή θα είναι η Goldman Sachs Internastion και η Eurobank (οικονομικοί σύμβουλοι), η Grand Thorton ως σύμβουλος διαχωρισμού του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, η Μilbank ως διεθνής νομικός σύμβουλος και το γραφείο Καρατζά ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα.
Στην πρόσκληση που δημοσιεύτηκε τονίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη του δικτύου ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και όλων των ελληνικών νησιών με μήκος 240.000 χλμ που εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες και εποπτεύεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις με πρώτη τη φάση της προεπιλογής και ακολούθως την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας σημειώνεται ότι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για λόγους προστασίας τους δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας κατόπιν διαβούλευσης με το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα κατά το στάδιο της υποβολής προσφορών να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά την μετοχική σύνθεση των εταιρειών και τη δομή της κοινοπραξίας μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου στην περίπτωση των εταιρειών ή του κάθε μέλους κάθε κοινοπραξίας ξεχωριστά.
Για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, εφόσον πρόκειται για εταιρεία θα πρέπει να έχει κατά την τελευταία τριετία κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. Αν πρόκειται για επενδυτικό κεφάλαιο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ή ενεργητικό τουλάχιστον 3,75 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει προσωπική περιουσία τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2021. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link εκτίμησε ότι η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Δείτε την πρόσκληση (στα αγγλικά):
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕΤο μεγάλο πρότζεκτ που προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ
Στο πενταετές πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, που τέθηκε χθες σε διαβούλευση περιλαμβάνει σειρά επενδύσεων, με σημαντικότερη αυτήν της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έργο που έχει προταθεί για δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) σε διάστημα 6 ετών, δηλαδή ως το 2026.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν:
Για τους καταναλωτές:
- Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους, μέσω home device ή web application και μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.
- Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (Net metering κλπ) είτε μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).
Για τους προμηθευτές:
- Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας.
- Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή
Για τον ΔΕΔΔΗΕ:
- Βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου
- Μείωση κόστους λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης
- κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.
- Ευκολότερος εντοπισμός σφαλμάτων δικτύου/ ρευματοκλοπών
- Πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα ενέργειας.
Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος SAP με την ονομασία «Ηρακλής» για το οποίο η σύμβαση υπεγράφη πρόσφατα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022. Με το νέο σύστημα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στο εξής με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα αιτήματα των πελατών του (καταναλωτές και πάροχοι) μέσα από την ψηφιοποίηση των εγγράφων. Το έργο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης (portal πελατών) εξυπηρέτησης για όλα τα αιτήματα των χρηστών του δικτύου, χωρίς να απαιτείται καμία μετάβαση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.