ΓΔ: 1391.84 -0.41% Τζίρος: 25.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:09:30 DATA
Sunlight

Μεγάλη επένδυση από Sunlight στην έρευνα για μπαταρίες λιθίου

Η επένδυση ύψους 105,26 εκτ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κατά 47% από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θα ενισχύσει την προσπάθεια της Sunlight για να προχωρήσει στην παραγωγή καινοτόμων μπαταριών λιθίου.

Νέο ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα δημιουργεί η Sunlight, με μια επένδυση ύψους 105,26 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει και το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη και αποτελεί τον προπομπό των επόμενων κινήσεων της εταιρείας για την παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Από την επένδυση, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 47% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου θα δημιουργηθούν 200 άμεσες θέσεις εργασίας επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Θα μπορεί επίσης «να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον» όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας.

Το νέο ερευνητικό κέντρο θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας». Θα εστιάζει σε καινοτόμες τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, ενώ θα δημιουργηθεί μια πιλοτική γραμμή παραγωγής που θα δοκιμάζονται τα νέα προϊόντα πριν μπουν στην μαζική παραγωγή από το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει η εταιρεία στην Κοζάνη.

Στόχος της επένδυσης είναι η δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την Sunlight να θέλει επίσης να προχωρήσει και σε συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και να επενδύσει σε startups στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Με τη χρηματοδότηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ πρόκειται να καλυφθεί σημαντικό τμήμα του κόστους της επένδυσης, με την Sunlight να καλύπτει με ίδια κεφάλαια τα υπόλοιπα 55,26 εκατ. ευρώ του κόστους του έργου.

Ο κ. Μπίσαλας τόνισε πως «η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ» και θέλει να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την θέση της και σημειώνει πως το νέο ερευνητικό κέντρο αναμένεται να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία όσο αναφορά την μελλοντική παραγωγή μπαταριών λιθίου

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που πραγματοποίησε η Sunlight, η συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας στην ευρωπαϊκή αλυσίδα της κατασκευής μπαταριών, αναδεικνύει τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στην επόμενη μέρα μιας πιο «πράσινης» Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι η Sunlight αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε συνεργασία εταιρειών που διαμορφώνουν κοινή πρόταση με τη μορφή IPCEI. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) στο επίκεντρο της ΕΕ και κεφαλαιοποιώντας 12 χρόνια συνεχούς έρευνας, η Sunlight εστιάζει στην τεχνολογία λιθίου, αναζητώντας ευκαιρίες για να ηγηθεί στο μέλλον της ενέργειας μέσω καινοτόμων λύσεων μπαταρίας.  

Όσο για το έργο EuBatIn υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μπαταρίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μπαταρίας: από την ανάπτυξη και παραγωγή κυψελών και μπαταριών έως την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους.

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του EuBatIn συμμετέχουν 46 εταιρείες του τομέα μπαταριών από 12 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Brite Solar: Η ελληνική εταιρεία γυαλιού που στοχεύει να γίνει μονόκερος

Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη νεοφυής επιχείρηση που εντάσσεται στο κλαμπ των 120 πιο υποσχόμενων ευρωπαϊκών scale-ups και οδεύει να αυξήσει την αξία της πάνω από 1 δισ. δολ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πατάει γκάζι» η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες με νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Το νέο deal φτάνει τα 700 εκατ. και ενισχύει αποφασιστικά το διεθνές «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρείας. Με ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει νέες μεγάλες επενδύσεις το 2024 - 2026.