Μεγάλα οφέλη από τη συμπίεση του κόστους δανεισμού έχει ο όμιλος Τιτάν, που σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω την ευνοϊκή συγκυρία, προχωρώντας και σε νέα έκδοση ομολογιακού δανείου.
Η μεταφορά της απώτερης έδρας του ομίλου από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, στόχος της οποίας ήταν να ξεφύγει ο όμιλος Τιτάν από τους εύλογους προβληματισμούς των αγορών για τον ελληνικό κίνδυνο, έχει ήδη συμβάλει στη μείωση του μεσοσταθμικού κόστους δανεισμού στο επίπεδο του 2,5%.
Οι επόμενες εξελίξεις, όπως τουλάχιστον φάνηκε και από την πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου στο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού, ίσως και κάτω και από το 2%, μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, μετά την αποπληρωμή και απόσυρση του ομολογιακού του 2016 με κουπόνι 3,5%, που έληγε κανονικά το 2021.
Η –έστω και μικρή- ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από το β’ εξάμηνο και μετά εκτιμάται ότι θα επιφέρει κάποια βελτίωση στις εργασίες του στην Ελλάδα που είχαν «βαλτώσει» την τελευταία δεκαετία, λόγω του «εμφράγματος» σε ιδιωτικά και δημόσια έργα.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εξωτερικό, οι εργασίες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να συντηρούν και τους τζίρους αλλά και την κερδοφορία του ομίλου. Ενδεχόμενη υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και το housing (οικιστικά ακίνητα), η πορεία του οποίου εξαρτάται κυρίως από τη χρηματοδότηση. Οι τράπεζες πάνε καλά και μέχρι στιγμής οι φόβοι για υποχώρηση των στεγαστικών δανείων δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Επίσης η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου φαίνεται να ευνοεί τον Τιτάνα USA, αλλά απαιτεί αντιστάθμισμα νομίσματος (hedging) για τις εργασίες σε ευρώ στα άλλα μέρη που δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο όμιλος Τιτάν με το ενεργειακό κόστος στην Αίγυπτο μάλλον μειώνονται με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, όπως έχουν διαμορφωθεί, και η πορεία του εργοστασίου της Αιγύπτου είναι σταθερή και στο γ’ τρίμηνο 2019, σύμφωνα με πληροφορίες. Ερωτηματικό είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και πώς η κρίση στην τουρκική οικονομία θα επηρεάσει τις δραστηριότητες εκεί.
Στο 1ο εξάμηνο του 2019, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ σημείωσε αύξηση των πωλήσεων σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, με εξαίρεση την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 785,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,2% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2018, κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της αγοράς των ΗΠΑ, στην αύξηση της ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ήπια ανάκαμψη των πωλήσεων στην Ελλάδα.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σταθερά σε σύγκριση με πέρυσι στα 122,2 εκατ. ευρώ , καθώς οι επίμονες προκλήσεις της αγοράς στην Αίγυπτο και στην Τουρκία αντιστάθμισαν τη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία των υπόλοιπων γεωγραφικών τομέων.
Τα καθαρά κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους έφτασαν τα 13,3 εκατ. Ευρώ έναντι 24,8 εκατ. Ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2018, πτώση η οποία σχετίζεται με την ενδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, που οδήγησε σε έξοδα αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου ύψους 5 εκατ. δολ., καθώς και με τις υψηλότερες αποσβέσεις.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το 2ο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 422,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.