ΓΔ: 1418.28 0.80% Τζίρος: 5.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κρίσιμο έργο 110 εκατ. του ΑΔΜΗΕ σε ομηρία από καλόγριες

Έτοιμο κατά 98% είναι το έργο επέκτασης της αναβάθμισης του ενεργειακού συστήματος της Πελοποννήσου, αλλά οι μοναχές της Μονής Καλαβρύτων έχουν «παγώσει» την τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων.

Στον «πάγο» μπαίνει ακόμη μια φορά ο Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου, το έργο επέκτασης του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Το έργο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου, αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ. Αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή προς όφελος της πράσινης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για 14 μήνες παραμένει «κολλημένο» εξαιτίας πέντε μοναχών που επιμένουν να εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι. Κάνουν λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής» και απαιτούν με τρόπο «πραξικοπηματικό» το έργο να αναβληθεί.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, σύμφωνα με τις πηγές του ΑΔΜΗΕ, είναι γιατί οι μοναχές δεν λειτουργούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη νομοθεσία, όπως κάνουν οι φορείς της Πολιτείας και των πολιτών που διαφωνούν με τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής. Οι διαφωνίες αυτές εκφράζονται με προσφυγές στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όχι αφού το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98% -όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο.

Οι εν λόγω μοναχές αποφάσισαν να κινηθούν εκτός πλαισίου, ποντάροντας στη στρατηγική του αιφνιδιασμού. Στις 25 Νοεμβρίου, τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή και οι μοναχές έδωσαν το «παρών» και αυτή τη φορά, τοποθετώντας τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ανάδοχος να καταθέσει μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες τελικά υποχώρησαν, μάλλον προκειμένου να αποφύγουν το Αυτόφωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόθεση των μοναχών να υποχωρήσουν επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου, διαβεβαιώνοντας τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η «κανονικότητα», όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου, οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Ο ΑΔΜΗΕ έλαβε μόλις τη Δευτέρα 30/11 έλαβε το δικόγραφο της αίτησης, που σταμάτησε ήδη από το Σάββατο, 28/11, το έργο των 110 εκατομμυρίων.

Πολλοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες μοναχές επιλέγουν να δημιουργήσουν κρίση στην ολοκλήρωση του έργου, προσβλέποντας σε κάποια πολιτική παρέμβαση για την ακύρωση της επένδυσης. Αυτό θα συμπαρέσυρε πολλές και σημαντικές επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, προκαλώντας σειρά από προβλήματα:

  1. Η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW.
  2.  Διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου.
  3. Η Πελοπόννησος παραμένει «κορεσμένη» για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.
  4. Για το διάστημα που παραμένει «παγωμένο» το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, είναι ολόκληρης της χώρας. Γιατί μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησης τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ολέθριες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες συνολικά για τη χώρα», καταλήγουν οι πηγές του ΑΔΜΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως τις 12 Ιουλίου ο διαγωνισμός για το 20% της Αριάδνη Interconnection

Τα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα θα μπορούν να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους μέχρι 12 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.
businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Πώς θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Iσραήλ

Ο CEO του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι ο Διαχειριστής ανέλαβε την κατασκευή της διασύνδεσης βασιζόμενος στην ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα δημιουργεί κίνδυνο για οικονομική ζημία του.