Βραχυπρόθεσμα πλήττονται οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά αφαιρείται ένα πρόβλημα που απομάκρυνε επενδυτές και ισχυροποιείται η κεφαλαιακή βάση της Τρ. Πειραιώς, τονίζει η JP Morgan Cazenove.
Βραχυπρόθεσμα επώδυνη για τους ιδιώτες μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι επωφελής για την τράπεζα και τη μετοχή, απομακρύνοντας από τον ορίζοντα ένα από τα σημαντικότερα βάρη που έφερε η τράπεζα από το παρελθόν.
Αυτή είναι η κεντρική θέση ανάλυσης από την JP Morgan Cazenove, σχετικά με το θέμα της αυτόματης μετατροπής των υπό όρους μετατρέψιμων ομολόγων, τα οποία κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων που θα λάβει τις επόμενες ημέρες ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ο οίκος τονίζει ότι είναι πιθανό να μην επιτραπεί στην Πειραιώς να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των CoCos, στο πλαίσιο της πολιτικής απαγόρευσης διανομών σε πιστωτές και μετόχους από τις τράπεζες, όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έκαναν αντίστοιχες πληρωμές κουπονιών όχι σε μετρητά αλλά σε μετοχές.
«Αν και η ορατότητα για την απόφασή του SSM παραμένει χαμηλή, η αυτόματη μετατροπή σε μετοχές είναι ένας απτός κίνδυνος για τους μετόχους της Τράπεζας όσο πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο», σημειώνεται στην ανάλυση.
Όπως εξηγείται, η μετατροπή θα αυξήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Πειραιώς στο 61% από 26% σήμερα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εις βάρος των μετοχών μειοψηφίας αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, αφού η τιμή της μετατροπής θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή ενώ η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 0,66 ευρώ.
Παρόλα αυτά, όμως, δημιουργείται μία ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα του παρελθόντος για την τράπεζα και δυνητικά να βελτιωθεί η επενδυτική αξιολόγηση μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν τη μετατροπή ακολουθήσουν και άλλα μέτρα όπως μία αύξηση κεφαλαίου για να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην έκθεση ότι τα CoCos δεν είναι ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια κινήσεων της διοίκησης, για αυτό και ήδη ο οίκος ανέμενε ότι θα υπήρχε κάποια αναδιάρθρωση, για παράδειγμα μέσω της έκδοσης τίτλων tier 2.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρότι η μετατροπή σε μετοχές είναι η πιο δραστική από όλες τις πιθανές λύσεις, με αυτήν θα απομακρυνόταν ένα από τα κύρια αρνητικά σημεία στην επενδυτική αξιολόγηση της Πειραιώς και θα γινόταν η μετοχή προσιτή σε μεγαλύτερο αριθμό μακροπρόθεσμων επενδυτών, για τους οποίους λειτουργούσε αποτρεπτικά η ύπαρξη των CoCos στην κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.
Επιπλέον, η Πειραιώς θα εξοικονομήσει 40 μονάδες βάσης από τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της, αφού θα αποφύγει πληρωμές κουπονιών συνολικού ύψους 495 εκατ ευρώ μέχρι το 2022. Με πρόχειρους υπολογισμούς του οίκου, αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται ένα κεφάλαιο πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου σε 10% του σημερινού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σχετικά με την πρόταση ομάδας μετοχών για μία αύξηση κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ ευρώ, η οποία θα προηγείτο της μετατροπής των CoCos σε μετοχές και θα συνδυαζόταν με μία πολύ γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, ο οίκος σημειώνει ότι ο κύριος λόγος που αυτή απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διοίκηση της Πειραιώς ήταν πως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί μία αύξηση κεφαλαίου πριν την πληρωμή κουπονιού στις 2 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον η νομοθεσία που απαγορεύει στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εκτός από περιπτώσεις όπου υπάρχει κεφαλαιακό έλλειμμα δεν θα επέτρεπε στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, κάτι που θα είχε αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή του από 26% σε 9%.