Την πράσινη ανάπτυξη έθεσε στο προσκήνιο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σημειώνοντας πως αποτελεί και προτεραιότητα στην ατζέντα των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι διαχειρίσιμα τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν από την πανδημία.
Στο 3o Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Χρηματοδοτώντας την Ισχυρή και Βιώσιμη Ανάπτυξη», μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους Διευθύνοντες Σύμβουλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημείωσε πως «για να είναι πλέον ανταγωνιστική μία χώρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη ταυτίζεται στο εξής απόλυτα, με αυτό που σήμερα αποκαλούμε πράσινη ανάπτυξη».
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη χρηματοδότηση του νέου μοντέλου βιωσιμότητας αναφέροντας πως «στην Εθνική είναι επιλογή και προτεραιότητά μας. Χρηματοδοτούμε ήδη πάρα πολλά επενδυτικά project σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως μέχρι και την στιγμή που δημιουργήθηκε η κρίση λόγω της πανδημίας, οι τράπεζες είχαν δει να μειώνονται σημαντικά τα «κόκκινα δάνεια», και σημείωσε πως τα χρέη που θα δημιουργηθούν από την πανδημία θα μπορούν να τα διαχειριστούν οι τράπεζες. Επεσήμανε πως θα υπάρξουν λύσεις για όσους έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και θα τους δοθεί κι άλλος χρόνος από τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να επανέλθουν ομαλά στην κανονική αποπληρωμή των δανείων τους. Πρόσθεσε επίσης πως οι τράπεζες βρίσκονται σε επαφές με τις εποπτικές αρχές για το θέμα της αντιμετώπισης των δανείων που βρίσκονται σε μορατόριουμ πληρωμών και αναμένεται η απόφαση μέχρι το τέλος του 2020.
Οσο αναφορά το νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημείωσε πως χρειαζόταν αλλαγές το θεσμικό πλαίσιο αναφέροντας πως «ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση».