ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

MIG: Πορεία... στο σκοτάδι για τους μετόχους, «βουτιά» έως 30% σήμερα

Με την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η MIG έχει ανακοινώσει ελάχιστα στοιχεία για τη σχεδιαζόμενη πώληση της Vivartia. Τίθεται ζήτημα υπαγωγής σε επιτήρηση για την προστασία των επενδυτών.

Ζήτημα προστασίας του επενδυτικού κοινού ακόμη και με την υπαγωγή της μετοχής της MIG σε κατηγορία επιτήρησης τίθεται πλέον λόγω των αδιαφανών χειρισμών από τη διοίκηση του ομίλου στην πώληση της σημαντικότερης θυγατρικής, της εταιρείας τροφίμων και εστίασης Vivartia. Χειρισμούς, στους οποίους δείχνει ανεξήγητη ανοχή η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι ανησυχίες για τη μετοχή του ομίλου, που άλλοτε (αυτο)προβαλλόταν ως ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος της Ν.Α. Ευρώπης, έχουν προκαλέσει «βουτιά» στη σημερινή συνεδρίαση, με τις απώλειες ενδοσυνεδριακά να πλησιάζουν και το -30%. Η MIG έχει μετατραπεί σε «σκιά» του παλιού εαυτού της, καθώς η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κάτω από την «ομπρέλα» του ομίλου βρίσκονται πολύ σημαντικές εταιρείες της χώρας (Vivartia, Attica Συμμετοχών).

Το μείζον ζήτημα που απασχολεί πλέον τη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι από τον περασμένη Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, έχουν ανακοινωθεί επίσημα εξελίξεις που θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στο «άδειασμα» της μεγαλύτερης εταιρείας που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η MIG, χωρίς να έχει παρουσιάσει η διοίκηση του ομίλου στοιχειώδη πληροφόρηση και αιτιολόγηση για τις πρωτοβουλίες της.

Οι μέτοχοι και, ευρύτερα, το επενδυτικό βρίσκονται στο σκοτάδι, με την ανεξήγητη ανοχή αυτών των αδιαφανών πρακτικών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, αν και συνεχώς ζητεί εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τις εισηγμένες ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα, αυτή την φορά περιορίζεται σε ρόλο παθητικού παρατηρητή.

Από πολλούς παρατηρητές των χρηματιστηριακών εξελίξεων επισημαίνεται, μάλιστα, με έμφαση ότι η πρωτοφανής αβεβαιότητα που καλύπτει τις εξελίξεις σχετικά με την MIG, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μια υπερχρεωμένη εταιρεία που έχει λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων, θα δικαιολογούσε ακόμη και την υπαγωγή της μετοχής σε καθεστώς επιτήρησης, για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι η MIG, με μια... υπερβολικά λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς της Vivartia από το fund CVC, με το οποίο θα προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ως τις 6 Νοεμβρίου. Για την ανακοίνωση αυτή η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, ούτε και ζητήθηκαν από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, ώστε να απαντηθούν βασικά ερωτήματα: Για παράδειγμα,

  • Τι άλλαξε ξαφνικά και αναιρέθηκαν οι πρόσφατες, κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του CEO της MIG και αντιπρόεδρος της Vivartia, Αθανάσιος Παπανικολάου, ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της Vivartia, για τις οποίες έχει γράψει το Business Daily τη Δευτέρα; Υπάρχει κάποια επιχειρηματική στρατηγική πίσω από αυτή την κίνηση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αναιρεί ακόμη και το λόγο ύπαρξης της MIG ως εταιρείας συμμετοχών, ή απλώς πρόκειται  για μια βεβιασμένη κίνηση πώλησης της κορυφαίας θυγατρικής υπό την πίεση των πιστωτών;
  • Πώς διασφαλίζεται μέσα από τις διαδικασίες που έχει επιλέξει η εισηγμένη ότι το τίμημα θα είναι το υψηλότερο δυνατό, τη στιγμή που δεν άνοιξε κάποια διαδικασία υποβολής προσφορών σε ένα σύμβουλο, αλλά υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαδίδονται στην αγορά, είναι πολύ μικρότερη από τη λογιστική αξία της Vivartia; Ειδικότερα, το προσφερόμενο τίμημα φέρεται να μην ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 175 εκατ. ευρώ) όταν η λογιστική αξία της εταιρείας σύμφωνα με τον ισολογισμό της MIG φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Αν πωληθεί όντως η Vivartia σε τέτοια τιμή, προφανές είναι ότι η λογιστική ζημιά είναι αρκετή για να εξαϋλώσει την αξία της MIG και οι μέτοχοι να μείνουν... με τον μουτζούρη, εκτός και αν από θαύμα πωληθεί με εξαιρετικά υψηλό τίμημα η Attica Συμμετοχών.
  • Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, βασικός πιστωτής της MIG και κύριος μέτοχος της MIG δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την απώλεια αξίας από τις μετοχές, αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο να προχωρήσει, έστω και με ένα χαμηλό τίμημα 175 εκατ. ευρώ, η πώληση της Vivartia, ώστε η τράπεζα να περιορίσει την έκθεσή της από τα 550 εκατ. ευρώ στα 375 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της MIG που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Πειραιώς αντιστοιχούν περίπου στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου και είναι αμελητέας αξίας, της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η MIG βρίσκεται μπροστά σε γεγονότα και εξελίξεις που θα κρίνουν ακόμη και την ίδια την επιβίωσή της ως εταιρική οντότητα, χωρίς να είναι δυνατό με βάση την πληροφόρηση που έχει σήμερα η αγορά να μπορεί να εξαχθεί οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα από τους επενδυτές για τις προοπτικές του ομίλου. Η υπαγωγή της μετοχής σε επιτήρηση θα ήταν ένα στοιχειώδες μέτρο προστασίας του επενδυτικού κοινού σε αυτές τις συνθήκες, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει να ολιγωρεί, όπως είναι πλέον η γενικευμένη εντύπωση που επικρατεί στους παράγοντες της αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG, μια ιστορία καταστροφής: Πώς τα 7,3 δισ. έγιναν 35 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία που άντλησε 5,19 δισ. ευρώ το 2007 για να γίνει «ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» εξανέμισε τεράστια κεφάλαια και χάνει τις συμμετοχές της για να πληρωθούν χρέη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Άνοιξε ο δρόμος για μέρισμα 50% και επαναγορά μετοχών

Δεν χρειάζονται άλλες εγκρίσεις από την ΕΚΤ για τη μερισματική πολιτική, καθώς το DTC θα πέσει στο μηδέν το 2034. Στο 35% ο συντελεστής διανομής για το 2024 και στο 50% από το 2025. Θα γίνει και επαναγορά μετοχών,