Με το βλέμμα στραμμένο στις 17 Σεπτεμβρίου οπότε θα εξεταστεί το δικαστικό αίτημα για το νέο σχέδιο εξυγίανσης, αλλά χωρίς την προστασία από τους πιστωτές, θα γίνει αύριο η Τακτική Γενική Συνέλευση της Βαράγκης, όπου μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση είναι η η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας.
Η ιστορική βιομηχανία επίπλων με πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, παρά το ότι έχει μπει σε πλήρη λειτουργία, έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ο Μάριος Κυριακού της KPMG και οι πωλήσεις της στο εξωτερικό είναι διαρκώς αυξανόμενες βρίσκεται σε δυσχερή θέση μετά τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών για απόρριψη του αιτήματος εξυγίανσης.
Ήδη έχει γίνει κατάθεση νέας αίτησης επικύρωσης συμφωνίας με τον ίδιο στρατηγικό επενδυτή και η εταιρεία με σχετική ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο στα τέλη Ιουνίου αναφέρει ότι «οι όροι της νέας συμφωνίας εξυγίανσης διασφαλίζουν την ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».
Η συμφωνία, η οποία έχει την συναίνεση άνω του 60% των πιστωτών, θα συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς όμως προστασία από τους πιστωτές καθώς νέο αίτημα για προσωρινή προστασία δεν έγινε δεκτό.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει τον μηδενισμό της αξίας των μετοχών της οικογένειας Βαράγκη , αλλά και την ανάληψη της δραστηριότητας της Βαράγκης από νέα εταιρεία συμφερόντων του κ. Μάριου Κυριάκου.
Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει ήδη καταβάλει 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια των μέχρι τώρα βασικών μετόχων Βαράγκη, στο πλαίσιο τόσο της προηγούμενης όσο και της τρέχουσας συμφωνίας εξυγίανσης, διαγράφει όλες τις απαιτήσεις της και προχωρεί στην εκχώρηση και ακινήτων ιδιοκτησίας της για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.
Με βάση το σχέδιο οι πιστώτριες τράπεζες, των οποίων ηγείται η Alpha Bank προχωρούν σε κούρεμα απαιτήσεων κατά 70%, η επιχειρηματική δραστηριότητά, το σύνολο του προσωπικού και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μεταφέρονται σε νέο φορέα, την εταιρεία Varangis Furniture & Interiors, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. Η ίδια αναλαμβάνει μέρος των υποχρεώσεων της Βαράγκης, ενώ στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται το 97% του ενεργητικού που αντιστοιχεί σε 3,233 εκατ. και αφορά μεταξύ άλλων, στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, αλλά και στις συμμετοχές στις θυγατρικές που διαθέτει η εισγμένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.
Στον νέο φορέα μεταβιβάζονται επίσης υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεων, αξίας 3,189 εκατ., οι οποίες αφορούν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους και τη Vericon Professional Services Ltd, εταιρεία συμφερόντων του στρατηγικού επενδυτή της «Βαράγκης» Μάριου Κυριάκου, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,4 εκατ. στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας εξυγίανσης.
Τόσο το τίμημα όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της «Βαράγκης», όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης, και στη συνέχεια η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Αυτονόητα η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση της επικύρωσής της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Η συνέχιση της τρέχουσας δραστηριότητας της «Βαράγκης», η λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεών της και η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου εκτιμάται από το management πως επιτυγχάνεται μέσω της υλοποίησης έργων που έχει ήδη αναλάβει στο Κατάρ.
Η εταιρεία έχει σημαντικές παραγγελίες στις συγκεκριμένες αγορές οι οποίες την κρατούν ζωντανή παρά την δύσκολη συγκυρία, ωστόσο με δεδομένο ότι η Βαράγκης δεν διαθέτει προστασία έναντι των πιστωτών μέχρι το Σεπτέμβρη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν αιτήσεις πτώχευσης, όπου σε αυτή την περίπτωση αν προκύψει δηλαδή πτώχευση στην εκκαθάριση για είσπραξη απαιτήσεων πρώτο λόγο έχει ο νέος στρατηγικός επενδυτής Μάριος Κυριάκου.