Χωρίς να καλύπτει την ταυτότητα του πίσω από εταιρείες ή επενδυτικά σχήματα και χωρίς να κρατά το ποσοστό συμμετοχής του κάτω από το όριο υποχρεωτικής γνωστοποίησης του 5%, ο δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης έγινε χθες και επίσημα ένας από τους μεγάλους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, εκφράζοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην εθνική οικονομία και τη μεγαλύτερη, σε μερίδιο αγοράς, ελληνική τράπεζα.
Περισσότερο από την ίδια την απόκτηση του 5,14% της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες της αγοράς δίνουν βαρύτητα στον τρόπο που έγινε αυτή η επενδυτική κίνηση: ο “Telis”, όπως είναι γνωστός στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους ο Μυστακίδης, κινήθηκε μεθοδικά και με «διακριτικότητα», συγκεντρώνοντας μετοχές από την αγορά, για να κάνει την εμφάνισή του στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας με τον πιο «καθαρό» τρόπο, δηλαδή ως φυσικό πρόσωπο που γνωστοποιεί στο Χρηματιστήριο ότι έχει καταστεί μέτοχος με ποσοστό άνω του 5%. «Δεν επένδυσε απλώς, ήθελε και να γίνει γνωστό ότι επένδυσε», όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς.
Αυτό, όπως εκτιμάται, πιστοποιεί, κατά ένα τρόπο, ότι ο δισεκατομμυριούχος που πριν λίγα χρόνια είχε υπό τον έλεγχό του την παγκόσμια αγορά χαλκού, ο «βασιλιάς του χαλκού», όπως τον χαρακτήριζαν, δεν έχει απλώς την πρόθεση να κάνει μια κερδοσκοπική κίνηση, αγοράζοντας τώρα που η αποτίμηση της τράπεζας είναι χαμηλή, για να πουλήσει λίγο αργότερα σε υψηλότερη τιμή, αλλά προτίθεται να διατηρήσει την επένδυση αυτή σε μακροχρόνιο ορίζοντα και, ενδεχομένως, να την αυξήσει.
Άλλωστε, για την περιουσιακή στάθμη του Μυστακίδη, η επένδυση αυτή είναι μάλλον μικρή. Με τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση της Τρ. Πειραιώς, το ποσοστό που απέκτησε έχει αξία περίπου 31 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερη από την πολυτελή εξοχική κατοικία του στη Χαλκιδική, ή το διαμέρισμα αξίας 80 εκατ. ευρώ που είχε αγοράσει πριν αρκετά χρόνια στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το «μετρητή» περιουσίας δισεκατομμυριούχων του Forbes, ο Μυστακίδης είχε περιουσία αξίας 1,1 δισ. δολ. με στοιχεία Απριλίου 2020, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα 2,1 δισ. δολ. που είχε ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς έχει πέσει σημαντικά η κεφαλαιοποίηση της Glencore, της οποίας παραμένει μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής άνω του 3%, παρότι από τα τέλη του 2018 έχει αποσυρθεί από τα διοικητικά του καθήκοντα και ιδιωτεύει.
Βέβαιο είναι ότι η δημοσιοποίηση της συμμετοχής του Μυστακίδη στη μετοχική σύνθεση της Πειραιώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην αγορά: ένας επενδυτής μεγάλου διαμετρήματος, ανάμεσα στους χίλιους πλουσιότερους παγκοσμίως, βάσει της λίστας του “Forbes”, δείχνει πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει αυτή την κρίση και θα ανακάμψει, ότι το τραπεζικό σύστημα θα «μείνει όρθιο» και ότι, ειδικότερα, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα καταφέρει να εφαρμόσει με επιτυχία το φιλόδοξο σχέδιό της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους.
Αυτή η «ψήφος εμπιστοσύνης» έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, επειδή ο 58χρονος Μυστακίδης είχε ήδη μια κακή εμπειρία από επενδύσεις σε ελληνική τράπεζα και όλα δείχνουν ότι στάθμισε τις επενδυτικές του αποφάσεις πολύ προσεκτικά. Το 2013, όταν συμμετείχε ακόμη στη διοικητική ομάδα της Glencore, σε μια εποχή που εκδήλωνε ενδιαφέρον και για την κρατική βιομηχανία νικελίου, ΛΑΡΚΟ, ο δισεκατομμυριούχος είχε εκδηλώσει την εμπιστοσύνη του στα σχέδια της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Εκείνη η επένδυση αποδείχθηκε ότι έγινε σε κακή στιγμή και ο Μυστακίδης, όπως και όλοι όσοι είχαν στηρίξει τότε με τα κεφάλαιά τους τις ελληνικές τράπεζες, είχε μεγάλες απώλειες.
Μετά την αποχώρησή του από την Glencore, στα τέλη του 2018, πολλοί περίμεναν ότι ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος, τρίτος πλουσιότερος Έλληνας στη λίστα “Forbes” για το 2019, μετά τους Σπ. Λάτση και Φ. Νιάρχο, θα έκανε κάποιες σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στη χώρα της καταγωγής του και, ειδικότερα, αρκετοί πιθανολογούσαν ότι θα στρεφόταν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο real estate, ή στον τουρισμό. Εκείνος, όμως, επέλεξε όμως ένα «δύσκολο» τομέα, που έχει μπει σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, λόγω της κρίσης του κορονοϊού: τον τραπεζικό.
Και ίσως αυτό δείχνει αρκετά «καθαρά» πώς βλέπει την Ελλάδα ένας επενδυτής που… έχει φάει με το κουτάλι την παγκόσμια αγορά: οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες δεν βρίσκονται εκεί που είναι προφανές ότι υπάρχουν καλές προοπτικές, αλλά εκεί όπου επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές και είναι λίγοι οι επενδυτές που παίρνουν το ρίσκο μιας μεγάλης τοποθέτησης...