Αν σας ρωτούσαν ποια εταιρεία ή όμιλος είναι... cash cow («αγελάδα ρευστότητας») σε ποια θα πήγαινε πρώτα ο νους σας; Σαφέστατα, οι αναλυτές θα υποδείκνυαν τον όμιλο Πλαίσιο, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης καταφέρνει να διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα δεκάδων εκατομμυρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση της περιόδου 2015-2016 χωρίς απώλειες.
Ενδεικτικά, το Πλαίσιο έκλεισε το 2018 με ρευστότητα της τάξης του 40,8 εκατ. ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο 2019 τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 29,1 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι, εάν δεν υπάρξουν τρομερές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στην εγχώρια ζήτηση, τα ρευστά διαθέσιμα θα ξεπεράσουν το 2019 τα 50 εκατ. Ευρώ. Το ενεργητικό του ομίλου είχε εκτοξευτεί στα 193 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου.
Ο δείκτης ρευστότητας (ταμειακά διαθέσιμα/ενεργητικό) διαμορφώθηκε το 2018 στο 26,5% που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μέσα στο Χ.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θερινό εξάμηνο είναι ουσιαστικά «νεκρό» από πλευράς πωλήσεων ειδών γραφείου, ενώ αντίθετα η ζήτηση εκτοξεύεται κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Ανακατατάξεις στις πωλήσεις των προϊόντων του κατέγραψε το 2019 το Πλαίσιο, με αξιοσημείωτη μείωση συμμετοχής του κλάδου των Η/Υ στο 44,8% επί των συνολικών πωλήσεων και αύξηση των Ειδών Γραφείου το 34,7% και των ειδών τηλεφωνίας στο 20%. Τα Είδη Γραφείου έχουν μάλιστα το υψηλότερο περιθώριο κέρδους ενώ τα είδη τηλεφωνίας έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους αλλά ενισχύουν την ρευστότητα.
Το α’ εξάμηνο 2019 χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος προσαρμογής του ομίλου στα ΔΠΧΑ 16, τα οποία ουσιαστικά επηρέασαν τα EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων στο ίδιο χρονικό διάστημα πάλι επηρεασμένα από τα ΔΠΧΑ 16 διαμορφώθηκαν στα 0,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από το 2020, με τον πήχη σε χαμηλά επίπεδα και τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους (φόρους , φόρους επί μερισμάτων) ο όμιλος θα παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα μεγέθυνσης των αποτελεσμάτων.