Η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία το 2019, ενισχύει τις δραστηριότητες της Watera και εφαρμόζει το μακροπρόθεσμο σχέδιό της παρά την πανδημία.
Με όπλο την επιστροφή στην κερδοφορία το 2019, το ανεκμετάλλευτο ακίνητο της ΒΙΠΕ Βόλου, την τεχνογνωσία στις τεχνολογικές λύσεις νερού, η Unibios Συμμετοχών, προχωρά στην ενίσχυση της Watera και εφαρμόζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της παρά την κρίση που επέφερε η πανδημία.
Η ελληνική εισηγμένη προέβη σε αναδιάρθρωση, διακόπτοντας τις ζημιογόνες δραστηριότητες και ενισχύοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της παραγωγικής λειτουργίας του κλάδου της επεξεργασίας νερού που έχει και την μεγαλύτερη συμμετοχή σε τζίρο και κερδοφορία.
Το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης της εταιρεία βασίζεται σε δύο άξονες: τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και λύσεις, αλλά και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ομίλου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Όσον αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου, η διοίκηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Αντώνη Σβορώνο, επεξεργάζεται τη δυνατότητα συνεργασίας για το υπόλοιπο των εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται και ανέρχονται σε 10.700 τ.μ στεγασμένου χώρου και την δυνατότητα ανέγερσης 23.000 τμ, καθώς το οικόπεδο είναι 64 στρέμματα. Παράλληλα προγραμματίζει επένδυση 600 χιλ. ευρώ που έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο. Σημειώνεται πως η πώληση δεν είναι η πιο συμφέρουσα λύση καθώς με το να το πουλήσουν δεν θα έχουν το πραγματικό όφελος του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης της εταιρείας αναλύθηκαν τα οικονομικά της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία το 2019 οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4% στα 8,33 εκατ. ευρώ, (το 1,69 εκατ. προήλθε από τον κλάδο επεξεργασίας νερού στο εξωτερικό), ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 100,4 χιλιάδες ευρώ.
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις του κορονοϊού στον τρόπο λειτουργίας της Unibios, η διοίκηση τόνισε πως δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος συνεχίζει να εκτελείται ανεξάρτητα από την πανδημία διότι είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία ακύρωση από μεγάλες παραγγελίες. Ωστόσο, αυτό που επηρεάστηκε ήταν οι συμφωνίες που βρίσκονταν υπό συζήτηση όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις με εταιρείες από το χώρο του πετρελαίου, οι οποίες πάγωσαν.
Στην Unibios, οι προσπάθειες εστιάστηκαν στο να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε δυνατότητα για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, έλαβαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για την προστασία των στελεχών, των συνεργατών καθώς και των εργαζομένων και έκαναν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσουν το μισθοδοτικό και χρηματοδοτικό κόστος.
Η διοίκηση της Unibios θεωρεί ότι η ανάπτυξη και η επέκταση δραστηριοτήτων διάθεσης περιβαλλοντικών τεχνολογιών και λύσεων, όπως και οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση νέων λύσεων και διαμορφώνουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Στόχος είναι η επέκταση των λύσεων που ήδη παρέχουν, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες με έμφαση στην ανακύκλωση νερού. Προτεραιότητα αποτελεί και η διεύρυνση της παρουσίας σε νέες γεωγραφικές περιοχές υψηλού επιπέδου τιμών αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και συστημάτων που προωθεί η Unibios στην αγορά. Επίσης η εταιρεία στην Ελλάδα εξετάζει επενδύσεις σε μορφές παραγωγής ήπιας ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα το βιοαέριο.
Όσον αφορά την διατήρηση της κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση διατηρεί την αισιοδοξία της χωρίς να παραγνωρίζει την ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα που έχει φέρει η πανδημία και οι συνέπειες αυτής.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποτελεί την μετεξέλιξη της εταιρείας που το 1963 ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση του αμερικανικού κολοσσού επεξεργασίας νερού Culligan International και από το 1970 έως το 2010, η εταιρεία υλοποίησε πρωτοποριακά έργα. Το 2017, η Κάλλιγκαν Ελλάς μετονομάστηκε σε Watera Ελλάς, μέλος του ελληνικού ομίλου Watera International που ανήκει κατά 100% στην εισηγμένη Unibios Συμμετοχών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολική και την Αφρική, επιδιώκει την είσοδό της στην αγορά της Άπω Ανατολής, διαθέτοντας δύο καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, συνολικής επιφάνειας άνω των 9.000 τ.μ., σε Άνω Λιόσια και Βόλο.