Την σημασία του τραπεζικού συστήματος για την υποστήριξη της οικονομίας και την ταχύτερη έξοδο από την κρίση υπογράμμισαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Οι τράπεζες, σημείωσαν, προχώρησαn σε σημαντικές χορηγήσεις νέων δανείων για τη στήριξη των πελατών τους έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, ενώ σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας την εφετινή χρονιά εκτίμησαν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη λόγω των σημαντικών μέτρων τόνωσης που έχουν ληφθεί.
Σε ότι αφορά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της νέας κρίσης σημείωσαν ότι είναι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις ωστόσο υπογράμμισαν ότι τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Τέλος σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι τράπεζες σημείωσαν ότι αυτές θα μετατεθούν για κάποιους μήνες ωστόσο είναι εφικτό πολλές συναλλαγές να πραγματοποιηθούν εντός του έτους.
Π. Μυλωνάς: Η κρίση οδηγεί σε νέο λειτουργικό μοντέλο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου τόνισε ότι η κρίση της πανδημίας εισέρχεται στη δεύτερη φάση της με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η φάση αυτή θα είναι ακόμα πιο σύνθετη από την πρώτη, καθώς η αγορά θα δοκιμάσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Σε αυτό το περιβάλλον, τόνισε, οι οικονομικοί παράγοντες καλούνται να επωμιστούν σημαντικούς κινδύνους, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη των πελατών τους.
Στην ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ σημείωσε ότι εξαιτίας της νέας κρίσης έχουν επηρεαστεί αρνητικά δάνεια συνολικού ύψους 12,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 18,6% ή 2,34 δισ. ευρώ έχουν επηρεαστεί σημαντικά, το 56,4% μέτρια και το 25% ηπιότερα. Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είναι οι υπηρεσίες διαμονής (56,4%), αερομεταφορές (18%), μέσα ενημέρωσης (6%) και λιανεμπόριο τροφίμων (5%). Σημειώνεται ότι η Εθνική προχώρησε στο σχηματισμό προβλέψεων ύψους 416 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Για τις τιτλοποιήσεις ανέφερε ότι η κρίση οδηγεί στην μετάθεση των συναλλαγών που σχεδίαζε η τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ώστε να έχει αποκατασταθεί η ορατότητα στις αγορές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί κοντά στο 7,5% διευκρινίζοντας ωστόσο η τελική εικόνα ίσως είναι καλύτερη ανάλογα με την πορεία βασικών τομέων της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός.
Β. Ψάλτης: Επιτάχυνση του project Galaxy
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, κατά την ενημέρωση των επενδυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα απτές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο δανείων εξαιτίας της πανδημίας, γεγονός που το απέδωσε στα έκτακτα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί με την αναστολή καταβολής δόσεων. Ωστόσο σημείωσε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας και ενεργώντας προληπτικά η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια.
Σε ότι αφορά την στήριξη των πελατών της τράπεζας ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχει χορηγήσει περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ, ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία.
Σε ότι αφορά τη μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy μέσω της οποίας η τράπεζα θα επιτύχει την εμπροσθοβαρή δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά την αναταραχή που προκάλεσε η κρίση η τράπεζα συνέχισε να εργάζεται εντατικά στο project ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές προεργασίες που απαιτούνται. Έτσι η τράπεζα προχωρά άμεσα στην επανέναρξη του Galaxy με παρουσιάσεις σε επενδυτές και με στόχο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τέλος σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας την εφετινή χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank εκτίμησε ότι, παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν, τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, θα περιορίσουν την ύφεση κατά το τρέχον έτος και παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Φ. Καραβίας: Μόνο ένας στους πέντε πελάτες ζήτησε αναστολή
Η στήριξη των πελατών ήταν το πρώτο μέλημα της Eurobank όταν ξέσπασε η πανδημία και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.
Η Eurobank, όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, θα αυξήσει σημαντικά τις χορηγήσεις δανείων φέτος. Οι νέες χορηγήσεις, όπως εκτιμά, θα είναι αυξημένες περίπου κατά 2 δισ. ευρώ.
Πάντως, αυτό που εξέπληξε τα στελέχη της Eurobank ήταν το γεγονός ότι μόνο ένας στους πέντε πελάτες της τράπεζας ζήτησαν την αναστολή πληρωμής των δόσεων κεφαλαίου, μέτρο που ενεργοποιήθηκε για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη διάρκεια της πανδημίας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραβίας ερμήνευσε αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η αναστολή δόθηκε σε πελάτες με ενήμερα δάνεια και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καταφέρει με μεγάλες προσπάθειες να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους τα δέκα προηγούμενα χρόνια κρίσης. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί οι περισσότεροι προτίμησαν να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανείων τους και στη διάρκεια της νέας κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Καραβίας είναι ενθαρρυντική. Το πρώτο τρίμηνο και χωρίς να γίνουν κάποιες κινήσεις από την πλευρά της τράπεζας, η αύξηση των προβληματικών δανείων ήταν μηδενική.
Μόνο στη διάρκεια του δεύτερου 15θημέρου του Μαρτίου υπήρξε μια αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τρία μεγάλα δάνεια επιχειρήσεων που θα φύγουν από τον ισολογισμό της τράπεζας μέσω της τιτλοποίησης Cairo.
Για το δεύτερο τρίμηνο, ο κ. Καραβίας ήταν επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι η καμπύλη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει «σχετικά επίπεδη» (flatish), προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται αύξηση των προβλέψεων λόγω της κρίσης.
Όσον αφορά τη μεγάλη τιτλοποίηση Cairo, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η συναλλαγή έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και επιτρέπει στην Eurobank να μειώσει τον pro forma δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων με στοιχεία α' τριμήνου στο 15,6%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.