Σε εκταμιεύσεις νέων δανείων – ρεκόρ, ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ, θα προχωρήσουν την εφετινή χρονιά οι τράπεζες, ποσό που είναι το μεγαλύτερο, και με διαφορά, που έχει διοχετευθεί στην οικονομία την τελευταία δεκαετία. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τις τράπεζες.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.30, θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εμπορικών τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλειος Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank) κ.α.
Η ισχυρή πιστωτική επέκταση θα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής αντίδρασης για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και έρχεται μετά από πολλά χρόνια πιστωτικής καχεξίας, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010, της πολυετούς ύφεσης και αβεβαιότητας που ακολούθησε, καθώς και της χαμηλής πτήσης της οικονομίας την περίοδο 2016 – 2018.
Στην ενίσχυση της ρευστότητας θα συμβάλουν καθοριστικά τα προγράμματα δανείων με κρατική εγγύηση, ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και η μεγάλη αύξηση των γραμμών χρηματοδότησης των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,86 δισ.. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 462 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,6% από 1,4%.
Επιχειρήσεις με υγιή οικονομική θέση και καλό πιστωτικό προφίλ έσπευσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, μεταξύ άλλων αντλώντας και ρευστότητα από τα πλαφόν δανεισμού τους από τις τράπεζες. Επιπλέον οι τράπεζες διεύρυναν τα πλαφόν δανεισμού στις υγιείς επιχειρήσεις προκειμένου να τις θωρακίσουν από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, προχωρούν στη δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας προκειμένου να ενδυναμώσουν τις αντοχές τους έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Με την αύξηση της ρευστότητας κύριος στόχος των εταιριών είναι να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση και στην περίπτωση που η επιστροφή στην κανονικότητα, ή έστω η μερική επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο εκτιμάται τώρα.
Εκτός των δανείων που παρέχει το τραπεζικό σύστημα, η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται έμμεσα και άμεσα από την πολιτεία με σειρά έκτακτων προγραμμάτων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Επιχειρηματική Χρηματοδότηση - ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικής χρηματοδότησης που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το οποίο παρέχει κεφάλαια κίνησης με προνομιακούς όρους για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 15.000.
Το πρόγραμμα παρέχει 100% άτοκη χρηματοδότηση για τα πρώτα δύο χρόνια με προνομιακό σταθερό επιτόκιο, το οποίο επιδοτείται κατά 100% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.
Μετά την πάροδο της διετίας, το πρόγραμμα προβλέπει κατά 40% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη, λόγω της άτοκης συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε ποσοστό 40% για κάθε χρηματοδότηση.
Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500.000 ευρώ. Το πρόγραμμα «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΠΑνΕΚ και ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.