ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η κρίση χαμηλώνει τον πήχη για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Πώς επηρεάζονται από τη δύσκολη συγκυρία οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, του ΔΕΔΔΗΕ και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αεριού στην Καβάλα. Ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.

Το 2020 αναμένονταν να είναι η χρονιά ορόσημο, όπου η χώρα θα άλλαζε σελίδα στην αγορά ενέργειας και η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ. Ένας στόχος που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δείχνει να απομακρύνεται, καθώς οι επενδυτές αναμένεται να ακολουθήσουν μια πιο συγκρατημένη στρατηγική στα επενδυτικά τους σχέδια.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βλέπει να παραμένουν ανοικτά πολλά μέτωπα στον αγώνα για αποκρατικοποιήσεις.

ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών

Πριν η πανδημία του κορονοϊού προκαλέσει τις σοβαρές αναταραχές στην παγκόσμια αγορά, η ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον εννέα διαφορετικών επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει αναταράξεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει την προθεσμία για την έγγραφη αποστολή των νομιμοποιητικών εγγράφων μέχρι τις 24 Απριλίου.

Ειδικά ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει να αντιμετωπίσει και δυο ακόμη αστερίσκους: Η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πιο ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις καθώς δεν έχει διασφαλισμένα ρυθμιζόμενα έσοδα όπως οι εταιρείες που διαθέτουν δίκτυο και υποδομές, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, η μεγάλη πτώση τιμών του LNG στριμώχνει την επιχείρηση, καθώς έχει δεσμευτεί για εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών με ρήτρες take or pay, και δεν μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές του φθηνότερου LNG, γεγονός που δημιουργεί ένα εμπορικό μειονέκτημα στην παρούσα χρονική στιγμή.

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, με τα ρυθμιζόμενα έσοδα να είναι διασφαλισμένα, οι προβλέψεις δείχνουν καλύτερες, αν και ο διαγωνισμός απέχει ακόμα από την φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο και εδώ υπάρχει ανησυχία καθώς η ιταλική Italgas και η κινεζική China Resources που συμμετέχουν στην διαδικασία, προέρχονται από χώρες που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό.

Τρέχει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με «προίκα» τις επενδύσεις

Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει προς την μερική ιδιωτικοποίηση και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νομική και λογιστική προετοιμασία, με την κυβέρνηση να ελπίζει πως μέχρι τότε θα έχουν περιοριστεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Η εταιρεία χθες προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της διαδικασίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αξιολόγησης (Technical Due Diligence – Vendor side) και την καταγραφή ολοκληρωμένης και αναλυτικής αναφοράς (VDD report).

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης δανειοδότησης της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ στις 14 Φεβρουαρίου, ο επενδυτής θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωνε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ισχυρό όπλο για την επιτυχία του διαγωνισμού αποτελούν οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα έργα αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου διανομής χαμηλής και μεσαίας τάξης κατά 7.000 χλμ που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διανομή και θα μειώσουν παράλληλα και τις ρευματοκλοπές.

Η κυβέρνηση δείχνει πως στοιχηματίζει πολλά στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν την εμφάνιση της πανδημίας είχε χαρακτηρίσει τον ΔΕΔΔΗΕ «αναξιοποίητο θησαυρό» εκφράζοντας την εκτίμηση πως «το τίμημα για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι πολύ υψηλό» και σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον θα είναι ανάλογο με αυτό που εκδηλώθηκε για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Καβάλα

Η πολυσυζητημένη επένδυση για τη μετατροπή του εξαντληθέντος κοιτάσματος αερίου της Νοτίου Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, που βγήκε από τον πάγο και θεωρείται ως ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που θα συμπληρώσει τις υποδομές αερίου που αναπτύσσονται στη Β. Ελλάδα, δηλαδή τους αγωγούς ΤΑP, IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποίησης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, επρόκειτο να βγει σε διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ήδη στις αρχές Μαρτίου δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας και των προϋποθέσεων παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα», για τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, ανοίγοντας τον δρόμο για κινηθούν ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ.

Στο διαγωνισμό, πέραν των ιδιωτών υποψήφιων επενδυτών, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει επί ίσοις όροις ο ΔΕΣΦΑ, αλλά και οι μέτοχοί του. Πριν την κρίση της πανδημίας ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει δημόσια η ιταλική SNAM, μέσω της συμμετοχής της στον ΔΕΣΦΑ, καθώς και το σχήμα των εταιρειών Engie, Energean Oil & Gas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πλέον ακολουθεί η εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της ΡΑΕ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την επιλογή τεχνικού συμβούλου που θα ετοιμάσει την προκήρυξη για την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα νέα σχέδια από το ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2021

Τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου, μαρίνες και σημαντικά ακίνητα, όπως το πρώην Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο και η έκταση στις Γούρνες της Κρήτης μπαίνουν στο πρόγραμμα αξιοποίησης, με στόχο έσοδα 1,79 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση για τις 21 Φεβρουαρίου στις προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε παράταση κατά μια εβδομάδα της διαδικασίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η προθεσμία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει διεθνής διαγωνισμός για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

Ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και το 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας. Μεγάλο ενδιαφέρον απο έλληνες και ξένους επενδυτές.