ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Εκπλήσσει η αύξηση 20% της ζήτησης αερίου στην Ελλάδα

Το «Μένουμε Σπίτι» και ο κρύος καιρός προκάλεσαν σημαντική αύξηση της ζήτησης αερίου και των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, στις οποίες κυριαρχεί ο Όμιλος Μυτιληναίου, μεταδίδει το Bloomberg.

Αύξηση-έκπληξη σημειώνεται στη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κάτι που οδηγεί σε αυξημένες προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στις περισσότερες άλλες αγορές, στην Ελλάδα η κατανάλωση αυξήθηκε περίπου κατά 20% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, καθώς οι πολίτες υποχρεώθηκαν να μείνουν σπίτι όπως δηλώνει στο πρακτορείο στέλεχος του ομίλου Μυτιληναίος που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Η ζήτηση έχει προκληθεί από τη μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης στα σπίτια και καθώς ο καιρός ήταν αρκετά κρύος», δηλώνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος βοηθός γενικός διευθυντής στον τομέα ενέργειας και φυσικού αερίου του Ομίλου Μυτιληναίος. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα ήταν ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία στην αγορά, όπου ένα τεράστιο πλεόνασμα απειλεί να οδηγήσει σε μείωση παραγωγής αερίου τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικού LNG φέτος. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι βιομηχανικές μονάδες δεν έχουν κλείσει κάτι που επίσης υποστήριξε τη ζήτηση φυσικού αερίου, όπως επισημαίνει ο Κανελλόπουλος.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ένα καράβι μεταφοράς LNG κατευθύνεται αυτή τη στιγμή στον σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 21 Απριλίου. Δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο αγοραστής του φορτίου, ενώ, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει καταστεί πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ, με μερίδιο 45% έναντι 30% αντίστοιχα, στις εισαγωγές.

Οι αγοραστές LNG από την Ελλάδα έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που έδωσε η κατάρρευση των τιμών στην Ασία, σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που υποχρέωσε ορισμένους από τους μεγαλύτερους αγοραστές να αναβάλλουν τις αγορές τους λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, των αυξημένων αποθεμάτων και των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες.

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι τιμές του αερίου και στην Ευρώπη. Όπως δηλώνει ο Κανελλόπουλος, η μεγάλη υποχώρηση των τιμών σημαίνει ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου είναι σε θέση να παράγει ενέργεια πιο ανταγωνιστικά στις τρεις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει, με δυναμικότητα 1200 mW.

Επίσης ο Όμιλος κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, δυναμικότητας 826 mW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η κατασκευή προχωρά με κανονικούς ρυθμούς παρά την πανδημία, και η μονάδα θα μπει σε παραγωγή έως το τέλος του 2021, όπως δηλώνει ο Κανελλόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος αγοράζει μόνο όσο φυσικό αέριο χρειάζεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η δυνατότητα αποθήκευσης. Το Υπερταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, για την κατασκευή και λειτουργία μιας υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία για νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ιρλανδία

Σε συνεργασία με την GE Gas Power, η εταιρεία θα δημιουργήσει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο δυναμικότητας περίπου 200MW για τη διασφάλιση της σταθερότητας της τροφοδοσίας στη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Βαριές ευθύνες των πολιτικών για την ενεργειακή κρίση

Όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ευαγ. Μυτιληναίος το κόστος της πράσινης ενεργειακής μετάβασης θα είναι αρκετά τρισ. ευρώ και οι πολιτικοί οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Η σύμβαση με Gazprom ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μας

«Η μακροχρόνια αυτή σύμβαση θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη αποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει η Μυτιληναίος.