Εντός του 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT), ισχύος 826MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Υπολογίζεται ότι η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει το 10% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας.
Ειδικότερα, με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη και όταν λειτουργήσει θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, που το καθιστούν το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, το καύσιμο - γέφυρα για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Το επενδυτικό κόστος υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ και η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE). Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο είχε εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2019 λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02 της General Electric που θα εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη μονάδα. «Η παραλαβή και τοποθέτηση του μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού αεροστροβίλου στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου από τους συνεργάτες μας, τη General Electric, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη MYTILINEOS. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία ενός από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν δεν είναι και ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αυτός ο σταθμός στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο παρακαλώ και μάλιστα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Σας θυμίζω ότι το εργοστάσιο αυτό το είχε εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2019 ολίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και πολλοί λίγοι περίμεναν ότι λόγω πανδημίας το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα του», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Μιλώντας στην εκδήλωση παραλαβής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι πρόκειται για μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ πάνω από 60% έως το 2030. «Τα 826 MW αντιστοίχουν περίπου στο 10% της ενεργειακής ζήτησης στη χώρα μας, αν σκεφτούμε ότι η λιγνιτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά ανήλθε, περίπου στο 25%. Άρα, αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας. Σημείωσε πως η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. «Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh, δηλαδή 6 φορές παραπάνω. Η “Πτολεμαΐδα 5” που είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα παράγει 4 φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός.
Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ
Στις αρχές του καλοκαιριού, από την 1η Ιουνίου ξεκινά η κατασκευή των πρώτων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1500MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας που εξαγοράστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το έργο θα φτάσει τις 1500 MW με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2023. «Όπως βλέπετε ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΝ
Αναφερόμενος στην μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό τοπίο ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι θα χρειαστούν κι άλλες ανάλογες επενδύσεις και για το σκοπό αυτό το ΥΠΕΝ προετοιμάζει έναν μηχανισμό τον λεγόμενο CRM -Capacity Remuneration Mechanism - ένα μηχανισμό υποστήριξης διαθεσιμότητας ισχύος για να μπορέσουν αυτές οι μονάδες, όπως είπε, να είναι βιώσιμες και να υλοποιηθούν.
O κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έως τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί πρόταση για τον μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσω με την κυρία Βεστάγκερ στην επίσκεψη που θα κάνει στην Ελλάδα 13 Μαΐου, όπου εκεί έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση μαζί. Άρα εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε έγκαιρα διαθέσιμο το μηχανισμό. Και φυσικά όλες οι νέες μονάδες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την ισχύ του μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν ακριβώς από αυτό τον μηχανισμό» τόνισε ο κ. Σκρέκας.